Hardware | Testen
HTC Windows Phone 8S (A620e) smartphone review

Hippe HTC smartphone aangedreven door Windows Phone 8

Product by:
HTC
Price:
€329

Reviewed by:
Rating:
3.5
On 30 januari 2013
Last modified:4 februari 2013

Summary:

De HTC Windows Phone 8S is een betaalbare smartphone in een hippe verpakking, die meer dan geschikt is voor dagelijks multimediaal gebruik. De vast gemonteerde batterij is een nadeel.

HTC richt haar pijlen niet alleen op Android, maar ook op het nieuwe, mobiele besturingssysteem Windows Phone 8. Het resultaat daarvan zijn enkele nieuwe smartphones: de Windows Phone 8X en de 8S. De HTC Windows Phone 8X hebben we reeds onderworpen aan een grondige test. De HTC Windows Phone 8S die we hier testen is een goedkopere uitvoering.

HTC werkt al jaren samen met Microsoft op het gebied van mobiele besturingssystemen voor haar smartphones. Ook met de introductie van Windows Phone 8 verandert daar niets aan. HTC bouwde in de loop der jaren een stevige reputatie op als producent van smartphones en beschikt tevens over een compleet gamma Android-smartphones. Daarmee bereikt de Taiwanese producent een belangrijk deel van de mobiele markt.

 
In de doos

Naast de HTC Windows Phone 8S zelf vinden we in het kleine doosje ook nog een aantal accessoires. De fabrikant levert een 100-240V thuislader,een microUSB-kabel, een stereoheadset, een Windows licentiekaartje en handleidingen in verschillende talen mee. Ook een Nederlandstalige handleiding wordt keurig meegeleverd. Bovendien vinden we ook een klein stickervelletje in het doosje met stickers die nodig zijn voor de garantie bij een eventuele reparatie. Goed bijhouden dus.

HTC Windows Phone 8S

HTC Windows Phone 8S

 
Design

HTC bezorgde ons de grijs/gele uitvoering van de Windows Phone 8S. Het toestel werd voorzien van een unibody behuizing en voelt mede daardoor erg stevig aan. De afschuifbare onderklep werd uitgevoerd in een felgele kleur, net als de speakergrill en de cameralens. De rest van het toestel is lichtgrijs. De combinatie levert een kleurrijke, maar vooral trendy smartphone op.

Het 4-inch Super LCD-scherm neemt een groot deel van de voorzijde in beslag. Net boven het scherm werd de speakergrill met geïntegreerde meldings-LED ingebouwd. De nabijheidssensor is mooi weggewerkt in de glanzende, zwarte rand rondom het scherm. Onder het scherm voorzag HTC de drie aanraakgevoelige, bekende Windows Phone toetsen: terug, start en zoeken.

De onderzijde biedt dan weer plaats aan de microUSB-aansluiting en de microfoon. Op de rechterzijde zien we de volumetoets en de cameraknop. De 3,5 mm headsetaansluiting en de aan/uit-knop zijn mooi ingewerkt in de bovenzijde van de HTC Windows Phone 8S. De achterzijde biedt plaats aan de cameralens, een enkele LED-flits en de luidspreker.

Een secundaire camera op de voorzijde is niet voorzien. Videobellen behoort dus niet tot de mogelijkheden. Tot slot bouwde HTC onder het afneembare klepje op de onderzijde een microSD-kaartslot en het simkaartslot in. Het toestel meet 120,5 x 63 x 10,28 mm en weegt 113 gram, inclusief batterij.

HTC Windows Phone 8S achterzijde

HTC Windows Phone 8S achterzijde

 
Technisch

De HTC Windows Phone 8S (A620e) is uitgerust met een Qualcomm S4 1 GHz dual core processor en 512 MB ram-geheugen. Het interne opslaggeheugen is met 4 GB erg beperkt, maar kan gelukkig uitgebreid worden met een microSD-kaart. Het 4-inch Super LCD-aanraakscherm beschikt over een WVGA-resolutie (800 x 480) en is erg helder en duidelijk. De vijf megapixel camera met een F2.8, 35 mm lens en auto focus moet instaan voor mooie foto’s en video’s in 720p HD-kwaliteit.

