Home Internet / Diensten

Google Drive versus Microsoft SkyDrive

5
83
Zowel Google als Microsoft bieden webgebaseerde opslagdiensten aan. Google Drive en Microsoft SkyDrive zijn apart verkrijgbaar en concurreren dan met Dropbox, Nomadesk, Wuala en vergelijkbare diensten. Welke presteert het snelst?

Een beschermde virtuele schijf op het web biedt heel wat voordelen. Je kunt op alle locaties en met alle apparatuur aan uw bestanden, zolang je maar internettoegang hebt. Uitwisselen van omvangrijke bestanden met collega’s en e-mailcorrespondenten is erg eenvoudig. Het is ook mogelijk een online werkplek te creëren, waar je met anderen samenwerkt rond dezelfde gegevens. Bovendien kun je veelgebruikte bestanden synchroniseren tussen verschillende apparaten.

Er zijn tientallen van dergelijke diensten, waarvan Dropbox wellicht een van de bekendste is. Google en Microsoft hebben sinds kort ook van die beveiligde “internetschijven”. Bij Google heet die simpelweg Drive, bij Microsoft is het SkyDrive.

Office 2013 SkyDrive

Office 2013 en SkyDrive zijn volledig geïntegreerd. De cloud of het internet is voortaan de eerste locatie waar je je documenten opslaat. (© ; licentie: )

 
Mogelijkheden

Bij Google Drive krijgt de gebruiker 5 GB gratis opslagruimte. Bij Microsoft SkyDrive is dit zelfs 7 GB.

Maar zowel Google als Microsoft gaan nog verder en integreerden de eigen virtuele webschijven volledig in hun productiesoftware zoals Google Doc en Apps, Office 2013 en Office 365.

Daardoor kunnen documenten desgewenst volledig in de cloud vertoeven, hoewel synchronisatie met lokale opslagsystemen en informatie delen met externe gebruikers uiteraard mogelijk blijft.

Beide bedrijven bieden trouwens gratis Mac OS-, Windows-, iOS- en Android-clientsoftware aan.

De betalende versie van Google Drive is overigens iets duurder dan de betalende SkyDrive. Zo kost 100 GB per jaar en per gebruiker 38,5 euro bij Microsoft en 46 euro bij Google. Beide prijzen liggen wel lager dan bij de meeste andere concurrenten. Dropbox vraagt bijvoorbeeld 76 euro voor hetzelfde; bij Wuala is dit zelfs 120 euro.

 
Testmethode

Omdat er veel variabelen in het spel zijn (snelheid internetverbinding, routing, type bestanden, overdrachtsmethode, al dan niet ingeschakelde encryptie), is het niet eenvoudig om de snelheid van de webgebaseerde opslagdiensten objectief te vergelijken. We hebben daarom een steekproef uitgevoerd met de standaardinstellingen van elke dienst, zonder daaraan iets te wijzigen.

Google Drive

Google Drive (© ; licentie: )

We uploaden twee folders met behulp van de Windows-clientsoftware of indien nodig de webclient. De eerste folder is 10 MB groot en bevat negentien bestanden (een zip, Office-documenten, png, pdf, etc.). De tweede folder is 100 MB groot en bevat een gecomprimeerd databasebestand. We hebben de test tweemaal uitgevoerd op twee verschillende dagen met een Dommel VDSL2-internetverbinding (30 Mbps download- en 6 Mbps uploadsnelheid).

We nemen het gemiddelde van al die metingen en rekenen de resultaten om naar KB/s. Vervolgens creëren we een publieke weblink van het gecomprimeerde databasebestand, dat we tweemaal downloaden. Ook die gemiddelde snelheid rekenen we om naar KB/s.

We berekenen upload- en downloadscore op 100 punten. Daarnaast geven we ook punten op meer dan tachtig verschillende criteria voor functionaliteit, integratie met andere diensten en applicaties, beveiliging en milieu. Dat levert een functionaliteitsscore op 100 punten op.

In de uiteindelijke score op 100 punten tellen de functionaliteitsscore voor 65%, de downloadscore voor 15% en de uploadscore voor 20% mee.

 
Prestaties

Functioneel zijn Google Drive en Skydrive aan elkaar en aan de betere opslagdiensten van andere bedrijven gewaagd. Google Drive biedt wel iets meer functies aan en haalt een functionaliteitsscore van 60/100, tegenover 52/100 voor SkyDrive.

Google Drive blijkt ook significant sneller te zijn dan Microsoft SkyDrive, vooral bij het downloaden van bestanden. De downloadsnelheidscore klokt af op 79/100 voor Google en 14/100 voor SkyDrive.

De uploadsnelheidscore is 81/100 voor Google Drive en 56/100 voor SkyDrive.

Het eindresultaat is een prestatiescore van 45/100 voor Microsoft SkyDrive en 67/100 voor Google Drive.

SkyDrive Google
Leverancier Microsoft Google Drive
Benchmarks (snelheid in KB/s)
Uploaden kleine bestanden via client 149,25 270,27
Uploaden groot bestand via client 357,15 434,78
Downloaden gecomprimeerd bestand via weblink 540,54 3030,3
Relatieve snelheidsscore op 100
Uploadsnelheid kleine bestanden 42 76
Uploadsnelheid grote bestanden 70 85
Downloadsnelheid 14 79

Foto van Microsoft
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

Foto van Google
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

5 REACTIES

  1. Beste medecorespondenten,

    Met skydrive zie ik beperkingen in gebruik van links(snelkoppelingen)..alhoewel het kan ook aan gebrek aan kennis zijn.
    Ik heb een worddocument en een acces2010database (met enkel een adressenbestand) op de cloud geplaatst.
    De links naar de access-querries staan mooi ingekleurd in een wordtabel in het worddocument.

    Ewel, de shares hebben geen toegang tot het worddocument en kunnen de links dus niet aanklikken. Ook als ze toegang zouden hebben vraag ik me af of de links zullen werken.
    Beste groeten,
    Paul

  2. Qua opslagruimte is het misschien ook wel belangrijk om te melden dat “office” documenten op de Google Drive niet geteld worden (bij Skydrive word alles geteld)
    Ook is 100GB het meeste dat je kan hebben bij Skydrive, Google kan tot 16TB als je maar betaalt.
    En ik weet niet of het deel uit maakt van de functionaliteit score maar de desktop applicatie van Skydrive is “all-or-nothing”, de Google Drive applicatie laat toe om slechts bepaalde folders te syncen (bijvoorbeeld op het werk enkel de werk folder).

  3. Ik vraag me af of je Google Chrome 24 en/ of Internet Explorer 10 hebt gebruikt bij het downloaden en uploaden van bestanden.

    Ik heb gelezen dat Google Drive in combinatie met Google Chrome snellere performance heeft dan met andere internetbrowsers.

    Snelheid is voor mij heel belangrijk. Dat is de voornaamste reden dat ik Google producten gebruik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.