Hardware | Testen
Acer Iconia Tab W510 Windows 8 hybride tablet-pc review

Compacte hybride Windows 8-tablet haalt twaalf uur autonomie

Product by:
Acer
Price:
€499; €649 met docking

Reviewed by:
Rating:
4
On 9 januari 2013
Last modified:9 januari 2013

Summary:

Zoals we een Windows-netbook willen: met enorme autonomie en handig, afneembaar aanraakscherm. Maar voor we hem kopen, moet de prijs fors naar omlaag: het prestatieniveau verantwoordt de hoge prijs hoegenaamd niet.

Acer introduceert de Iconia Tab W510, een volwaardige Windows 8-tablet met x86-processor met toetsenborddock die er een soort minilaptop of zo je wil netbook-met-aanraakscherm van maakt. Wij hebben deze hybride tablet getest.

De Acer Iconia Tab W510 is een hybride  tablet met Windows 8. Dit is dus geen WindowsRT-tablet met ARM-processor. Deze tablet heeft wel degelijk een echte Intel x86-processor en draait daarom de volledige versie van Windows 8. Er draaien dus niet alleen Windows apps op, maar ook bestaande Windows-software, zoals de volledige versie van MS Office. In combinatie met het toetsenborddock tover je hem om in een netbook-achtige Windows-laptop.

 
Design

Het tabletgedeelte, dat 499 euro kost, is slechts 8,8 cm dun en weegt net geen 580 gram. Je kunt de tablet in het optionele toetsenborddock (naar keuze verkrijgbaar in qwerty- of azerty-uitvoering) klikken en dan krijg je een minilaptop die net geen 1,3 kg weegt. Het toetsenborddock, die de totaalprijs op 649 euro brengt, bevat een extra, niet-verwisselbare batterij en geeft je ook een extra volwaardige USB 2.0-poort.

Iconia Tab W510 met toetsenborddock

Iconia Tab W510 met toetsenborddock

De tablet zelf heeft nog een mini-USB poort en een mini-HDMI-poort, naast een sleuf voor een MicroSD-geheugenkaart.

De bouwkwaliteit van zowel de tablet op zich als van de tabletcombinatie met toetsenbord voelen zeer degelijk aan. Het mechanisme waarin je de tablet vastklikt, is zeer stevig en zal niet gauw kapot gaan, tenzij je er heel ruw mee omgaat. Je kunt het toetsenbord trouwens ook als standaard voor de tablet gebruiken, zodat je die tijdens het gebruik niet voortdurend in je handen hoeft vast te houden.

Het heldere multitouch scherm heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels, draait automatisch mee in de kijkrichting en biedt een brede kijkhoek. Het reageert op vijf aanraakpunten.

De wit-grijze tablet heeft maar drie bedieningsknopjes: stroom, schermvergrendeling en geluidsvolume. De kleine stereoluidsprekertjes zitten verwerkt in de zijkanten, net op de plaats waar je de tablet normaal vasthoudt. Een positie onderaan was technisch niet mogelijk, want dan zou het dock de luidsprekers verbergen. Nu kan het echter gebeuren dat het geluid enigszins gedempt wordt als je je handen te hard op de luidsprekers in de zijkanten drukt. In de praktijk ondervonden we daar echter niet al te veel last van.

 
Technische kenmerken

Met dockingtoetsenbord heeft de Iconia Tab W510 het formaat van wat vorig jaar nog een netbook zou zijn geweest. Ook de technische uitrusting en de prestaties zijn die van een netbook, maar dan met een 10,1-inch IPS-aanraakscherm en Windows 8.

Kloppend hart van Iconia Tab W510 is een Intel Atom Z2760 system-on-a-chip (Soc) waarvan de dualcore processor aan 1,8 GHz draait. De Intel GMA 3650 GPU (grafische gedeelte van de SoC) draait aan 533 MHz en ondersteunt DirectX 10.1. Intern is er 2GB RAM die volledig beschikbaar is (dus geen afname door de grafische chip) en een harde schijf zonder bewegende onderdelen (ssd) van 64GB.

Op de ssd is nog 30GB ruimte beschikbaar voor eigen documenten en programma’s. (De 150 euro goedkopere 32GB-versie van de W510 biedt nauwelijks 10GB vrije opslagruimte.)

WiFi 802.11b/g/n is ingebouwd, alsook Bluetooth versie 4.0.  Maar een gps-chip zit er helaas niet in.

Hoewel Acer in de specs beweert dat de Broadcom WiFi-chip ook 802.11a (5GHz) ondersteunt, wilde onze testtablet niet met een 5GHz router connecteren. We probeerden er twee: AVM en Cisco Linksys en bij beide werkte 802.11a niet. In de 2,4GHz-band (802.11b/g/n) was er geen probleem.

In de schermrand van de tablet zit ook nog een HD-webcam met een resolutie van 1280 x 800 pixels. En de achterkant herbergt een camera met 8 megapixels en led-flits. Ten slotte zit er ook een NFC (Near Field Communication)-chip in de tabletrand.

