Kijk & vergelijk


Hardware | Testen
Option Xyfi Wifi In-car adapterset review

Overal mobiel surfen met meerdere gebruikers dankzij Option

Review of: Option Xyfi Wifi In-car adapterset
Product by:
Option
Price:
€82

Reviewed by:
Rating:
4.5
On 13 februari 2013
Last modified:17 februari 2013

Summary:

Het Option Wifi In-car startpakket omvat een zeer gebruiksvriendelijke Xyfi-stick die gebruikt kan worden als wifi hotspot voor meerdere gebruikers of als 3G-stick, ook in de auto. Als je naast het startpakket ook de USB-thuisadapter en het batterijpack aanschaft, beschik je over een zeer compleet pakket voor internettoegang onderweg.

We zijn eraan gewend om altijd en overal online te zijn met meerdere toestellen. Onderweg is dat vaak moeilijk en meestal kan alleen de persoon met een 3G-internetverbinding (stabiel) surfen. Option brengt daarom een betaalbare oplossing op de markt: de Option Wifi In-car adapterset. Dankzij deze ultrakleine, persoonlijke hotspotadapter kunnen tot acht gebruikers tegelijk surfen op het internet. Wij zochten uit hoe het werkt.

Option is een bekende fabrikant van draadloze communicatietoestellen zoals mobiele routers en 3G-sticks. Het hoofdkantoor van Option NV is gevestigd in Leuven, België. Oprichter Jan Callewaert staat in voor het dagelijkse bestuur van het bedrijf. Verder heeft het bedrijf ook nog kantoren in Europa, de Verenigde Staten, China, Japan en Australië.

 
In de doos

Option leverde naast de Wifi In-car adapterset nog twee andere doosjes mee. We ontvingen tevens een Xyfi Wall Adapter waarmee je de draadloze hotspot ook kan voeden op plaatsen waar geen bekabelde internettoegang is, maar wel elektriciteit. Voorts ontvingen we ook het Xyfi Battery Pack waarmee je het toestel kan voeden op plaatsen waar geen elektriciteit is. Eigenlijk een compleet, digitaal overlevingspakket dus. De Wifi In-car adapterset zelf bestaat uit een Xyfi-stick, een bijbehorende 12v-adapter voor in de wagen en een meertalige (ook Nederlandstalige) snelstartgids.

Option WiFi In-Car

Option WiFi In-Car

 
Design

De Xyfi-stick is uitgevoerd in een combinatie van wit en zwart. Op de voorzijde is een zwart knopje opvallend aanwezig. Wanneer je hierop drukt, springt de USB-plug uit het toestelletje. Zowel de voor- als achtercover is afneembaar en verder is alleen een WPS-knopje aanwezig. Dit knopje doet tevens dienst als statuslampje. De stick weegt ongeveer 31 gram, zonder simkaart en geheugenkaart.

 
Ingebruikname

Om de Xyfi-stick voor te bereiden op het eerste gebruik, verwijderen we de bovencover en plaatsen onze simkaart met data-optie. Optioneel kan je tevens een microSD-kaart in het toestel schuiven, maar het is niet duidelijk waarvoor die geheugenkaart gebruikt kan worden (straks meer daarover: een nieuwe firmware maakt duidelijk waarvoor die kaart dient). De stick is simlock vrij en kan dus gebruikt worden met data-simkaarten van elke operator.

We plaatsen onze simkaart en klikken vervolgens de bovencover terug vast op het toestel. Om het toestel te voeden, kan je gebruikmaken van verschillende bronnen: de meegeleverde USB-sigarettenaanstekeradapter, de Xyfi USB-adapter voor in het stopcontact, het batterijpack of elk ander apparaat dat voeding kan geven via een USB-poort. Ten behoeve van onze test gebruiken we de Xyfi-adapter voor in het stopcontact.

