HP multifunctional voor kleine kantoren met hoge verwachtingen

0
229
Inkjetprinters voor (kleine) bedrijven zijn aan een sterke opmars bezig. De gebruikte inkjetprinter-technologie is dan ook sterk verbeterd. Inkjets leveren vandaag de dag hoogwaardige afdrukken aan (zeer) scherpe prijzen. Of dat ook geldt voor de nieuwe HP de Officejet Pro 276dw heeft DiskIdee grondig voor je getest.

HP mikt met de Officejet Pro serie specifiek op (kleinere) bedrijven (kmo en mkb) en middelgrote werkgroepen binnen grotere bedrijven die een professionele mmultifunctionele printer zoeken met lage kosten per pagina.

Volgens de fabrikant liggen bij de HP de Officejet Pro 276dw de kosten per pagina 50% lager dan bij een laserprinter. Bovendien claimt HP dat deze printer 50% minder energie verbruikt dan een gemiddelde kleurenlaserprinter.

 
In de doos

Naast de HP Officejet Pro 276dw zelf vinden we in de doos ook nog de automatische duplexmodule die nog op het toestel gemonteerd moet worden.

HP levert tevens vier starter inktpatronen mee: een zwarte HP 950 en drie HP 951 kleurenpatronen (cyaan, magenta en geel). Verder vinden we in de doos ook een software-cd, een installatiegids, een installatieposter en een netsnoer.

HP Officejet Pro 276dw

HP Officejet Pro 276dw (© ; licentie: )

Een USB- en netwerkkabel behoren niet tot de leveromvang en moeten, indien nodig, nog apart aangeschaft worden. Dat is op zich niet zo erg, want je kan het toestel ook via wifi verbinden, maar we vinden helaas ook geen telefoonsnoer voor de ingebouwde fax in de doos. Ook op de HP website staat geen telefoonsnoer vermeld bij de leveromvang. Vreemd, zeker voor een zakelijk toestel!

Om onze test optimaal te kunnen uitvoeren, leverde HP ons ook nog wat testsamples mee van enkele papiersoorten.

 
Uitrusting

De HP Officejet Pro 276dw is uitgevoerd in een combinatie van mat grijs en zwart met glanzende accenten. De bovenzijde biedt plaats aan een robuuste automatische documentinvoer (ADF) met een capaciteit van 50 vellen standaardpapier. Door de hoge afwerkingsgraad toont het toestel erg robuust en sober.

De invoerklep van de ADF klikt eenvoudig open, zodat eventueel vastgelopen papier gemakkelijk verwijderd kan worden. Wanneer we de behoorlijk zware bovenklep openklappen, krijgen we toegang tot de vlakbedscanner.

De voorzijde van het toestel bestaat uit twee afzonderlijke delen. Links bracht HP een deksel aan dat toegang geeft tot de binnenzijde van het toestel. Rechts zien we een 10,92 cm groot grafisch aanraakscherm dat manueel naar voor gekanteld kan worden.

Het aanraakscherm ondersteunt de Nederlandse taal en beschikt over virtuele qwerty-, azerty- en qwertz-toetsenbordlay-outs.

HP Officejet Pro 276dw scherm

HP Officejet Pro 276dw scherm (© ; licentie: )

Links en rechts naast het scherm voorzag HP aanraakgevoelige navigatietoetsen. Een blauw lampje geeft links van het scherm de status van de draadloze netwerkverbinding weer.

Rechts onder het scherm, naast de papier in- en uitvoer vinden we de aan/uit-knop en helemaal links vinden we ook nog een MMC/SD-kaartlezer en een USB-poort.

De invoerlade biedt plaats aan 250 vellen A4-papier. Optioneel kan je dit uitbreiden met een invoerlade voor nogmaals 250 vellen. Deze uitbreiding is bovendien vrij goedkoop. Voor vijftig euro extra (exclusief btw) biedt de Officejet Pro 276dw plaats aan 500 vellen standaardpapier. De uitvoerlade is beperkt tot 150 vellen.

Bij levering vertoont het toestel een groot gat op de achterzijde. Op deze plaats moeten we de meegeleverde, automatische duplexmodule monteren. Gelukkig volstaat even inschuiven, vastklikken en klaar is kees.