Acer Iconia Tab W510: toestenbord als standaard

Acer Iconia Tab W510: toestenbord als standaard

 
Windows 8

Over Windows 8 hadden we het eerder al uitgebreid. Het besturingssysteem draait voldoende snel op deze tablet. Als je hem als tablet gebruikt, merk je ook direct enkele voordelen op die Windows 8 heeft tegenover Android en iOS (iPad). Zo kun je de schermweergave met je vingers eenvoudig in twee delen splitsen en zo twee apps tegelijk gebruiken. (Voor alle duidelijkheid: in de desktopmodus kun je natuurlijk zoals bij Windows 7 meerdere vensters tegelijk open houden. Maar bij apps is dit beperkt tot twee.)

Ook kunnen meerdere gebruikers met de tablet werken, waarbij ze elk hun eigen instellingen kunnen oproepen. En natuurlijk kun je in de desktopmodus alle “oude” Windows-programma’s draaien.

Gebruik je Windows 8 vooral in de tabletmodus, dan heb je het toetsenbord niet nodig, maar wil je ook van de desktopmodus gebruik maken dan is het toetsenbord, dat over een aanraakvlak beschikt, eigenlijk onmisbaar. Het is immers niet altijd even gemakkelijk om de “oude” Windows-vensters met je vingers te bedienen. Voor de apps is dat geen probleem, omdat die op vingerbediening voorzien zijn.

 
Prestaties

De Acer Iconia Tab W510 presteert op het niveau van een netbook. Zakelijke toepassingen gebruiken, Office gebruiken, surfen, e-mailen, video bekijken, muziek beluisteren: het verloopt allemaal vlot. Gamen kun je vergeten, tenzij het erg oude of simpele games betreft.

Enkele testcijfers: de Windows Experience Index (WEI) klokt af op 1,7; op PC Mark 7 scoort hij 1281 punten; in de grafische benchmark 3DMark 2006 haalt deze hybride laptop een score van 463 punten. In de webbenchmark Futuremark Peacekeeper scoort hij 406 punten, iets minder dan bijvoorbeeld de iPad mini (500 punten), maar méér dan de Microsoft Surface RT tablet (355 punten). Hij start op in slechts tien seconden. Uit de slaapstand is hij binnen de seconde wakker.

Al die cijfers zijn typisch voor een netbook. Verrassend is wel de enorm goede autonomiescore van de tablet-dockcombinatie: meer dan twaalf uur autonomie gemeten met de Futuremark Peacekeeper Mobile benchmark. In de praktijk zul je misschien niet de 18 uur autonomie halen die Acer je voorspiegelt, maar dit is toch de beste autonomie die we ooit bij een Windows-laptop gemeten hebben.

De W510 verbruikt overigens nauwelijks 19 Watt bij gewoon gebruik.

Iconia Tab W510

Iconia Tab W510

Conclusie
De Acer Iconia Tab W510 is ideaal als tweede Windows-laptop die je ook als erg lichte tablet kunt gebruiken. We kennen geen Windows-netbook of -laptop met een hogere autonomie dan deze W510. Het belangrijkste nadeel betreft de prijs: €649 voor de combinatie van tablet en toetsenborddock is heel wat meer dan wat je vorig jaar voor een netbook betaalde, terwijl je nauwelijks betere prestaties krijgt. Of het (afneembare) aanraakscherm die méérprijs van toch ruim 300 euro tegenover een gewone netbook rechtvaardigt, moet je zelf maar uitmaken. De 32GB-versie is wel 150 euro goedkoper, maar biedt slechts 10GB vrije opslagruimte. Wellicht zal de prijs voor dit soort hybride tablets in de toekomst nog flink dalen, eens het nieuwe ervan af is. Als het zover is, willen we er beslist een. €349 of daaromtrent lijkt ons een goed prijsniveau…
Adviesprijs
€499; €649 met toetsenborddock (voor 64GB versie). €349; €499 met toetsenborddock (voor 32GB versie).
Photo of Acer
Categorieen Producenten
Naar begin pagina.
Zoals we een Windows-netbook willen: met enorme autonomie en handig, afneembaar aanraakscherm. Maar voor we hem kopen, moet de prijs fors naar omlaag: het prestatieniveau verantwoordt de hoge prijs hoegenaamd niet.

2 reacties bij Compacte hybride Windows 8-tablet haalt twaalf uur autonomie

 • 1
  herman zegt:

  @jozef, mooi verhaal over de surface en dit ding, niet echt. Over de surface is goed nagedacht. Acer is bekend van crappie hardware. Ik tik dit op een surface. Jij bent duidelijk een brood schrijver. Tijdje mee werken kan je pas echt vergelijken, ik ben er heel blij mee.

  0
 • 0

  […] die overigens toch nog op een behoorlijke tiende plaats eindigt in de CHIP-rangschikking. Ook DiskIdee testte de Acer Iconia W510 en gaf hem vier sterren. De Microsoft Surface RT 32GB gaven we drie […]

  0

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ruddily-bangalay