Android ICS tablet met infrarood-afstandsbediening

1
62
Toen we vorig jaar rond deze tijd Sony’s eerste Android-tablet bespraken, waren we vrij positief over het orginele ontwerp. Het iPad-achtige prijskaartje beviel ons minder. Sony probeert het opnieuw met de Xperia Tablet S. Die behoudt het originele ontwerp van zijn voorganger de Tablet S (zonder Xperia), maar is compacter, lichter en goedkoper. Voldoende om de concurrentie aan te kunnen? We zochten het uit.

De Xperia Tablet S behoudt het ergonomische ontwerp van zijn voorganger. Deze tablet is aan één kant een beetje dikker dan aan de andere kant, waardoor je hem gemakkelijker in de hand kunt houden en het scherm een beetje helt als je hem plat op tafel legt. Ook de iets kleinere schermmaat van 9,4 inch is behouden. In combinatie met een resolutie van 800 x 1200 pixels resulteert dit in een iets hogere pixeldensiteit dan bij een doorsnee Android-tablet met 10,1-inch scherm.

De nieuwe Tablet S is wel dunner en lichter dan zijn voorganger. Op zijn dunste kant is hij nog maar 8,8 mm dun, bijna zo weinig als de dunste tablet die we tot nu toe testten, de Archos 10.1 XS (8 mm). Aan de achterkant meet de Xperia Tablet S 11,85 mm. Door het kleinere scherm is hij in de breedte (239,8 mm) kleiner dan de meeste andere tablets. De hoogte van 174,4 mm is gemiddeld als we ze met andere tablets vermijden. Het gewicht van 570 gram is aan de lage kant. Alleen de Fujitsu Stylistic M532 doet met 560 gram beter. Zijn voorganger woog bijna 600 gram.

Sony Xperia Tablet S

Sony Xperia Tablet S (© ; licentie: )

Voor de 16 GB WiFi-versie betaal je 399 euro, wat niet veel meer is dan de Archos 10.1 XS, die toch minder rijk is uitgerust. De 64 GB WiFi-versie is met 609 euro wel een pak duurder: te duur eigenlijk. Wil je ook 3G dan betaal je 529 euro voor de 16 GB versie. Andere versies zijn momenteel bij ons niet verkrijgbaar.

 
Uitrusting

De Xperia Tablet S heeft een Nvidia Tegra 3 quadcore SoC (System on a Chip) met een processor die draait aan 1,3 GHz. Dat is dezelfde SoC die zowat alle andere Android 4-tablets gebruiken. De tablet komt standaard met Android ICS. Sony zegt dat het een upgrade naar Android 4.1 Jelly Bean zal doorvoeren, maar geeft geen specifieke termijn. Het valt af te wachten of die upgrade er ooit effectief komt. Het is een van de mankementen van Android dat fabrikanten updates naar de laatste versie van het besturingssysteem beloven, maar dan uiteindelijk niet leveren.

De uitrusting is vrij standaard, op enkele details na. We vermelden het iets kleinere 9,4-inch scherm al. Ook zit er een 8 MP camera op de achterkant, evenwel zonder flitser. Op de voorkant zit nog een 1 MP webcam.

De stroomaansluiting is tegelijk een dock-aansluiting en bedrijfseigen voor Sony. Wil je de tablet via HDMI op je tv aansluiten dan zul je bij Sony een verloopstekker moeten kopen die nog 20 euro aan het prijskaartje toevoegt. Ook een USB-verloopstekker zul je apart moeten aanschaffen. Misschien heb je die niet nodig, want er zit wel een gewone SD-sleuf in voor een SD Card geheugenkaartje, dus geen kleine microSD zoals bij de meeste andere Android-tablets. Foto’s van de meeste digitale camera’s kun je dus rechtstreeks op je tablet zetten en je kunt via die weg natuurlijk ook andere bestanden op je tablet kopiëren.

De externe voeding is veel groter dan bij de meeste andere tablets en heeft hetzelfde formaat als de typische voeding van een netbook.