Rechts naast de duplexmodule vinden we de twee faxaansluitingen (2-EXT & 1-Line), een RJ45 Ethernet-poort en een USB-poort voor aansluiting op een pc. Helemaal onderaan zien we ook nog de voedingsaansluiting.

Deze multifunctional weegt 12,7 kg en meet maximaal 494 x 646 x 315 mm wanneer de duplexmodule gemonteerd is en de uitvoerlade uitgeschoven tot folio-formaat.

HP Officejet Pro 276dw achterzijde

HP Officejet Pro 276dw achterzijde (© ; licentie: )

 
Technisch

Dankzij de thermische inkjettechnologie van HP en vier afzonderlijke inktcartridges kan de Officejet Pro 276dw hoogwaardige afdrukken maken. De maximale resolutie bedraagt 1200 x 1200 dpi in monochroom en kleur. De fabrikant geeft een maximale maandelijkse werklast op van 30.000 pagina’s, maar de gemiddelde maandelijkse werklast ligt tussen 250 en 1500 pagina’s.

In monochroom haalt het toestel een ISO-printsnelheid tot 20 pagina’s per minuut (ppm) en in kleur tot 15 ppm.

De Officejet Pro 276dw ondersteunt volgende printertalen: HP PCL5c, HP PCL6, standaard PDF en HP PostScript Level 3 emulatie. Dankzij HP ePrint en Apple AirPrint ondersteuning kan je vanaf vrijwel elk mobiel toestel afdrukken.

De taken worden snel verwerkt door de 480 MHz-processor in combinatie met 512 MB ram-geheugen. Het geheugen is helaas niet verder uitbreidbaar.

De scanner beschikt over een optische scanresolutie tot 4800 dpi en kan scannen naar e-mail, netwerkmappen, en naar USB. Dankzij de Reverse Automatic Document Feeder (ADF) scant het toestel automatisch dubbelzijde pagina’s. Dat is niet alleen handig, maar ook tijdsbesparend.

Kopiëren doet het toestel aan maximaal 1200 x 600 dpi.

De geïntegreerde fax haalt snelheden tot 33,6 kbps en beschikt over een geheugen voor 100 pagina’s. Zoals je ziet een compleet toestel, afgestemd op de noden van professionele gebruikers.

HP Officejet Pro 276dw cartridges

HP Officejet Pro 276dw cartridges (© ; licentie: )

 
Installatie hardware

Wanneer je de printer voor het eerst in gebruik neemt, moet je erop letten dat alle transportbeveiligingen en tapes (ook intern) verwijderd worden. Vergeet dit niet, want het toestel kan anders beschadigd raken tijdens de installatie.

Wanneer we dit gedaan hebben, geven we het toestel een geschikte plaats in ons bureel en schuiven de duplexmodule in de achterzijde tot deze vastklikt. Achtereenvolgens voorzien we het toestel van stroom en schakelen het in. We voeren de taal- en locatie-instellingen in via het touchscreen van de HP Officejet Pro 276dw en installeren de vier meegeleverde inktpatronen in het toestel.

We plaatsen een bundel A4 kantoorpapier en voeren de meegeleverde software cd uit op ons Windows 8 64-bits testsysteem.

HP Officejet Pro 276dw verbindingsopties

HP Officejet Pro 276dw verbindingsopties (© ; licentie: )

 
Installatie software

Net zoals bij de HP Envy 120 die we eerder bespraken, verwijst de wizard ons eigenlijk naar het internet om daar de laatste software op te halen. Gelukkig kan je ook kiezen voor installatie vanaf de meegeleverde cd-rom.

We kiezen voor een online installatie en worden meteen doorverwezen naar een registratiepagina van het HP ePrintCenter. Hier geeft HP ons de kans om de printer meteen online in te stellen, zodat alle mogelijkheden optimaal benut kunnen worden. Omdat we reeds eerder een account hebben aangemaakt, kiezen we voor ‘Doorgaan zonder account’. Vervolgens start automatisch het downloaden van de meest recente software voor de HP Officejet Pro 276dw.

Eenmaal de download voltooid is, kunnen we starten met de eigenlijke installatie. Een gebruiksvriendelijke wizard start op en vraagt welke software we willen installeren. Ten behoeven van onze test kiezen we voor HP Update, de helpbestanden en IRIS OCR. We gaan akkoord met de licentievoorwaarden en klikken op ‘Volgende’.

