Ultrabook bij Aldi België: zoek de twee verschillen

12
336
Vanaf woensdag 17 april 2013 kan je voor 549 euro in de Belgische Aldi winkels een laptop kopen, de Medion Akoya MD 99056 (S4214). In de reclame wordt het toestel omschreven als een “Slimline Notebook”, een ander woord voor wat wij meestal een Ultrabook noemen.

Aldi Medion Akoya MD 99056 (S4214)

Aldi Medion Akoya MD 99056 (S4214) (© ; licentie: )


De laatste maanden brengt Aldi geregeld laptops en desktops op de markt die al eerder te koop waren. Op zich is daar niets verkeerds mee natuurlijk. Maar nu is er de Akoya MD 99056, dat nummer hadden we nog niet gezien. Een nieuw model dus? Toch niet.

De Medion Akoya MD 99056 (S4214) die binnenkort in België te koop aangeboden wordt is identiek aan de Akoya MD 99055 (S4214) die een meer dan half jaar geleden – op 26 september 2012 om precies te zijn – in Nederland te koop was, op twee punten na.

 
Processor en SSD

Ten eerste is er het besturingssysteem, logisch natuurlijk dat de Akoya MD 99056 met Windows 8 werkt, terwijl dat in september vorig jaar nog Windows 7 was. Het tweede verschil is de prijs: de nieuwe aanbieding is 50 euro goedkoper, goed nieuws dus.

Vooraanzicht

Vooraanzicht (© ; licentie: )


Voor 549 euro krijg je, althans op papier, een mooi toestel met een Intel Core i5-3317U processor. Dat is best een krachtig baasje.. Hij werkt zuinig en gezapig aan 1,7 GHz maar de Turbo Boost-technologie kan die snelheid opdrijven tot 2,6 GHz. De harde schijf van 500 GB is maar gewoontjes.

Veel interessanter is de ingebouwde Solid State Drive van 32 GB. Die moet je niet zozeer als een uitbreiding van de echte harde schijf zien, maar als een tussenstap in de uitwisseling van data tussen de (snelle) CPU en de (veel tragere) harde schijf. De Intel Smart Response-technologie zorgt hiermee voor een intelligente versnelling van je Ultrabook.

De bouwhoogte van slechts 22 mm maakt dat het geheel minder stevig aanvoelt

De bouwhoogte van slechts 22 mm maakt dat het geheel minder stevig aanvoelt (© ; licentie: )


De technische fiche van deze Intel Core i5-3317U in PDF formaat vind je hier (Bron: Intel).

 
Verdere uitrusting

Het scherm heeft een diameter van 14-inch of 35 cm en een resolutie van 1366 x 768 pixels, je gaat dus niet in Full HD kunnen kijken. Met een HDMI kabeltje naar je televisie lukt dat wel, voor de in de CPU ingebouwde grafische component HD Graphics 4000 is dat zeker geen probleem.

Deze Medion Akoya MD 99056 (S4214) is verder erg volledig uitgerust, zeker voor een Ultrabook. Bluetooth 4.0, USB 3.0 en Wireless-Display (WiDi) staan ter beschikking, met de ingebouwde HD-webcam en microfoon kan je Skypen. Op het internet raak je zowel draadloos als met een kabeltje.

de 2de accu voor extra autonomie zorgde vroeger voor heel wat problemen

de 2de accu voor extra autonomie zorgde vroeger voor heel wat problemen (© ; licentie: )

 
Extra batterij

Toch is deze Ultrabook verre van onbesproken, zijn voorganger althans toch. Eén van de extra’s waarmee Aldi (Medion) uitpakt bij zijn Ultrabooks is de accu-uitbreidingsmodule met 3 cellen. Wij citeren de reclame: “Verleng de werkingsduur van de accu met de tweede accumodule. Simpelweg zelf de extra accu plaatsen en onderweg tot 8 uur lang blijven genieten van uw digitale wereld. Indien gewenst kan deze worden vervangen door een dvd-station”.

Alleen bleek bij de vorige uitgave dat er bij de meegeleverde accu’s heel wat defecte exemplaren zaten. Lees daarvoor even de talrijke reacties op het artikel bij de vorige versie, de Akoya MD 99055 (S4214).