Option  XyFi Wall adapter

Option XyFi Wall adapter

We pluggen de Xyfi-stick in de adapter en pluggen deze vervolgens in een vrij stopcontact. Na de opstartprocedure kleurt het indicatie-lampje op de Xyfi-stick oranje. Dit duidt op een probleem met de simkaart wat ook logisch is, want we hebben onze pincode nog niet ingevoerd. We verbinden via onze smartphone met het wifi-netwerk van de Xyfi-stick.

Even later zijn we verbonden en surfen we naar de beheerpagina van de stick. Hiertoe voeren we volgende url in onze browser in: xyfi/. We krijgen de keuze uit de mobiele website of de desktopversie. We kiezen voor deze laatste en maken een administratoraccount aan en voeren onze pincode in. Even later zijn we via 3G+ verbonden met het mobiele datanetwerk van Proximus en kleurt het statuslampje op de Xyfi-stick blauw.

Option Wifi In Car Login

Option Wifi In Car Login

 
Webinterface

Via de webinterface kan je de Xyfi-hotspot beheren. Toch is dat niet perse nodig aangezien het toestel met de standaard-instellingen voor de meeste gebruikers meteen bruikbaar is. We verbinden ook onze laptop via wifi met onze persoonlijke hotspot en navigeren naar xyfi/ via onze browser. Eenmaal ingelogd, krijgen we de homepagina van de Xyfi-hotspot te zien.

Je krijgt meteen een duidelijk beeld van de status van het mobiele netwerk en het aantal actieve gebruikers. Via het tabblad ‘Settings’ kan je alle instellingen van het apparaat aanpassen. We denken hierbij aan eenvoudige instellingen, zoals de netwerknaam (SSID), het wifi wachtwoord en kanaal, maar ook meer geavanceerde instellingen als port forwarding, DMZ en WPS. Bovendien kan je ook de instellingen van het mobiele netwerk wijzigen als dat noodzakelijk is. Als alles naar behoren werkt, raden we aan om deze instellingen niet zelf aan te passen.

Option Wifi In Car Firmware Upgrade

Option Wifi In Car Firmware Upgrade

 
Gebruiksmeter

Wellicht wel interessant voor de gemiddelde gebruiker is de gebruiksmeter, waarmee je het mobiele verbruik in de gaten kan houden. Via ‘Users and Devices’ kan je de actieve gebruikers bekijken en eventueel zelfs het maximaal aantal gebruikers beperken. Gelukkig kan je via de instellingen ook de gebruikersnaam en wachtwoord van de beheerdersaccount aanpassen en de IP-instellingen van je lokale netwerk aanpassen. Zo komen we te weten dat het standaard IP-adres van de Xyfi-hotspot 172.22.2.1 is. Opnieuw, als gewone gebruiker raden we sterk aan om deze standaardinstellingen niet te wijzigen.

In het verleden hebben we al vaak gedrukt op het belang van firmware-updates. Tijdens onze test was er nieuwe firmware (v 3.0.0) beschikbaar gesteld door de fabrikant. Je kan deze downloaden en installeren via een druk op de knop ‘Download & Install’. Het toestel zal vervolgens de update downloaden en automatisch installeren. Om de installatie te voltooien, herstarten we de Xyfi-stick. Klaar is kees! De interface is standaard Engelstalig, maar kan gemakkelijk worden omgezet naar het Nederlands.

 
Bestanden en muziek delen

Tijdens het uitpakken was ons niet geheel duidelijk waarvoor het microSD-kaartslot gebruikt wordt. De nieuwe firmware 3.0.0 maakt het mogelijk om bestanden te delen via de wifi-verbinding. Bij voorgaande firmware versies was dit niet mogelijk en kon de data alleen benaderd worden via de USB-aansluiting op een pc. Bovendien kunnen vanaf deze firmware tot acht gebruikers simultaan luisteren naar streaming audio en video bekijken die is opgeslagen op de microSD-kaart.