HP Officejet Pro 276dw Eprint

HP Officejet Pro 276dw Eprint (© ; licentie: )

De wizard installeert nu de gevraagde software in een pijlsnel tempo en vraagt vervolgens hoe we de printer willen aansluiten. HP geeft vier mogelijkheden: draadloos, via het bekabelde netwerk, via USB of je kan de printer later aansluiten. We opteren voor een draadloze installatie en klikken op ‘Volgende’.

De software controleert nu de netwerkomgeving en verwijst ons naar het bedieningspaneel. De wizard geeft duidelijke instructies over de handelingen die je moet uitvoeren op het toestel zelf.

De draadloze installatie is enkele minuten later een feit en het blauwe lampje op de HP Officejet Pro 276dw brandt nu continu. We bevestigen in de wizard dat de installatie gelukt is en klikken opnieuw op ‘Volgende’.

HP Officejet Pro 276dw netwerkcontrole

HP Officejet Pro 276dw netwerkcontrole (© ; licentie: )

De wizard controleert opnieuw de netwerkomgeving en laat ons meteen de printernaam, het ip-adres, het mac-adres en het soort verbinding zien. We duiden de printer aan en bevestigen met een druk op ‘Volgende’. Nu wordt de printer op ons systeem geïnstalleerd en krijgen we een bevestiging dat de installatie geslaagd is.

De faxwizard die vervolgens verschijnt, hoef je uiteraard alleen uit te voeren als je de fax-functie daadwerkelijk wil gebruiken. Voorts wil de fabrikant weten of inktmeldingen direct mogen weergegeven worden of alleen tijdens het afdrukken en nemen we de milieutips door.

Tot slot wil HP ook weten hoe we het toestel zullen gebruiken (particulier, zakelijk,… ) en worden de webservices voor de printer gestart. Hiermee is de eigenlijke installatie van de software afgerond en het toestel klaar voor gebruik.

HP Officejet Pro 276dw verbonden

HP Officejet Pro 276dw verbonden (© ; licentie: )

 
Professionele afdrukken

De HP Officejet Pro 276dw maakt professioneel ogende afdrukken die bijna niet onder hoeven te doen voor een kwalitatieve kleurenlaser multifunctional (mfp) zoals de eerder besproken OKI MC342.

We drukten in optimale kwaliteit een zakelijke brochure af met afbeeldingen en tekst op het meegeleverde ‘HP Professional Inkjet Paper 120 matt’ papier en het resultaat was verbluffend qua kleurweergave. De kleuren zijn levendig, natuurgetrouw en vallen echt op. De zwarte teksten zijn zeker scherper op een laserprinter, maar dat is eigen aan dit type printers. Met de HP Officejet Pro 276dw kan je gelukkig ook in goede kwaliteit brieven afdrukken.

Dubbelzijdig drukte de Officejet Pro 276dw probleemloos af op het meegeleverde ‘HP Professional Paper 180 Glossy’ papier. Zelf professionele brochures afdrukken voor je bedrijf is dus geen enkel probleem met dit toestel. Ook op normaal kantoorpapier maakt het toestel mooie, representatieve afdrukken.

HP claimt dat haar inkten beter water en veegbestendig zijn. Een kleine test met een druppeltje water en een markeerstift bevestigt deze claim. Bovendien werden de HP Officjet Pro 200 series inkten ISO 11798 gecertificeerd. Deze standaard garandeert dat afdrukken een hoge duurzaamheid hebben en deze voor archiefdoeleinden gebruikt kunnen en vele jaren bewaard kunnen worden.

HP Officejet Pro 276dw Web On Off

HP Officejet Pro 276dw Web On Off (© ; licentie: )

 
Prestaties

HP geeft zelf een printsnelheid op tot 20 pagina’s per minuut (ppm) in zwart en tot 15 ppm in kleur. Om het toestel op een objectieve manier te beoordelen, hebben we dit nagemeten aan de hand van een aantal snelheidsmetingen.

