Hardware | Multimedia | Testen
Lenco TAB-813 Android tablet met Kido’z Play app review

Budgetvriendelijke Lenco Android-tablet met hart voor kinderen


Reviewed by:
Rating:
5
On 18 januari 2013
Last modified:18 januari 2013

Summary:

De Lenco TAB-813 is een zeer complete minitablet voor een miniprijs. Bovendien is deze Android-tablet kindvriendelijk dankzij het voorgeïnstalleerde Kido’z platform.

Lenco introduceert met de TAB-813 een uiterst betaalbare 8-inch internettablet. Het toestel is uitgerust met Android 4.0 en zou kindvriendelijk zijn dankzij de Kido’z app. Bovendien gaat de oplaadbare batterij volgens de fabrikant tot wel vijf uur mee. Ideaal voor de kinderen op de achterbank? Wij zochten het uit.

Lenco fabriceert en distribueert een compleet assortiment consumentenelektronicaproducten, waaronder dus ook tablets. Het hoofdkantoor van Lenco is gevestigd in Venlo. Het bedrijf positioneert zich in de markt direct onder de bekende A-merken. Het van oorsprong Zwitserse bedrijf wil de consument immers producten aanbieden met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

 
In de doos

Naast de Lenco TAB-813 zelf vinden we in de doos ook nog een 100-240v thuislader, een USB-hostkabel, een microUSB-kabel en een snelstartgids. Deze gids is erg beknopt, maar tevens uitgevoerd in het Nederlands. Een hoesje om het toestel te beschermen, behoort niet tot het verkooppakket en moet je dus nog apart aanschaffen.

Lenco TAB-813 tablet

Lenco TAB-813 tablet

 
Design

De Lenco TAB-813 ziet er niet alleen mooi uit, maar voelt ook erg stevig aan. Dat verwacht je eigenlijk niet van een instaptoestel met een uitzonderlijk lage prijs van 159 euro. De tablet is uitgevoerd in een combinatie van glanzend en mat zwart. De achterzijde is voorzien van een speciaal motief dat voor een stevige grip moet zorgen.

De voorzijde wordt bijna volledig in beslag genomen door het 8-inch aanraakscherm. Rechts naast het scherm zien we de secundaire frontcamera. Op de bovenzijde van de TAB-813 vinden we de volumetoetsen en een terugkeertoets.

De rechterzijkant herbergt het microSD-kaartslot, een reset-knop, de voedingsaansluiting, de microUSB-poort, een 3,5 mm hoofdtelefooningang en de aan/uit-toets. Tot slot vinden we op de achterzijde de primaire 2.0 megapixel camera en de luidspreker. Een zeer compleet toestel dus!

De achterzijde is voorzien van een speciaal motief dat voor een stevige grip moet zorgen

De achterzijde is voorzien van een speciaal motief dat voor een stevige grip moet zorgen

 
Uitrusting

De Lenco TAB-813 beschikt over een 8-inch capacitief aanraakscherm met een resolutie van 800 x 600 pixels. Het scherm ondersteunt multi-touch en is erg helder. Het hart van de Lenco TAB-813 wordt gevormd door de Allwinner A13 1,2 GHz processor aangevuld met 512 MB DDR3 ram-geheugen. De Allwinner A13 System on a Chip (SoC) wordt meestal gebruikt in goedkope instaptablets.

Verder heeft het toestel twee camera’s aan boord. De primaire camera op de achterzijde heeft een resolutie van 2.0 megapixel. De secundaire camera op de voorzijde moet het helaas stellen met slechts 0,3 megapixel. Het interne geheugen van 8 GB kan je met behulp van een microSD-kaart uitbreiden tot maximaal 16 GB.

Ook een G-sensor werd voorzien en naast de ingebouwde wifi-ontvanger ondersteunt het toestel ook een 3G USB-dongle. Met een batterijduur van maar liefst vijf uur zingt de Lenco TAB-813 het lange tijd uit. De Lenco TAB-813 draait op Android 4.0 (Ice Cream Sandwich).