 Je kan op eenvoudige wijze bestanden uploaden, downloaden en nieuwe mappen aanmaken

Je kan op eenvoudige wijze bestanden uploaden, downloaden en nieuwe mappen aanmaken

Verder werden nog een aantal andere problemen opgelost door deze firmware update. Wanneer we nu surfen naar 172.22.2.1 krijgen we net onder de login knop een extra knop ‘Files & Media’ te zien. Door een druk op deze knop krijg je toegang tot de bestanden op de microSD-kaart. Je kan op eenvoudige wijze bestanden uploaden, downloaden en nieuwe mappen aanmaken. De Xyfi-hotspot ondersteunt microSD-kaarten met een capaciteit tot 32 GB. De webinterface is zeer compleet en gebruiksvriendelijk. Bovendien hebben we tijdens onze test geen enkele hapering vastgesteld in de netwerktoegang. Alles functioneerde naar behoren.

 
Technisch

De Option Wifi In-car set is geschikt voor elke auto met een 12V aansluiting en is tevens simlock vrij. Je kan het toestel dus gebruiken met simkaarten van alle providers. De Xyfi-stick kan tot acht gebruikers tegelijk bedienen via wifi 802.11b/g/n en biedt een dubbele gebruiksmodus: als hotspot en als client voor gebruik als 3G-stick.

Option Xyfi Personal Hotspot

Option Xyfi Personal Hotspot

Voorts ondersteunt het toestel WEP, WPA, WPA2 en Wifi Protected Setup (WPS). De Xyfi-hotspot ondersteunt volgende mobiele netwerken: 3G (WCDMA) 850/900/1900/2100 MHz, HSDPA 14,4 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps en E-GPRS 850/900/1800/1900 MHz. De USB 2.0-aansluiting van de Xyfi-hotspot is backwards compatibel met USB 1.1. De Xyfi-hotspot is geschikt voor gebruik met Windows XP, Vista, Windows 7 en Mac OS (versie 10.6 of later). Voor de volledige specificaties verwijzen we je naar de website van de fabrikant.

 
Beschikbaarheid

De Wifi In-car set bestaande uit de Xyfi-stick en USB-adapter is online verkrijgbaar via de Option Shop voor 82 euro, exclusief BTW. De Xyfi Wall adapter met EU-plug voor gebruik binnenshuis is apart verkrijgbaar voor 16,50 euro, exclusief BTW. Ultramobiele gebruikers schaffen best ook het optionele batterijpack aan. Dit accessoire kost los 49 euro, exclusief BTW en volgens Option levert dit batterijpack minimaal zes uur autonomie voor de Xyfi-stick.

Conclusie
Het Option Wifi In-car startpakket omvat een zeer gebruiksvriendelijke Xyfi-stick die gebruikt kan worden als wifi hotspot of als 3G-stick. Tot acht gebruikers kunnen tegelijk surfen en bestanden delen die zijn opgeslagen op een microSD-kaart. De interface is desgewenst Nederlandstalig en extreem gebruiksvriendelijk. Als je naast het startpakket ook de USB-thuisadapter en het batterijpack aanschaft, beschik je over een zeer compleet pakket voor internettoegang onderweg of als reserveverbinding thuis als je gewone internetverbinding uitvalt. Uiteraard moet op de locatie waar je het toestel wil gebruiken wel mobiele data worden aangeboden. Deze Wifi In-car set is wat ons betreft een echte aanrader.
Adviesprijs
– Option Wifi In-car set: € 82 excl. BTW
– Option Xyfi Wall adapter: € 16,50 excl. BTW
– Option batterijpack: € 49 excl. BTW
Photo of Option
Categorieen Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Het Option Wifi In-car startpakket omvat een zeer gebruiksvriendelijke Xyfi-stick die gebruikt kan worden als wifi hotspot voor meerdere gebruikers of als 3G-stick, ook in de auto. Als je naast het startpakket ook de USB-thuisadapter en het batterijpack aanschaft, beschik je over een zeer compleet pakket voor internettoegang onderweg.
  • €82
  • 4.5
    editor rating

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

replow-ruddily