Is Microsofts Surface alternatief voor Apple’s iPad?

0
54
Apple scoorde een mega-succes met zijn iPad. Andere fabrikanten probeerden met meer of minder succes een graantje mee te pikken met op Google Android-gebaseerde tablets. De grote afwezige op dat forum was tot nu toe Microsoft. Daar komt verandering in met Surface, een tablet met hard- en software “Made by Microsoft”.

Microsoft plant twee compleet verschillende reeksen Surface tablets: Surface RT en Surface Pro. De eerste reeks, Surface RT, dankt zijn naam aan het besturingssysteem Windows RT. Dit is een lookalike van Windows 8, maar is speciaal geschreven voor ARM-gebaseerde tablets.

 
Surface RT

Surface RT tablets zullen eerstdaags op de markt verschijnen in een 32 GB versie en in een 64 GB versie. Elke versie kan je dan nog eens krijgen zonder cover, met een Touch Cover of met een Type Cover. Die covers kan je met een magneetstrip vasthechten aan het tablet. Zij vormen in gesloten toestand een bescherming voor het scherm en in geopende toestand het klavier. Bij de Touch Cover is dat een aanraakgevoelig scherm, bij de Type Cover is het een heus klavier.

Microsoft Surface

Microsoft Surface (© ; licentie: )

 
Surface Pro

De tweede reeks is de Surface Pro. Deze zal gebruik maken van Windows 8 Pro als besturingssysteem en draait op een CPU van Intel. Beide tablets hebben een 10,6 duim (27 cm) scherm met een beeldverhouding van 16:9. Bij de Surface RT heeft dat echter een “HD Ready” resolutie van 1366 x 768 pixels met 5 point multi-touch, terwijl de Surface Pro beschikt over Full HD met 1920 x 1080 pixels en een 10 point multi-touch.

Beide versies kunnen op het Internet via 802.11a/b/g/n Wi-Fi. Ook Bluetooth 4.0 is voorzien maar – vreemd genoeg – is er (voorlopig althans) geen enkele versie met 3G of 4G.

Microsoft Surface toetsenbord

Microsoft Surface Type Cover (© ; licentie: )

 
Prijzen

Microsoft heeft altijd nogal geheimzinnig gedaan over deze toestellen, ook wat de prijssetting betreft. Dat gaf uiteraard aanleiding tot de wildste geruchten. Het zou een frontale aanval op de iPad worden, er werd zelfs gefluisterd dat de Surface slechts 199 dollar zou kosten.

Wie op die prijs rekende komt bedrogen uit. Hier zijn de Europese prijzen voor de Surface RT (het zijn Duitse prijzen, door de verschillende BTW-tarieven kan dat enkele euro’s schelen):

• De 32 GB versie zonder cover (en dus zonder klavier) kost 479 euro;
• De 32 GB versie met Touch Cover kost 579 euro;
• De 64 GB versie met Touch Cover kost 679 euro.

Voor de Surface Pro vonden we nog geen prijzen, maar die zullen logischerwijze nog hoger liggen. Deze Pro-reeks zou begin 2013 beschikbaar zijn.

Microsoft Surface achterzijde

Microsoft Surface achterzijde (© ; licentie: )

Om terug te komen op de iPad, kijken we even op de website van VandenBorre, dan vinden we daar de goedkoopste iPad2 16 GB aan 389 euro en de duurste New iPad 64 GB aan 775 euro. Qua prijs kunnen we de Surface bezwaarlijk een iPad-killer noemen!

Ook in Amerika is het nog enkele dagen wachten vooraleer de Surface RT op de markt komt, maar je kan hem al wel “reserveren”. Of beter gezegd, je KON hem reserveren, want op minder dan 24 uur tijd is de volledige stock uitverkocht, althans wat de goedkoopste versie betreft.

Nu, dat kan natuurlijk ook een trucje zijn van Microsoft om hun nieuwe tablet succesvol te laten lijken: we weten niet hoeveel voorraad er was, dus die kan ook erg klein zijn geweest…

 
Windows RT

Tot slot nog een bemerking om een veelvuldig voorkomend misverstand te vermijden: Windows RT is weliswaar ook een besturingssysteem van Microsoft maar het is absoluut niet compatibel met Windows 8, Windows 7, Windows XP of welke andere Windows versie dan ook. Dat betekent dat je geen enkel programma dat op je desktop of laptop staat op je Surface RT tablet kunt draaien .

 
Office RT

Er is wel voorzien in een Office suite, maar dit is de speciaal voor dit tablet geschreven versie “Office Home & Student 2013 RT”. Deze suite is vooraf geïnstalleerd op de tablets en omvat Word, Excel, OneNote en PowerPoint (maar geen Outlook). Het valt nog af te wachten of die nieuwe kantoorsuite alle soorten Office-bestanden foutloos zal kunnen lezen en schrijven. Tablets kunnen omwille van hun beperkt geheugen en zwakke rekenkracht wellicht geen al te ingewikkelde documenten, presentaties en rekenbladen aan… Maar goed, dat zal de toekomst uitwijzen.

Voor al je spelletjes en andere Apps zal je in de Microsoft Store moeten gaan winkelen naar apps, net zoals je dat nu al moet doen voor Apple iPad’s en Android-tablets.

Conclusie
In zoverre je een prognose kunt maken over een product dat nog niet op de markt is en dat dan ook nog niet grondig getest werd: het staat voor ons als een paal boven water dat de Surface een succes zal worden. Maar hoe groot dat succes zal zijn en of het effectief een iPad-killer zal worden zal voor een deel afhangen van wat er aan Apps in de Microsoft Store te vinden zal zijn en de prijs ervan.
Foto van Microsoft
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelNeed for Speed maar dan met radiografisch bestuurbare auto’s
Volgend artikelFujitsu Windows 8 alles-in-één aanraak-pc voor zakelijk gebruik
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.