Hardware | Previews
Nokia Lumia 800 Windows Phone 7 smartphone preview

Nokia smartphone met Windows Phone 7 te koop bij Aldi België

Vanaf woensdag 9 januari 2013 kan je bij de Belgische filialen van warenhuisketen Aldi een Nokia Lumia 800 smartphone kopen. Dit Windows Phone 7 toestel kost er 189 euro. Een jaar geleden kostte dezelfde smartphone nog 499 euro. Maar misschien is dit toch geen kooopje. We leggen je uit waarom.

Op hardwaregebeid is de Nokia Lumia 800 een knappe, hedendaagse smartphone. Zijn erg heldere 3,7-inch (ca 9.4 cm) Clearblack Amoled aanraakscherm heeft een resolutie van 800 x 480 pixels. Hij draait op een snelle 1,4 GHz processor en heeft 512MB werkgeheugen en 16 GB interne werkopslagruimte.

Nokia Lumia 800 bij Aldi

Nokia Lumia 800 bij Aldi

Inzake verbindingen ondersteunt deze smartphone 3G+, WiFi en Bluetooth. Verder heeft hij een 8-megapixelcamera met Carl-Zeiss-lens. Met Nokia Maps beschik je over gratis stemgestuurde navigatie voor 95 landen. Ook krijg je een app die een overzicht biedt van je socialemedia-abonnementen zoals Facebook en Twitter. Via Windows Market Place heb je toegang tot apps, mobiele games en media. Deze Windows-smartphone meet 116,5 x 61,2 x 12,1 mm en weegt 142 gram. Voor 189 euro ziet dat er allemaal erg aantrekkelijk uit.

Op softwaregebied klinkt het verhaal helaas net even anders, want deze smartphone heeft Windows Phone 7 als besturingssysteem. Dat is een oudere en tragere versie van Microsoft’s besturingssysteem voor smartphones. Om een indicatie te geven over de prestaties van de Nokia Lumia 800 verwijzen we naar onze test van de HTC Windows Phone 8X, waarin we schrijven dat deze smartphone met Windows Phone 8 “in WP Bench met een score van 235,22 ruim 2,6 keer sneller is dan het gemiddelde van alle Windows Phone 7 smartphones die we eerder testten (namelijk 90 punten). De Nokia Lumia 800 haalt in diezelfde test bijvoorbeeld 91 punten.”

Het prijskaartje van de HTC smartphone met Windows Phone 8 is wel drie keer hoger dan dat van de Nokia smartphone bij Aldi België. Maar een update naar Windows Phone 8 zal er voor de Lumia 800 niet komen. Wel wordt een update naar Windows Phone 7.8 beloofd. Die zou “begin 2013″ uitkomen, maar concreet nieuws over die update is er nog niet.

Windows Phone 7.8 zou bepaalde kenmerken van Windows Phone 8 naar oudere smartphones zoals deze Lumia 800 brengen. Dat slaat dan vooral op het nieuwe en mooiere startscherm. Apps die specifiek voor Windows Phone 8 geschreven zijn, zullen niet werken op deze tussenversie. Momenteel bevat Microsoft’s app-winkel echter vooral apps voor Windows Phone 7 en die werken natuurlijk wel op deze Lumia 800.

Conclusie is dat deze Aldi-aanbieding de moeite loont, op voorwaarde dat je kunt leven met de oudere versie van Windows Phone.

Photo of Aldi België
Website: Aldi België
Categorieen België, Distributeurs
Naar begin pagina.
Photo of Nokia
Categorieen Producenten
Naar begin pagina.

