Linksys Access Point presteert goed

2
1007
Cisco introduceert met de Linksys WAP300N een nieuw Access Point, maar het apparaat kan meer dan alleen optreden als draadloos toegangspunt. Je kan het ook configureren als media connector, draadloze bridge en range extender. Hoe de Linksys WAP300N presteert, kom je te weten in deze review.

Linksys werd onlangs overgenomen door Belkin, maar de merknaam Linksys zal behouden blijven. Belkin zal het Linksys portfolio in de toekomst verder uitbreiden met nieuwe producten. Belkin wil door de overname een breder publiek bereiken. Cisco Systems daarentegen wil zich, net als vroeger, uitsluitend nog richten op (grotere) zakelijke klanten.

 
In de doos

In de doos vinden we naast de Linksys WAP300N ook nog een 100 – 240V stroomadapter, twee opschroefbare antennes, een cat.5e netwerkkabel, een cd-rom en documentatie. De documentatie is uitgevoerd in verschillende talen, waaronder ook het Nederlands en verwijst eigenlijk naar de meegeleverde cd-rom.

Linksys WAP300N

Linksys WAP300N (© ; licentie: )

 
Design

Het design van de WAP300N is duidelijk geïnspireerd op de huidige reeks routers van Linksys. Het toestel lijkt immers als twee druppels water op de Linksys Wi-Fi Router E900. De Linksys WAP300N is uitgevoerd in mat zwart en draagt momenteel nog het Cisco-logo op de bovenzijde van het toestel.

Op de achterzijde vinden we tussen de twee antenneaansluitingen een lampje dat de netwerkactiviteit aangeeft, een Wifi Protected Setup (wps)-knopje en statuslampje, een RJ-45 Ethernetpoort en bijbehorend statuslampje, een 12V dc-voedingsingang met statuslampje en een aan/uit-knop.

Linksys WAP300N achterzijde

Linksys WAP300N achterzijde (© ; licentie: )

Op de onderzijde van de Linksys WAP300N vinden we ook nog een resetknop. Bovendien heeft Linksys ervoor gezorgd dat je het toestel aan de wand kan bevestigen via twee schroeven. Zo kan je het toestel ook in een technische ruimte mooi wegwerken.

 
Bedrijfsmodi

De Linksys WAP300N is een 4-in-1 apparaat en kan dus in verschillende standen gebruikt worden. De Access Point modus is wellicht de meest voor de hand liggende gebruiksmodus. Dankzij deze stand kan je een bestaand bekabeld (Ethernet) netwerk voorzien van draadloze toegang of een bestaand draadloos netwerk uitbreiden met 802.11n netwerkondersteuning.

Linksys WAP300N Install Hardware

Linksys WAP300N Install Hardware (© ; licentie: )

De Linksys WAP300N heeft een selecteerbare dual-band, zodat je een bestaand 2,4 GHz netwerk kan uitbreiden naar de minder druk bezette 5 GHz band.

Daarnaast kan je de Linksys WAP300N ook gebruiken als Wireless Media Connector. In deze stand opereert de WAP300N eigenlijk als (draadloze) client brug (bridge), zodat bekabelde netwerktoestellen kunnen worden aangesloten op je draadloze netwerk.

Wanneer je het toestel gebruikt als Wireless Range Extender vergroot de WAP300N het bereik van je bestaande, draadloze netwerk en kan je tevens een bekabeld toestel verbinden met je draadloze netwerk.

Schema draadloze Bridge

Schema draadloze Bridge (© ; licentie: )

Als echte Wireless Bridge kan je de Linksys WAP300N gebruiken om draadloos meerdere bekabelde netwerken samen te voegen. Dat klinkt ingewikkeld, maar aan de hand van het schema rechts (klik op de afbeelding om ze te vergroten) is dit eenvoudig te begrijpen.

 
Installatie Access Point

De meest eenvoudige manier om de Linksys WAP300N te installeren, is met de bijgeleverde installatie-cd. We voeren deze cd-rom uit en krijgen een Nederlandstalige wizard voorgeschoteld. We gaan akkoord met de licentievoorwaarden en zetten de wizard verder.