In onze conclusie verderop gaan we er maar van uit dat dat euvel intussen verholpen is. Een tweede bemerking is het vervangen van de accu door een DVD station. Die is in ieder geval nergens terug te vinden in de Medion-shop en is al evenmin te koop bij Aldi.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )


Trouwe bezoekers van onze website zullen misschien opgemerkt hebben dat er tussen september 2012 en vandaag nog Ultrabooks verkocht werden bij Aldi. Het handelt hier dan wel over de Medion Akoya MD 99080 (S4216) die op 8 december 2012 met herhaling op 9 januari 2013 in Nederland te koop werd aangeboden. De prijs was 599 euro. Deze Ultrabook had een lichtere processor (een Intel Core i3-3217U), maar een grotere harde schijf (1 TB). Ook dit model had zo’n extra accu, zover ons bekend werden daar beduidend minder problemen over gesignaleerd.

De technische fiche van de Medion Akoya MD 99055 (S4214) in PDF formaat vind je hier.

Conclusie
Om desillusies te vermijden: dit is geen gewone laptop, dit is een Ultrabook. Dit wil zeggen dat hij bijzonder licht is (1,9 Kg) en erg dun (amper 2 cm). Dat maakt alles veel fragieler dan bij een gewone laptop die dubbel zo zwaar is. Ben je dus gewoon met zware hand op het klavier van je desktop te beuken, dan ga je het klavier van de Medion Akoya MD 99056 (S4214) maar niets vinden. In ruige omgevingen gaat je Ultrabook zich al evenmin goed voelen. Het is wel een leuk compromis tussen een tablet dat nog minder weegt maar het moet stellen met een virtueel klavier en een echte laptop met de gewone Windows programma’s en ontzaglijk veel opslagruimte. De prijsdaling van 50 euro tegenover zijn voorganger is ook leuk meegenomen.
Adviesprijs
€ 549
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.
Vorig artikelExtra grote Android smartphone van Samsung
Volgend artikelPiepklein apparaatje streamt video’s draadloos naar je tv
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

12 REACTIES

  1. hey rené. ik heb de notebook pasgeleden gekocht en heb dus problemen met de 2e batterij. wanneer de 1e batterij op is, knalt de notebook zonder waarschuwing uit! ook als hij opgeladen is en ik trek de adapter eruit, dan knalt de notebook uit zonder waarschuwing! hij schakelt niet over naar de 2e batterij; sterker nog, die wordt helemaal niet gebruikt door de notebook! ik heb een BIOS update gedaan, maar kan de 2e batterij helemaal niet verwijderen, terwijl dat wel een vereiste was om de update uit te voeren. is er een manier de BIOS update terug te draaien en wie weet hoe je die 2e batterij verwijderd??
    groeten van sachin

  2. ik vind het toch straf dat je de dvd station nergens kan kopen terwijl er wel bijstaat dat het optioneel is ! had hem ook gekocht met de bedoeling een dvd station te hebben , ik mocht zelf de doos nog niet openen in de winkel en geen kans gehad om hem te zien want in de winkel stond geen meer en haalden hem vanachter tof hoor , thuis waren er renovatie werken bezig dus is hij nog een aantal weken in de doos gebleven toen ik hem dan open maakte kom je tot de ontdekking dat er helemaal geen dvd station was terwijl ze in de winkel zeiden van wel , toen ik er mee terug ging !!! te laat was het antw en hadden me een telefoon nr van nederland gegeven was ik vet mee .ik maak nooit nog reclame voor aldi en al zeker ga ik er nooit nog binnen .

  3. Hey René.
    Ik heb het toestel gekocht, natuurlijk zonder echt tot in de puntjes na te kijken. Ik constateerde echter later dat er geen DVD-station bijzat.. Jammer genoeg, maar aangezien er bijstaat dat het optioneel is, dacht ik het ergens te kunnen aankopen. Dus heb ik al online gezocht en zie ik nu dat u beschrijft dat ze deze niet verkopen. Ik vroeg me dus af of iemand weet of ze dit nog te koop zullen aanbieden of niet? Anders is dit voor mij een serieus mankement denk ik..
    Alvast bedankt voor de informatie
    vriendelijke groeten

    • ik heb net hetzelfde probleem had er ook niet bij stil gestaan dat er geen DVD zou inzitten dus dik miskocht !!!!

