Audio / Video | Testen
RHA MA450i oortelefoon review

RHA oortelefoontjes klinken beter dankzij aerophonisch design

Review of: RHA MA450i oortelefoon
Product by:
RHA
Price:
€49,95

Reviewed by:
Rating:
4
On 7 februari 2013
Last modified:7 februari 2013

Summary:

Deze stijlvol vormgegeven oortjes bieden een betere geluidskwaliteit dan de oortelefoons die bij veel mp3-spelers en smartphones standaard worden meegeleverd. Enkel in de hoge tonen klinken ze naar onze smaak vaak te schel.

Oortjes die bij muziekspelers en smartphones worden meegeleverd leveren vaak hooguit aanvaardbare muziekkwaliteit. Wie een upgrade wil naar een betere muziekbeleving, kan terecht bij verschillende audiofabrikanten die vaak ook andere producten aanbieden. Het Britse bedrijf RHA spitst zich toe op het fabriceren van hoofdtelefoons. Het biedt slechts twee modellen hoofdtelefoons en drie modellen oortjes aan. Wij hebben een van die laatste getest.

RHA is een Britse fabrikant van audioproducten en is gevestigd in Glasgow. “Alles wat we maken is ontworpen om geluid van professionele kwaliteit te leveren. Elke functie, detail en component is het resultaat van uitgebreid onderzoek en onze compromisloze toewijding aan innovatie en kwaliteit,” zo staat te lezen op de RHA website.

Op dit ogenblik bestaat het productdaanbod op de website uit twee modellen hoofdtelefoons en drie modellen oortelefoons. De RHA MA450i is het topmodel in het oortjesaanbod. Zo ver wij kunnen zien is het enige verschil met het MA350 model de toevoeging van de afstandsbediening met microfoontje en de iets langere kabel. Het MA150 model is een recent aan het gamma toegevoegd instapsetje.

RHA LA450i

RHA LA450i

 
In de doos

Naast de oortelefoon bevat de verpakking nog een doosje met extra dopjes, een stoffen draagtasje en een een summiere handleiding in verschillende talen, maar geen Nederlands.

 
Design

Wij ontvingen de witte uitvoering van de RHA MA450i oortjes, maar je kan ze ook kopen in zwarte uitvoering. Op de verpakking staat uitdrukkelijk vermeld: Made for iPod, iPhone en iPad. Deze oortelefoon is duidelijk bedoeld voor wie niet tevreden is over de geluidskwaliteit van de met de Apple apparaten meegeleverde oortjes. Dat lees je ook af aan de afwerking. De luidsprekertjes zelf zijn vervaardigd uit aluminium en in ons geval met witte lak afgewerkt waarin de merknaam RHA te lezen valt. Om het linker- en rechterkanaal te onderscheiden moet je wel goed zoeken op de rubberen uiteinden waaruit de beide kabeltjes vertrekken.

Ook de afstandsbediening met microfoontje, wat verder op het snoer, is afgewerkt in witte lak met aluminium details. Ze is zo geplaatst dat ze vlak bij je kin hangt, zodat het microfoontje goed geplaatst is om telefoongesprekken te voeren. Met een rubberen kogeltje kan je het linker- en rechtersnoer meer of minder aansnoeren naar eigen comfort. Het snoer is bekleed met gevlochten stof zodat het minder snel in de war raakt en is 1,5 meter lang. Op het uiteinde zit een vergulde 3,5mm audio jack-aansluiting.

RHA levert de RHA MA50i met een hele set oordpopjes

RHA levert de RHA MA50i met een hele set oordpopjes

RHA levert nog zes extra setjes met zachte siliconen dopjes bij de MA450i oortjes. Het vervangen van de siliconen dopjes vergt wel enige handigheid. Ongetwijfeld zitten er bij de extra dopjes enkele waardoor de RHA oortjes comfortabel te dragen zijn en goed afsluiten zodat je ten volle van de muziek kan genieten.

RHA heeft de afstandsbediening op de kabel speciaal ontworpen voor gebruik met de iPhone, iPad en de verschillende iPod muziekspelers (Touch, Nano en classic). Met de middelste van de drie knoppen kan je muziek afspelen en stoppen, om bijvoorbeeld een gesprek aan te nemen met de iPhone, en ook vooruit- of achteruit te springen tussen songs. De twee andere knoppen dienen om het volume te verhogen dan wel te verlagen. De kleine remote werkt mogelijk ook bij smarthones met andere besturingssystemen.

Aerophonisch ontwerp

Aerophonisch ontwerp

 
Technisch

RHA besteedde veel zorg aan het design van de luidsprekertjes. De MA450i oortjes maken gebruiken van een ‘aerophonisch’ ontwerp. De traditionele oortelefoon duwt het geluid vanuit de driver in een compacte kamer, waardoor het geluid via een smal kanaal naar de gehooringang wordt gevoerd, wat een hard en warrig geluid kan veroorzaken. Het team van RHA wilde een geluid dat zo helder en natuurlijk mogelijk het hele audiospectrum besloeg. Het liet zich inspireren door de aerophonische eigenschappen van de hoorn van een trompet.

RHA keerde het luchtstroomsysteem om dat door een trompet wordt gebruikt en ontwikkelde een oortelefoon die de lucht van het breedste deel van het hoornsysteem naar het smalste leidt. Zo wordt geluid op natuurlijke wijze en zonder obstructie het oor in geleid. Niet alleen levert dit volgens RHA een helderder en natuurlijke geluid, maar het maakt ook een diepe basweergave mogelijk.

Verpakking RHA MA450i

Verpakking RHA MA450i

De RHA M450i oortelefoon heeft een frequentiebereik van 16 tot 22.000 hz, een impedantie van 16 ohm en een gevoeligheid van 130 dB.

 
Geluidskwaliteit

We luisterden met de RHA oortjes naar diverse muziekstukken uit de meest uiteenlopende genres. Een zo helder en natuurlijk geluid leveren is wat RHA betracht met de MA450i. En helder is het geluid zeker, wat ons betreft zelfs wat té in de hogere regionen. Hoge stemmen, cymbalen en het scherpe geluid van een trompet klinken met de RHA oortjes ons soms wat te schel en te schril in de oren. Maar over het algemeen biedt de MA450i oortelefoon wel een vol en rijk geschakeerd geluid, waarbij details niet verloren gaan en ook diepe bassen tot hun recht komen. Deze oortjes weten het omgevingsgeluid ook goed te isoleren.

Conclusie
We kenden RHA niet en het is een prettige kennismaking geworden met deze audiofabrikant via de RHA MA450i oortelefoon. Deze stijlvol vormgegeven oortjes bieden een betere geluidskwaliteit dan de oortelefoons die bij veel mp3-spelers en smartphones standaard worden meegeleverd. Bovendien levert RHA een hele set siliconen dopjes met verschillende pasvormen mee en zijn de oortjes met een prijskaartje van 49,95 euro niet overdreven duur. Enkel in de hoge tonen klinken ze naar onze smaak vaak te schel. Heb je de afstandsbediening en microfoon, die voor iOS apparaten zijn bedoeld, niet nodig, dan kan je voor nog 10 euro minder de vergelijkbare RHA MA350 oortjes kopen.
Adviesprijs
€ 49,95

RHA website

Deze stijlvol vormgegeven oortjes bieden een betere geluidskwaliteit dan de oortelefoons die bij veel mp3-spelers en smartphones standaard worden meegeleverd. Enkel in de hoge tonen klinken ze naar onze smaak vaak te schel.
  • €49,95
  • 4
    editor rating

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>