Nu zoekt de software naar het Access Point. Aangezien dit nog niet eerder geïnstalleerd werd, krijgen we instructies te zien voor het plaatsen van de antennes op het toestel. We draaien de twee meegeleverde antennes stevig vast op de connectoren op de achterzijde van de Linksys WAP300N.

We kunnen kiezen uit de twee frequentiebanden (2,4 en 5 GHz)

We kunnen kiezen uit de twee frequentiebanden (2,4 en 5 GHz) (© ; licentie: )

In een volgende stap vraagt de wizard om het Access Point te verbinden met onze router via de meegeleverde netwerkkabel. Achtereenvolgens voorzien we het apparaat van stroom en schakelen het in. Nu vraagt de wizard om even te wachten en pas op ‘volgende’ te klikken als het aan/uit-lampje continu brandt.

De software zoekt vervolgens opnieuw naar het Access Point en vraagt even later om een wachtwoord op te geven voor de beheerdersinterface. Aansluitend moeten we de draadloze instellingen selecteren. We kunnen kiezen uit de twee frequentiebanden (2,4 en 5 GHz) en kunnen een netwerknaam (SSID) en netwerkwachtwoord invoeren. Ten behoeven van onze test kiezen we voor een 2,4 GHz netwerk.

Linksys WAP300N Setup Complete

Linksys WAP300N Setup Complete (© ; licentie: )

In een volgend venster krijgen we een overzicht van onze instellingen te zien en kunnen we ervoor kiezen om deze instellingen op te nemen in een tekstbestand op ons bureaublad. Meteen nadat we op ‘volgende’ hebben geklikt, worden de instellingen toegepast op het access point. Tot slot geeft de wizard een bevestiging dat het access point correct is ingesteld en klaar is voor gebruik.

 
Prestaties access point

We meten de gemiddelde doorvoersnelheid met behulp van JPerf 2.0.2, een open source tool voor het uitvoeren van snelheidstesten op (draadloze) netwerken dat met verschillende datastromen (streams) werkt.

Testresultaten JPerf

Testresultaten JPerf (© ; licentie: )

Om de prestaties van de Linksys WAP300N te meten, koppelen we een desktop aan ons bekabelde Gigabit-netwerk. Dit eindpunt is ‘computer1’ en doet dienst als JPerf-server. Een HP620 notebook doet dienst doen als draadloze client ‘computer 2’ die we verbinden met de Linksys WAP300N via een Linksys AE2500 wifi-stick.

Bij het gebruik van 1 parallelle stroom en 300 seconden zendtijd maten we een gemiddelde doorvoersnelheid van 31,0 Mbit/sec. Wanneer we gebruikmaakten van 10 parallelle stromen behaalden we binnen dezelfde tijdspanne een gemiddelde doorvoersnelheid van 48,9 Mbits/sec. De metingen werden uitgevoerd op twee meter afstand vanaf het Access Point.

De dekking van ons kersverse netwerk hebben we gemeten met behulp van een Samsung Galaxy SII en de Android app ‘Wifi Analyzer’. Op een afstand van ongeveer twee meter van de Linksys WAP300N hadden we een uitstekende bereik. Doorheen onze gehele woning was het bereik verder (zeer) goed tot redelijk wanneer we echt door verschillende muren gescheiden werden van de Linksys WAP300N.

Zoeken naar draadloze netwerken

(© ; licentie: )

Door in te loggen op de webinterface van de Linksys WAP300N kan je de eerder gekozen 2,4 GHz frequentieband eenvoudig wijzigen naar 5 GHz. De webinterface is bereikbaar via het ip-adres van het toestel. We navigeren (in ons geval) naar 192.168.1.112 en loggen in met de gebruikersnaam ‘admin’ en het door ons gekozen beheerderswachtwoord.

Eerst wijzigen we de taal via de welkomstpagina naar ‘Nederlands’ en bewaren deze instelling. Vervolgens navigeren we naar het tabblad ‘Instellingen’ en kiezen voor de onderverdeling ‘Standaardinstellingen WLAN’. Hier selecteren we de handmatige configuratieweergave. Daarna wijzigen we de draadloze band in 5 GHz, geven het netwerk een naam en slaan de instellingen vervolgens op.

Het netwerk beveiligen

Het netwerk beveiligen (© ; licentie: )

Natuurlijk moet je het netwerk in een definitieve opstelling ook nog voorzien van WPA2-encryptie.