  4. Er zit 4 Gb RAM geheugen in deze laptop. Kan je die uitbreiden of is dat tegen de garantieregels?
    Is het een probleem dat er niet meer RAM geheugen in zit?

    • Ik ga je een vergelijking geven, Jef. Denk aan de CPU als een chef kok. Die kok heeft graag alles wat hij nodig heeft in zijn onmiddellijk bereik, op zijn werktafel liggen. Is de werktafel vol, dan zal de kok zijn gerief in de kast moeten steken, maar dat kost tijd om het weg te bergen én tijd om het terug te halen.
      Zo heeft de CPU van je computer ook graag alle data die hij nodig kan hebben binnen bereik, en steekt die in het RAM (werkgeheugen). Is dat RAM vol, dan moet hij die data wegbergen op de harde schijf in wat men de Swap-file of Wisselbestand noemt. En die harde schijf is veel trager…
      Is het dus een ramp dat er niet meer RAM in de computer zit? Nee, maar met meer RAM gaat de computer vlotter werken. De vraag over het verbreken van de garantie is moeilijker te beantwoorden, dat zit zo’n beetje in de schemerzone. Meestal is dat geen probleem omdat die geheugenlatjes onder een speciaal luikje zitten dat niet verzegeld is zodat je de ganse computer niet moet openschroeven.

  5. Dag René
    Ik heb het toestel gekocht en net in gebruik genomen. Wat me wel enorm opvalt en stoort is de geluidskwaliteit. Er is echt een metaalklank uit de boxen die ik niet kan wegwerken door Dolby of andere aanpassingen.

    Is deze geluidskwaliteit ‘normaal’ gezien het type laptop of zou ik dan beter dadelijk gebruikmaken van de terugbrenggarantie?

    Met vriendelijke groeten

    • Het staat inderdaad in de sterren geschreven dat de piepkleine luidsprekertjes die daar in zitten een schriel geluid gaan produceren. Dat wil nog niet zeggen dat er niets mis kan zijn met de geluids-chip. Probeer eens met een koptelefoon? Dat zou een spectaculair beter resultaat moeten geven.

  6. Dag Réne,

    Is deze ultrabook een grote stap voorwaarts in vergelijking met Medion MD 96850 (laptop van een aantal jaren terug)? Want zou een lichtere laptop willen waar ik op kan photoshoppen, bij de MD 96850 lukt toch aardig.

    Groetjes en bedankt!

    • Jouw MD 96850 dateert van 10 sept 2008, Evert. De CPU is een Intel Pentium Dual-Core Processor T2390, het besturingssysteem Windows Vista, hij heeft een 40 cm beeldscherm met 1280 x 800 pixels en weegt 2,8 Kg.
      Qua prestaties van de CPU moet je niet twijfelen: door de evolutie zijn de nieuwe CPU’s veel krachtiger. Je gaat wel wat moeten wennen aan Windows 8, maar Vista was niet bepaald een hoogvlieger van Microsoft op gebied van gebruiksvriendelijkheid of stabiliteit, dat zal dus wel meevallen. Deze afweging geldt evenwel voor elke laptop die je momenteel in de winkel vindt. Dus wees gerust: photoshoppen lukt probleemloos.
      Tegenover jouw MD 96850 heeft de nu aangeboden MD 99056 echter een kleiner scherm (35 cm) en een andere beeldverhouding (1366 x 768 pixels). Het gewicht is met zijn 1,9 Kg ook spectaculair lager.
      Het is vooral dit laatste punt dat m.i. voor jou doorslaggevend kan zijn: veel lichter om mee te nemen, maar ook veel fragieler. Werk je vaak thuis, dan kan je je eventueel een groter beeldscherm aanschaffen (24″ of zo) en dat via HDMI aan de laptop hangen.

      • Hartelijk bedankt voor het snelle antwoord. Momenteel draait op de laptop Windows 7 want Vista was inderdaad geen echte meevaller. Maar laptop begint kuren te krijgen en was aan het uitkijken voor een nieuwe kleinere maar toch niet te klein voor te photoshoppen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.