13 reacties bij Nokia smartphone met Windows Phone 7 te koop bij Aldi België

 • 7
  danny zegt:

  om 9 u was de winkel open stond vd deur stonden 6 personen voor mij er waren maar 4 telefoons te krijgen een schanden in de aldi in sint truiden

  0
 • 6
  wendy zegt:

  ik zou kaart al moeten kleiner knippen anders zou die er niet in passen dus ik ga me er maar geen aankopen .als je ziet hoeveel er al op 2 de hands te koop zijn van deze moet er toch iets niet goed zijn bedankt v jullie reacties

  0
 • 5
  Jos zegt:

  Even toch de performance test nuanceren. Ben zelf IT’er en dagelijks met dit soort producten bezig.
  Ik heb hier een Lumia 820 (nieuwste model, Windows Phone 8, nog niet officieel in België verkrijgbaar) en een Lumia 800 naast elkaar gehouden.
  In werkelijkheid reageert de Lumia 800 bijna even snel als de nieuwe 820 (alhoewel de laatste een krachtigere processor heeft).
  Wat voor mij de grootste verschillen of nadelen zijn (de apps daargelaten, want dat is een andere discussie) tov de 820:
  – kleiner scherm (9,4 ipv 10,9 cm)
  – je kan het lettertype niet groter zetten
  – startscherm in Windows Phone 7.5 heeft slechts 2 kolommen (dit wordt opgelost met de 7.8 update -> 4 kolommen en instelbare grootte van de iconen)
  – geen backup mogelijkheid in de cloud voor SMS en instellingen (je kan wel een backup maken maar dit vraagt wat gepruts met een los programmaatje)

  Kortom, niks wereldschokkends.

  Waar je wel rekening mee moet houden: eind januari stopt Google met de ondersteuning van Acitve Sync. In gewone taal: vanaf dan kan je je agenda en contacten in Gmail niet meer synchroniseren met een Windows Phone (enkel voor gratis gmail adressen, niet voor betalende gebruikers, en je e-mail kan je wel bijven synchroniseren). Gezien de strijd die er momenteel gevoerd wordt tussen Google en Microsoft, komt hier waarschijnlijk niet snel een oplossing voor. Als je toch agenda en contacten synchronisatie nodig hebt, is het enige alternatief overstappen een e-mail adres bij Microsoft (wat je toch nodig hebt om Skydrive te kunnen gebruiken). Bij Android en IOS bestaat dit probleem niet, omdat zij een andere synchronisatie technologie gebruiken.

  Apps zijn relatief. Als je een smartphone wilt waar je mee kan mailen, facebook, twitter, skypen met gratis een goeie offline navigatie, dan is dit voor deze prijs een koopje. En het design van de Lumia 800 vind ik nog altijd zeer geslaagd.

  In vergelijking met Android vind ik de interface van Windows Phone een verademing. Alles zit logisch in elkaar en de bediening is redelijk consistent.

  Voor de duidelijkheid: ik ben niet anti-Android of IOS. Door mijn job gebruik ik alle types telefoon aangezien ik er ook ondersteuning aan bedrijfsklanten op moet kunnen geven.

  0
 • 4
  wendy zegt:

  ik wil me ook eentje aankopen om cadeau te doen doch is deze nu goed of niet wil de voor en nadelen weten wie heeft er eentje en vind hem niet goed ??

  0
 • 3
  Marijn zegt:

  haha een werkgeheugen van 16gb, ik heb ook een lumia 800 maar had hij dat maar. 2 enorme koel torens er op. 16gb is voor high end gamers al ruim.

  0
  • 3.1
   Paul zegt:

   Marijn,

   Wat bedoel je met “… maar had hij dat maar.”? Is niet het gehele geheugen gebruikt?
   Klopt het dat het toestel traag is zoals in het artikel geschreven?

   Mvg,
   Paul

   0
   • 3.1.1
    Jelle zegt:

    Marijn doelt op een fout in het nieuwsbericht.

    In het nieuwsbericht hebben het over 16GB WERKgeheugen. Dit klopt niet. Ze bedoelen OPSLAGgeheugen. Daarom maakt Marijn de grap: had de Lumia 800 dat ‘maar’. De Lumia 800 heeft namelijk ‘maar’ een WERKgeheugen van 512MB.

    Zo, nog meer domme opmerkingen?

    0
 • 2
  magda zegt:

  Kan je op de windows phone 7(te koop bij aldi belgië) javascript downloaden?

  0
 • 1
  Robin Laugs zegt:

  Zeer knap, een telefoon met 16GB intern werkgeheugen!

  0

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>