Het capacitief aanraakscherm met een resolutie van 800 x 600 pixels. Het scherm ondersteunt multi-touch en is erg helder

Het capacitief aanraakscherm met een resolutie van 800 x 600 pixels. Het scherm ondersteunt multi-touch en is erg helder

 
Ingebruikname

Voor onze eerste ingebruikname laden we de Lenco TAB-813 volledig op. Vervolgens schakelen we het toestel in en worden we begroet door het groene Android monstertje. Meteen daarna vergrendelt de tablet. Wanneer je het toestel ontgrendelt, krijg je de volgende boodschap: ‘Complete action using – kidoz, -launcher.

Een gemiddelde gebruiker weet wellicht niet wat hij of zij moet kiezen. Gelukkig weten wij dat je moet kiezen voor de ‘Launcher’ om de standaardomgeving in te laden. We bevestigen deze keuze en meteen daarna verschijnt het startscherm. Geen wizard om bepaalde instellingen te selecteren, geen vraag om te verbinden met een netwerk, niets van dat alles! Bovendien ziet Android er vrij kaal, lees standaard, uit.

Samsung past op haar smartphones en tablets de bekende TouchWiz interface toe die Android wat meer cachet geeft. HTC doet hetzelfde met haar Sense-interface. Lenco heeft wel een mooie achtergrond aangemaakt voor de tablet. Gelukkig is Android een zeer flexibel besturingssysteem dat in no-time gepersonaliseerd is. De gewenste taal zullen we, bij gebrek aan een wizard, zelf moeten kiezen via de instellingen. Tot slot zullen we de Lenco TAB-813 ook verbinden met ons draadloze netwerk.

Android ziet er vrij kaal, lees standaard, uit

Android ziet er vrij kaal, lees standaard, uit

 
Gebruiksgemak

Zoals reeds aangehaald is de interface van Android vrij kaal, maar in no-time aangepast met een persoonlijk tintje. De Lenco TAB-813 reageert vlot op alle commando’s en speelt probleemloos onze videobestanden af. Alleen met een zeer zwaar videobestand met extreme 4K resolutie (4096 x 2048) weet de TAB-813 geen raad, maar dat verbaast ons ook niet. Alle andere Full-HD videobestanden worden probleemloos en zonder haperingen afgespeeld.

Het 8-inch aanraakscherm is zeer nauwkeurig en biedt een goede kijkhoek. De Lenco TAB-813 zelf ligt goed in de hand en voelt solide aan. Eerlijk, de eerder besproken BlackBerry PlayBook voelt nog steviger aan, maar dat toestel is duurder en bovendien bedoeld voor zakelijk gebruik.

De ingebouwde luidspreker is niet erg krachtig, maar klinkt wel loepzuiver. Daarnaast ondersteunt het toestel heel wat bestandsformaten. De meest courante audio-, foto- en videoformaten speelt deze tablet probleemloos af. Eigenlijk biedt de Lenco TAB-813 dus erg veel waar voor je geld en een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

 
Prestaties

Met behulp van AnTuTu Benchmark zullen we op objectieve wijze de prestaties van de Lenco TAB-813 beoordelen. We downloaden AnTuTu Benchmark v3.0.3 via Google Play en starten de benchmark. De Lenco TAB-813 behaalde een globale AnTuTu score van 3.321 punten. We geven ook nog de detailscores mee: CPU: 839, GPU: 1499, RAM: 539, I/O: 444.

De resultaten tonen aan dat de TAB-813 niet erg krachtig is. Zeker als we vergelijken met onze Samsung Galaxy SII smartphone die we reeds in september 2011 aan de tand hebben gevoeld. We hebben de nieuwe versie van AnTuTu Benchmark ook losgelaten op dit toestel. De Samsung Galaxy SII behaalde maar liefst 11.088 punten. De resultaten per onderdeel liggen dus uiteraard ook een stuk hoger: CPU: 2869, GPU: 6300, RAM: 1284, I/O: 635.