Voorts is het apparaat voorzien van een G-sensor, een nabijheidssensor en een sensor voor omgevingslicht. Uiteraard heeft deze smartphone ook Bluetooth (v 3.1) en wifi 802.11 b/g/n aan boord. Dankzij de ingebouwde GPS-antenne met GLONASS-ondersteuning zal je bovendien niet snel het noorden kwijtraken! De Windows Phone 8S kan verbinden met volgende netwerken: GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 MHz en HSPA/WCDMA Europa/Azië 900/2100 MHz. Helaas voorzag HTC geen chip voor Near Field Communication (NFC). Ook is Beats Audio van de partij, HTC’s technologie voor het verbeteren van de muziekweergave.

Hou er rekening mee dat deze smartphone alleen geschikt is voor micro-simkaarten. Mogelijk moet je dus je simkaart laten knippen of omruilen door je provider om deze te gebruiken met de HTC 8S.

De 1700 mAh batterij kan niet worden verwisseld. Wanneer de batterij defect of versleten is, zal je het toestel dus moeten binnenbrengen voor reparatie. Een trend die we niet graag zien.

Windows Phone 8 draait erg soepel op de HTC Windows Phone 8S en kan ons zeker bekoren.

Windows Phone 8 draait erg soepel op de HTC Windows Phone 8S en kan ons zeker bekoren.

 
Ingebruikname

Voordat je de HTC Windows Phone 8S in gebruik neemt, moet je uiteraard een simkaart plaatsen en het toestel volledig opladen. Desgewenst kan je ook meteen het geheugen uitbreiden via een microSD-kaart. Wanneer we het toestel inschakelen, verschijnt even later een gebruiksvriendelijke wizard. We drukken op ‘get started’ en kiezen voor Nederlands als taal. De smartphone moet herstarten om de taal te wijzigen naar het Nederlands.

Eenmaal opnieuw opgestart, hervat het toestel de wizard en kunnen we de configuratie verderzetten. We accepteren de Windows Phone gebruiksrechtovereenkomst en selecteren de aanbevolen instellingen voor Windows Phone toestellen. Vervolgens vraagt Windows Phone 8 naar onze locatie en datum- en tijdsgegevens. We voeren alles in en klikken op ‘Volgende’. Vervolgens biedt het toestel de mogelijkheid om aan te melden met je Microsoft-account. Wellicht heb je deze account in de vorm van een hotmail- of Windows Live-adres al. Indien nodig kan je er meteen een aanmaken.

We slaan deze stap voorlopig over, omdat we nog niet met een datanetwerk verbonden zijn. Volgens Microsoft is het toestel nu klaar voor gebruik. Jammer genoeg is dat niet zo! We hebben immers niet de kans gekregen om te verbinden met een wifi-netwerk. Daardoor kan je bijvoorbeeld niet tijdens de installatie aanmelden met je Microsoft-account. Niet iedereen kan zich immers mobiele (3G) data veroorloven en dan is een wifi-netwerk dus pure noodzaak om de telefoon volledig te kunnen benutten. Die verbinding zou tijdens de installatieprocedure in orde gemaakt moeten worden, zoals dat bij de concurrerende mobiele besturingssystemen van Apple (iOS) en Google (Android) wel het geval is.

Klik op de afbeelding om ze te openen in origineel formaat

Klik op de afbeelding om ze te openen in origineel formaat

 
Fotokwaliteit

Zelfs een koude winterdag met een dik pak sneeuw op de velden houdt ons niet tegen. We gingen op stap en namen verschillende foto’s met de HTC Windows Phone 8S, zowel binnen als buiten. We maakten enkele proefopnames met de ingebouwde 5-megapixelcamera met enkele LED-flits.

De foto’s die we binnen namen, leken op het eerste zicht van goede kwaliteit. Wanneer we de foto’s echter op ware grootte bekijken, zien we lichte ruis en onscherpte. De foto’s die we buiten hebben gemaakt, zijn van iets betere kwaliteit. Toch vertonen ook deze beelden ruis en onscherpte. De eerder besproken Samsung Galaxy SIII maakte vooral buiten veel betere foto’s, maar we spreken dan ook over een veel duurder toestel.

