Supersnelle converteerbare Ultrabook met Windows 8

0
32
Met de XPS 12 doet Dell een tweede poging om een succes te maken van een laptop met kantelbaar aanraakscherm die ook als tablet kan worden gebruikt. Over Dell’s eerste poging met de Inspiron Duo waren we niet erg te spreken. Maar de XPS 12 die we hier testen is van een heel andere orde: de hardware is beter en Windows 8 is voor een convertibele laptop duidelijk een beter besturingssysteem dan Windows 7.

De Dell XPS 12 is een Ultrabook die je kunt omvormen in een tablet door het 12,5-inch scherm te kantelen. Dell gebruikt hiervoor hetzelfde schermkantelmechanisme als in de Inspiron Duo die we bijna twee jaar geleden testten. Maar daar houdt de vergelijking op. Deze “convertible” Ultrabook draait Windows 8 en niet Windows 7 en is dus als tablet veel beter bruikbaar. Bovendien is ook de hardware van een heel andere orde. De Inspiron Duo was een veredelde netbook, terwijl de XPS 12 een echte Ultrabook is met volwaardige, maar energiezuinige Intel Core-processor.

 
Kantelscherm

Het 12,5-inch (31,75 cm) IPS-aanraakscherm met krasbestendig, stevig Corning Gorilla Glass heeft een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels (1080p).  Dankzij de IPS-technologie heeft dit led-verlichte lcd-scherm een extra brede kijkhoek van 160 graden. De algemene weergavekwaliteit is overigens uitmuntend.

dell xps12

Dell XPS 12 convertible (© ; licentie: )

Door het scherm te kantelen en over  het toetsenbord te plooien, maak je er een weliswaar 1,54 kg zware Windows-tablet van. Het kantelmechanisme voelt stevig aan en dat geldt trouwens voor het ganse uit koolstofvezel en geborsteld aluminium gemaakte chassis. De schermrand waarin het scherm 180 graden kantelt is trouwens volledig van stevig, maar licht aluminium gemaakt.

 
Uitrusting

Dit is een volwaardige Ultrabook met Intel Core-processor. Wij ontvingen de topversie met Intel Core i7-3517U aan 1,9 GHz, 8 GB werkgeheugen, 256 GB Samsung-ssd en Intel HD Graphics 4000. Deze uitvoering kost net geen 1.500 euro. Er bestaan van deze Ultrabook ook twee goedkopere versies met Intel Core i5 voor 1.200 of 1.400 euro.

Omdat het een Ultrabook is, moet je natuurlijk wel allerlei compromissen sluiten op vlak van uitrusting. Een optisch geheugen zit er niet in en de aansluitingen zijn beperkt tot 2 x USB 3.0 en 1 x mini-DisplayPort voor het aansluiten van een extern scherm. Merk op dat er geen vaste netwerkaansluiting op zit. Intern is er wel een 802.11a/b/g/n WiFi-module die ook Bluetooth 4.0 ondersteunt. De Lithium-Ion batterij met 6 cellen kun je niet zelf verwisselen. De XPS 12 is redelijk plat: 1,5 cm vooraan en 2 cm achteraan, maar weegt zoals eerder gezegd wel 1,54 kg. Dat is overigens evenveel als de oudere, tragere Inspiron Duo.

 
Prestaties

Windows 8 werkt bijzonder vlot op deze Ultrabook. En ook in de benchmarks blinkt hij uit, vooral dan in de Futuremark PCMark 7, waar de XP 12 een score haalt van 4.974 punten. Bij de Ultrabooks die we in het verleden testten doet alleen de Toshiba Satellite Z930 het ietsje beter met 5.256 punten. Maar de ssd in de Dell XPS 12 presteert dan weer sneller dan die in de Toshiba Z930: 626 punten in de AS SSD benchmark tegenover 596 voor de Toshiba.

In 3DMark 2006 haalt de Dell XPS 12 4.812 punten (hier scoort de Toshiba beter met 5.785 punten). De Windows Experience Index komt uit op 5,5 punten (5,9 voor de Toshiba).

De XPS 12 haalt een autonomie van 235 minuten in de Futuremark Peacekeeper Battery benchmark. De Peacekeeper webprestatiescore bedraagt 2.289 punten (tegenover 170 minuten en 1.663 punten voor de Toshiba Z930).

Als we alles wegen en omrekenen naar de DiskIdee prestatiescore dan haalt de XPS 12 een voor een Ultrabook meer dan behoorlijke 56/100 punten.

De kleine en lichte externe voeding van de XPS 12 vertoont geen sluipverbruik. Het piekverbruik van deze Ultrabook is slechts 36 Watt.dell xps 12 dicht

Conclusie
Op hardwarevlak is de XPS 12 even innovatief als de oudere Inspiron Duo. Dankzij Windows 8 is deze converteerbare laptop annex tablet écht bruikbaar, in tegenstelling tot de Inspiron Duo die het vooral omwille van Windows 7 liet afweten inzake “usability”. Als je een goed presterende, alles-in-een laptop zoekt met aanraakscherm en tabletfunctie die je vlot overal mee kunt nemen, dan ben je bij de Dell XPS 12 aan het goede adres. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan vast, maar je krijgt er ook veel voor in de plaats.

Adviesprijs
€ 1.499 voor getest model; goedkoopste model kost € 1.199.
Foto van Dell België
Website: Visit Website
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

Foto van Dell Nederland
Website: Bezoek Website
Categorieën: Distributeurs
Naar begin pagina.
Vorig artikelSony breidt spiegelloze camerareeks uit met lichtgewicht model
Volgend artikelEen en De Bleekweide, zelfmoord en sociale media
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.