Foto’s uit WWII vermengd met huidige straatzichten

0
67
Een Nederlandse historica zet gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in een nieuw perspectief door archiefbeelden te combineren met foto’s die recent op dezelfde locaties werden gemaakt.

Ghosts of War of Spoken van de oorlog is een serie fotocollages gemaakt door Jo Hedwig Teeuwisse, een Nederlandse historica die werkt bij het Historisch Adviesbureau ’30-’45. Al vijf jaar verwerkt ze oude oorlogsfoto’s, waarvan ze de negatieven ooit op een vlooienmarkt kocht, in straatzichten die ze nauwgezet fotografeert op basis van de oude beelden. Ook schakelt ze andere fotografen in om ook in het buitenland locaties te fotograferen. De historica noemt haar werk zelf “een beetje schilderen met de geschiedenis”. De laatste dagen werd haar serie overal op het internet opgepikt.

(c) Jo Hedwig Teeuwisse

(c) Jo Hedwig Teeuwisse (© ; licentie: )

Het combineren van de foto’s doet Teeuwisse met Photoshop. Ze zegt hierover: “Je zet de oude foto op de nieuwe foto en zorgt dat ze goed samenvallen. Vervolgens haal je delen weg. Het gaat er niet om hoe je het doet – de computer doet dat werk voor je en het is niet moeilijk. Het gaat erom dat je besluit wat je laat zien en wat je weghaalt, en wat je de kijker wil tonen. Als je de juiste keuzes maakt, vertelt de combinatie een verhaal en zet het mensen aan het denken.”

De foto’s uit de serie Ghosts of War kan je bekijken op de Flickr-pagina van Jo Hedwig Teeuwisse. Ze heeft ook een Facebook-pagina en een (Engelstalige) website.

Vorig artikelOnverklaarbaar prijsverschil voor 2 TB harde schijf bij Aldi BE en NL
Volgend artikeldevolo Powerline adapter voor professionele installaties
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.