HP claimt dat de eerste zwart-wit pagina ‘vanaf’ 13 seconden is afgedrukt en een kleurenpagina ‘vanaf’ 14 seconden vanuit stand-by. Na 16,86 seconden (vanuit stand-by) lag onze zakelijke brief met zwart-wit logo op de printer. Bij het afdrukken van diezelfde zakelijke brief haalden we een gemiddelde printsnelheid van 11,6 ppm.

Een foto op 10 x 15 formaat afdrukken nam 18,62 seconden in beslag vanaf het moment dat we de afdruktaak gaven tot het blad op de printer lag. Dezelfde foto afdrukken op een volledige A4-pagina nam 29,70 seconden in beslag.

Een afgedrukte pagina kost volgens onze berekeningen slechts 5,3 eurocent (excl. BTW) bij gemiddeld 5% bedekking. Hiervoor houden we rekening met alle kosten, ook de aanschafkost van de mfp zelf. Voor de berekening hielden we rekening met de prijzen van originele HP XL cartridges.

De prijs per pagina ligt dus een stuk lager dan die van de eerder besproken OKI MC342dnw MFP en zit op hetzelfde niveau als de eveneens besproken Epson WorkForce Pro WP-4015DN.

HP Officejet Pro276dw webinterface

HP Officejet Pro276dw webinterface (© ; licentie: )

 
Webinterface

Dankzij een fris ogende webinterface kan je het toestel eenvoudig beheren en instellen. Zeer handig is de functie ‘automatisch gepland in- en uitschakelen’ waarmee je uiteraard heel wat energie kan besparen. Je kan per week de dagen en tijd opgeven wanneer het toestel automatisch moet in- en uitschakelen.

Bovendien kan je de standaardinstellingen voor de modus energiebesparing eenvoudig aanpassen. Je kan het toestel laten overschakelen in deze modus na 5, 10 of 15 minuten. Tevens kan je ervoor kiezen om de duplex-functie standaard in te schakelen, zodat je sterk op papier kan besparen. De webinterface is bovendien Nederlandstalig en zeer intuïtief.

HP Officejet Pro 276dw energieverbruik

HP Officejet Pro 276dw energieverbruik (© ; licentie: )

 
Verbruik

De fabrikant geeft een maximaal verbruik op van 35,09 watt. Wij maten een maximaal verbruik van 35,8 watt. Tijdens het afdrukken schommelde het verbruik tussen 13 en 32,9 watt.

Uitgeschakeld maten we nog een verbruik van 0,9 watt. In stand-bymodus maten we nog 8,4 watt en nadat het toestel in slaapstand was overgeschakeld, maten we een verbruik van 2,5 watt.

 
Beschikbaarheid

De HP Officejet Pro 276dw wisselt van eigenaar voor 314 euro. Een extra garantieuitbreiding (HP 3 year Next business day Onsite Exchange OfficeJet Pro 276dw MultiFunction Printer Service (U6Z89E)) kost 105 euro. Indien je ook de optionele papierlade voor 250 vellen wenst aan te schaffen, moet je nog 50 euro extra neertellen.

Het HP 950 zwarte inktpatroon kost 21 euro en de high capacity variant 950XL kost 26 euro. De drie kleurenpatronen (951XL) kosten respectievelijk 21 euro per stuk. Alle opgegeven prijzen zijn exclusief BTW. Standaard geniet je conform de Europese wetgeving van twee jaar fabrieksgarantie.

Conclusie
De HP Officejet Pro 276dw is een betaalbare all-rounder voor kleine bedrijven en middelgrote werkgroepen. De lage kost per pagina in combinatie met hoge kwaliteitsafdrukken maakt van dit toestel een interessant alternatief voor een kleurenlaser MFP. Dankzij de Reverse ADF kan de Officejet Pro 276dw bovendien geheel automatisch dubbelzijdig scannen en kopiëren. Het aanraakscherm reageert goed op opdrachten en verhoogt daardoor het gebruiksgemak aanzienlijk. Tot slot werkt het toestel kostenbesparend dankzij de automatisch duplex-mogelijkheden, de energiespaarstand en het gepland in- en uitschakelen. Warm aanbevolen!
Adviesprijs
€ 314 excl. BTW
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikeliPhone opladen aan het strand dankzij Nivea-advertentie
Volgend artikelExtra snelle externe harde schijf van Buffalo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.