Vervolgens meten we de doorvoersnelheid opnieuw met JPerf 2.0.2. Bij gebruik van 1 stream en 300 seconden zendtijd maten we een gemiddelde snelheid van 35,4 Mbits /sec. Bij 10 parallelle streams behaalden we op 5 GHz een gemiddelde doorvoersnelheid van 89,4 Mbits /sec.

Het signaal is bovendien zeer krachtig op twee meter afstand vanaf het access point, maar wanneer het signaal een grotere afstand moet overbruggen, neemt deze kracht snel af. In twee ruimtes aan de andere zijde van onze woning viel het bereik op de 5 GHz-band zelfs compleet weg. De 5 GHz band is dan ook gevoeliger voor obstakels en biedt in die omstandigheden minder bereik dan de 2,4 GHz band.

De webinterface

De webinterface (© ; licentie: )

 
Repeater

De Linksys WAP300N kan ook dienst doen als wifi repeater. Om dit in te stellen, navigeren we in de webinterface naar het tabblad ‘Installatie’ en klikken op het onderdeel ‘Functioneringsmodus’. Hier kiezen we voor ‘Draadloze Range Extender’ en slaan deze instelling op.

Het toestel herstart vervolgens en even later kunnen we opnieuw inloggen op de Linksys WAP300N. Linksys raadt aan om het site-onderzoek over de draadloze netwerken te gebruiken om de WAP300N in de modus ‘Draadloze Range Extender’ in stellen. Hiervoor selecteren we op het tabblad ‘Instellingen’ het onderdeel ‘Site-onderzoek over draadloze netwerken’. Het systeem scant vervolgens naar de beschikbare netwerken en laat onder andere zien hoe sterk het signaal is en welke beveiliging werd toegepast.

Linksys WAP300N

Linksys WAP300N (© ; licentie: )

We selecteren ons eigen netwerk en klikken op de knop ‘Verbinding maken’. De WAP300N vraagt vervolgens naar het wachtwoord van dit netwerk. We voeren ons wachtwoord in en klikken opnieuw op de knop ‘Verbinding maken’. Enkele minuten later is de koppeling gemaakt en versterkt de Linksys WAP300N ons netwerk.

Aan de hand van onze metingen met Wifi Analyzer is duidelijk te zien dat we in ons bureau een veel beter bereik bekwamen van ons eigen netwerk (-45 dBm tegenover -70 dBm vroeger). Ook in onze woonkamer maten we een sterker signaal: -62 dBm tegenover -72 dBm vroeger. Opgelet, deze metingen zijn momentopnames en geven slechts een inzicht in de signaalverbetering. Veel hangt af van externe factoren zoals naburige netwerken, de gebruikte bouwmaterialen in je woning, etc.

Voor het leggen van de verbinding tussen de WAP300N en je draadloze router kan je desgewenst ook gebruikmaken van Wifi Protected Setup (WPS) Uiteraard dienen beide toestellen dan WPS-compatibel te zijn. De repeater-modus hebben we succesvol getest met een Linksys WRT160N router.

 
Beschikbaarheid

Op internet vonden we de Linksys WAP300N voor 69,90 euro, inclusief BTW (pre-order). Straatprijzen gaan mogelijk nog lager. Je geniet van twee jaar garantie op dit toestel. De overname door Belkin verandert niets aan de garantievoorwaarden. Alle garanties blijven geldig voor huidige en toekomstige Linksys-producten.

Conclusie
De Linksys WAP300N is een betaalbaar Access Point dat tevens dienst kan doen als ‘Wireless Range Extender’, ‘Wireless Media Connector’ en ‘Wireless Bridge’. Het toestel is dus erg veelzijdig en functioneerde in de twee belangrijkste bedrijfsstanden zeer goed tijdens onze test. De installatie-wizard is gebruiksvriendelijk en ook de webinterface laat een eenvoudige en snelle installatie toe. De overname van Linksys door Belkin verandert bovendien niets aan de geldende garantievoorwaarden. We kunnen dit product dus met een gerust hart aanbevelen.
Adviesprijs
€ 69,99
Foto van Linksys
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelOok telefoneren met 7-inch tablet van Asus
Volgend artikelWindows 8 Pro tablet voor zakelijke gebruikers van Toshiba

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.