Home Hardware

Robohand handprothese uit 3D-printer

0
112
Robohand is een handprothese waarvan de onderdelen met elke 3D-printer geprint kunnen worden voor kinderen en volwassenen die vingers of een hele hand missen.

Richard Van As is een Zuid-Afrikaan die werkte als timmerman en tijdens een werkongeval vier vingers van zijn rechterhand verloor. Hij besloot om zelf een prothese te ontwikkelen. Voor het ontwerpen van Robohand werkte hij samen met Ivan Owen, een Amerikaan die ervaring had in het ontwerpen van mechanische handen.

Robohand

Robohand (© ; licentie: )

Toen Makerbot, een Amerikaans bedrijf dat 3D-printers produceert, van hun project hoorde, besloten ze zowel bij Van As in Johannesburg als bij Owen in Washington een MakerBot Replicator 2 desktop 3D-printer te leveren. Op die manier konden ze gemakkelijker samenwerken en veel sneller onderdelen produceren en uitproberen.

Bijna alle onderdelen van de Robohand kunnen met de 3D-printer worden geproduceerd. De vingers sluiten wanneer de gebruiker zijn of haar pols buigt. De oplossing is ideaal voor opgroeiende kinderen. Met een paar muisklikken kunnen zorgverleners de handprothese eenvoudig upgraden. Robohand is op die manier goedkoper dan een traditionele prothese.

Het ontwerp is ook open source. Op de webiste Thingiverse, waar iedereen digitale ontwerpen kan delen, kunnen mensen de handleiding voor de onderdelen en assemblage downloaden. Op die manier kunnen ook anderen zelf een handprothese produceren met een 3D-printer.

In een Engelstalige video legt Richard Van As de werking van de Robohand uit en komen er ook enkele dankbare kinderen aan het woord:

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.