Als we dus puur op performance beoordelen, scoort de Lenco TAB-813 erg laag. Gelukkig merk je daar niet veel van als je de tablet gebruikt voor normale doeleinden, zoals internetten, HD-video bekijken, muziek beluisteren en foto’s bekijken.

De app laat kinderen navigeren, spelen, onderzoeken en ontdekken in een veilige omgeving

De app laat kinderen navigeren, spelen, onderzoeken en ontdekken in een veilige omgeving

 
Kido’z Play app

Kido’z  en Lenco hebben de handen in elkaar geslagen om samen veilige en speelse leeromgevingen voor kinderen te ontwikkelen op tablets. De Kido’z Play-applicatie wordt voorgeïnstalleerd op Lenco tablets en zorgt ervoor dat ouders met een klik kunnen wisselen tussen ouder- en kindmodus. De app laat kinderen navigeren, spelen, onderzoeken en ontdekken in een veilige omgeving, ver van ongewenste content. Bovendien blijft data van de ouders, zoals contactgegevens en e-mail, buiten het bereik van kinderen.

Ook het tabletgebruik zelf kan beperkt worden met behulp van een tijdslimiet. Momenteel ondersteunt de app maar liefst zeventien talen. Kido’z Play wordt ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Kido’z Ltd. Om Kido’z te gebruiken moet je een gratis account aanmaken. Eerst vraagt de app om een naam, e-mail-adres en wachtwoord. Vervolgens klikken we op ‘Register’ en krijgen we een wizard te zien die informatie vraagt over het kind. We geven een naam, geboortedatum en geslacht in. Achtereenvolgens klikken we op “Create”. Bovendien krijg je nog de kans om een foto toe te kennen aan de account van het kind en moet je klikken op “Start KIDO’Z”.

Ouders kunnen met een klik kunnen wisselen tussen ouder- en kindmodus

Ouders kunnen met een klik kunnen wisselen tussen ouder- en kindmodus

De app start standaard in het Engels, maar via de ouder-account kan je eenvoudig switchen naar Nederlands. De ouders kunnen de account overigens gewoon via internet beheren. Als ouder kan je dus eenvoudig nieuwe sites toevoegen, tijdslimieten instellen, etcetera. De interface is zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief, niet alleen voor kinderen, maar ook voor de ouders. Zeer interessant is bijvoorbeeld Kido’z TV waar kinderen zelf een (bekende) tekenfilm naar keuze kunnen opvragen. Helaas is veel content Engelstalig.

 
Beschikbaarheid

De adviesprijs van de Lenco TAB-813 klokt af op 159 euro, inclusief BTW. Helaas is het toestel moeilijk te vinden. Je zal dus even moeten zoeken, maar je krijgt in ruil wel een goede minitablet voor een eerlijke prijs.

Conclusie
De Lenco TAB-813 is een zeer complete minitablet voor een zeer lage prijs. De hardware is niet erg performant, maar bij normaal gebruik hebben we hiervan geen hinder ondervonden. Ook in HD-videoweergave verslikt het toestel zich niet. Bovendien is de tablet kindvriendelijk dankzij het voorgeïnstalleerde Kido’z platform. Als ouder heb je te allen tijde controle op het tabletgebruik van je kinderen. Rekening houdende met de prijs en mogelijkheden, krijgt de Lenco TAB-813 van ons dan ook de hoogste DiskIdee score.
Adviesprijs
€ 159
Photo of Lenco
Categorieen Producenten
Naar begin pagina.
De Lenco TAB-813 is een zeer complete minitablet voor een miniprijs. Bovendien is deze Android-tablet kindvriendelijk dankzij het voorgeïnstalleerde Kido’z platform.

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

intersoluble-septuor