Uniek is de ingebouwde infraroodafstandsbediening. Sony levert ook een app mee waardoor je deze Xperia Tablet S als universele en lerende afstandsbediening kunt gebruiken.

Nog uniek is de spatwaterdichtheid van deze tablet, zodat je hem ook veilig buiten in slechte weersomstandigheden kunt gebruiken.Sony Xperia Tablet S zijaanzicht

 
Scherm

Omdat het scherm iets kleiner is bij een gelijke resolutie is de pixeldichtheid iets groter dan bij de meeste andere Android-tablets. Dat geeft een iets scherper en rustiger beeld. De schermkwaliteit is goed. Door de gebruikte IPS-technologie biedt het een behoorlijk brede kijkhoek.

 
Software

Sony bracht verschillende kleine wijzigingen aan bij de standaard Android-interface. Zo levert het allerlei eigen widgets met actieve inhoud mee, die je gelukkig kunt verwijderen als je ze niet gebruikt.

De belangrijkste en interessantste toevoeging is de Guest-mode. Daarmee kun je anderen zoals je kinderen met deze tablet laten werken zonder dat ze aan jouw persoonlijke gegevens kunnen. Android kent standaard geen gastmodus, al zou Google daar wel aan werken. Ook de Apple iPad heeft het niet. De nieuwe Windows RT-tablets hebben het wel.

Sony Reader for Android is functioneel vrijwel identiek aan die van de Sony e-readers en daardoor van het beste en het snelste dat je op dit gebied kunt verkrijgen.

De compatibiliteit met PlayStation games van de vorige Tablet S is verdwenen. In ruil krijg je toegang tot Sony Select Games die geoptimaliseerd zijn voor de Xperia Tablet S. Een tweetal zijn gratis, voor de andere moet je betalen. Momenteel zijn er zo 14 games beschikbaar.

 
Prestaties

We voerden zowel cross-platform snelheidstesten als specifieke platform-benchmarks uit. Gebruikte benchmarks zijn Linpack, GLBench, MS Mobile Tests, Futuremark Peacekeeper, html5test.com en AnTuTu. Meer informatie over deze benchmarks vind je via Google.

Sony Xperia Tablet S: ruimte voor volledige SD Card

Sony Xperia Tablet S: ruimte voor volledige SD Card (© ; licentie: )

De Sony Xperia Tablet S presteert in de grafische en webtesten op gelijk niveau aan andere Nvidia Tegra 3 SoC-gebaseerde tablets (zoals de Asus Transformer Pad TF300T, de Toshiba AT300-101, de Fujitsu Stylistic M532 en de Acer Iconia Tab A700).

Ook in de globale AnTuTu-benchmark liggen de prestaties op hetzelfde niveau als bij de concurrentie, met een algemene score van 11485 punten.

De autonomie meten we met de Futuremark Peacekeeper batterijtest, een realistische test die een goed idee geeft van de echte autonomie tijdens het surfen. Daarin scoort de Xperia Tablet S met 447 minuten erg goed: het is de hoogste score van alle Android-tablets die we tot nu toe testten. De Apple iPad 3 met iOS 6 doet het in diezelfde test wel nog beter: 549 minuten.

Conclusie
De 16 GB versie van de Sony Xperia Tablet S biedt erg veel waar voor zijn geld. Het iets kleinere scherm stoort ons niet en heeft als voordeel een hogere pixeldichtheid. Bovendien is deze tablet daardoor ook iets compacter en lichter dan zijn directe concurrenten. Extra’s zoals de ingebouwde universele infraroodafstandsbediening en de spatwaterdichtheid zijn ook mooi meegenomen. De uitvoering met 64 GB intern geheugen is dan weer aan de (te) dure kant. Hetzelfde geldt voor de 16 GB uitvoering met 3G-mogelijkheid. 
Adviesprijs
€ 399 (16 GB WiFi), € 529 (WiFi + 3G 16 GB), € 609 (WiFi 64 GB)
Foto van Sony
Website: Bezoek Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelLed-verlichting digitaal regelen met smartphone of tablet
Volgend artikelCamerabewaking via een Powerline netwerk
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.