De HTC Windows Phone 8S is met zijn prijs van 329 euro een middenklasser. De kwaliteit van de foto’s is dan ook recht evenredig aan de prijs van het toestel. Prima voor occasionele kiekjes, maar meer niet.

In de camera app kan je manueel heel wat instellingen aanpassen zoals de witbalans, belichting, contrast, scherpte, ISO-waardes, etcetera. Het toestel ondersteunt tevens gezichtsdetectie.

De videobeelden in 720p HD-ready kwaliteit zijn behoorlijk en goed genoeg om onderweg iets vast te leggen op video.

Klik op de afbeelding om ze te openen in origineel formaat

Klik op de afbeelding om ze te openen in origineel formaat

 
Prestaties

De prestaties van de HTC Windows Phone 8S zullen we op objectieve wijze beoordelen met behulp van WP Bench, html5test.com en Futuremark Paecekeeper. In WP Bench haalt de HTC Windows Phone 8S een score van 179,63 punten. Dat is een lagere score dan de eerder besproken HTC Windows Phone 8X, maar nog steeds veel beter dan de Nokia Lumia 800.

In de HTML5-test van html5test.com laat het toestel een score optekenen van 320 punten, precies evenveel als zijn grotere broertje.

Tot slot lieten we ook de Futuremark Paecekeeper webtest los op de HTC Windows Phone 8S en dat leverde 194 punten op. De HTC Windows Phone 8X scoorde hierin met 338 punten dus beduidend beter.

De batterij zingt het volgens de leeglooptest van WP Bench 3 uur en 13 minuten uit. Dat is een stuk korter dan de HTC Windows Phone 8X die we eerder al testten.

Windows Phone 8 startscherm

Windows Phone 8 startscherm

 
Microsoft Windows Phone 8

Windows Phone 8 draait erg soepel op de HTC Windows Phone 8S en kan ons zeker bekoren. Het besturingssysteem is op korte tijd vrij populair geworden en de populariteit blijft toenemen. Volgens onderzoeksbureau ChangeWave is maar liefst 53 % van de Windows Phone gebruikers zeer tevreden over Microsofts mobiele besturingssysteem. Concurrent Google Android moet het stellen met 48 % zeer tevreden gebruikers. We geven die cijfers natuurlijk voor wat ze waard zijn…

Het Windows Phone 8 besturingssysteem zit in elk geval zeer goed in elkaar en we vinden het erg intuïtief. Het scherm van de HTC Windows Phone 8S reageert  vlot op aanrakingen en alles is goed zichtbaar.

Dankzij Internet Explorer 10 kan je vlot surfen op internet. Alle pagina’s werden tijdens onze test snel opgebouwd. Ook het schakelen tussen verschillende apps vormde geen enkel probleem.

Een uitgebreidere bespreking van Windows Phone 8 kan je nalezen in onze review van de HTC Windows Phone 8X.

 
Beschikbaarheid

De adviesprijs van de HTC Windows Phone 8S ligt vast op 329 euro, maar wij vonden het toestel op internet voor 299 euro, inclusief BTW. Dezes smartphone is verkrijgbaar in drie kleurencombinaties: zwart/wit, grijs/geel en blauw. Je krijgt dus voor een eerlijke prijs veel smartphone. Wil je Windows Phone 8 in combinatie met betere, maar ook duurdere hardware, kies dan voor de HTC Windows Phone 8X die we reeds eerder aan de tand voelden.

Conclusie
De HTC Windows Phone 8S is een trendy toestel in een degelijke behuizing en meer dan geschikt voor dagelijks multimediaal gebruik. Microsoft pakt uit met een state-of-art besturingssysteem dat niet alleen ons, maar vele gebruikers weet te overtuigen. Windows Phone 8 is technisch en visueel erg sterk. De vast gemonteerde batterij van de HTC Windows Phone 8S is een nadeel dat extra kosten met zich meebrengt als je deze moet (laten) vervangen. Verder is de HTC Windows Phone 8S een prima smartphone voor een erg schappelijke prijs.
Adviesprijs
€ 329
Photo of HTC
Categorieen Producenten
Naar begin pagina.
De HTC Windows Phone 8S is een betaalbare smartphone in een hippe verpakking, die meer dan geschikt is voor dagelijks multimediaal gebruik. De vast gemonteerde batterij is een nadeel.

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>