Belgacom en Telenet: maak de settopbox vrij, echt vrij

2
58
Belgacom-ceo Didier Bellens wil van de settopbox voor digitale televisie af, zo lijkt het wel als je diverse berichten leest. Maar we zijn er nog niet. Het gaat in eerste instantie alleen over een akkoord dat nog moet worden gemaakt met Samsung. Bellens kan nochtans met één beslissing de markt van de settopboxen vrij en miljoenen klanten gelukkig maken. En Telenet zou kunnen volgen. Of zelf eerst beslissen.

Digitale tv is in België en feitelijk duopolie van Belgacom en Telenet, elk met een verschillende technologie, de ene het telefoonnet, de andere het kabelnet. Elk met zijn eigen settopbox, het ‘bakske’ dat het signaal omzet maar ook nog iets doet, namelijk het duopolie bestendigen.

De settopbox dient in essentie om de klant definitief aan de tv-leverancier te binden en om andere leveranciers buiten de markt te houden.

Telenet Digimenu

Telenet Digimenu (© ; licentie: )

In beschaafde landen, zoals Frankrijk, neem je bij een provider een abonnement op digitale tv en koop je dan in een winkel een settopbox naar keuze. Dat systeem maakt dat je makkelijk een leverancier kan kiezen en dat er meer concurrentie in de markt is. Digitale tv is dan ook goedkoper voor de klant.

En bovendien: de klant kan dan meer met zijn settopbox. Die kan bijvoorbeeld programma’s opnemen en op dvd schrijven om te bewaren. Was dat niet wat we vroeger ook met de videorecorder konden? En is dat niet een recht van de consument, een kopie van een programma voor eigen gebruik bewaren, zonder bijkomende kosten? Zowel Telenet als Belgacom verhinderen dat de facto. Niet een kwestie van auteursrechten of beveiliging tegen piraterij, maar van marktbescherming. Gesloten ‘bakske’ = afhankelijke klant.

Bellens kondigt schijnbaar iets groots aan. Maar dat is schijnbaar, want het gaat er alleen om dat Belgacom met tv-maker Samsung zou kijken om het signaal direct in de modernste (en duurste) tv’s van Samsung in te brengen. Waarvoor zou dat via een akkoord moeten, trouwens? Kan de Samsung het signaal verwerken? Indien ja, klant content. Of gaat Belgacom er dan toch nog iets tussen bouwen?. Indien nee, geen persbericht nodig. Maar Bellens weet dat hij dat zo moet aankondigen omdat hij controle over de abonnementscontracten wil kunnen houden.

Wat we nodig hebben, is echt vrijgemaakte digitale tv. En dan kan alleen als Belgacom en Telenet de controle op de settopboxen loslaten. Kunnen we ze niet uitdagen, met zijn allen? En het duopolie doorbreken?

Over Toon Lowette
De internetgebruiker is niet koning, hij is dictator. Online diensten zijn succesvol als ze zich ondubbelzinnig richten op de taak waarmee de bezoeker naar een site gaat. Sinds 1982 is Toon Lowette ondubbelzinnig bezig met nuttigheid en taakgerichtheid in online diensten, als consultant en als uitgever.

Volg de commentaren van Toon Lowette
Volg Toon Lowette op Twitter

Vorig artikelHippe HTC smartphone aangedreven door Windows Phone 8
Volgend artikelTrio robuuste camera’s in Nikons Coolpix-serie

2 REACTIES

  1. om nog niet te spreken over die elektriciteitscentrale die continue moet draaien om die bakskes draaiende te houden. Als ze een gesloten systeem draaiende willen houden laat ze dan opdraven voor de energiekost!

  2. Waarom word er als het gaat over Digitale tv nooit over TV-Vlaanderen gesproken, bij hen heb je ten minste 100 % digitale TV in huis zonder de beperkingen van Teleslet en Bcom. Oja, als ik op de rode knop duw gaat mijn toestel uit, but who cares.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.