Snellere draadloze netwerken dankzij nieuwe 802.11ac-technologie

0
213
(Update) – Cisco introduceert de Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500 samen met de Linksys WUMC710 Universal Media Connector. Beide apparaten zijn gebaseerd op de nieuwste draadloze technologie, 802.11ac. Deze nieuwe technologie ondersteunt bijna drie keer snellere draadloze snelheden in vergelijking met de huidige 802.11n standaard. Loont het de moeite om te upgraden of niet? Wij zochten het uit.

Cisco claimt dat de nieuwe Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500 de beste prestaties van de 802.11ac-technologie combineert met het Cisco Connect Cloud platform. Eerder bespraken we al de Cisco Linksys EA4500 Dual-Band N900 Router en gingen we in detail in op de mogelijkheden van Cisco Connect Cloud.

 
Nieuwe standaard

De huidige wifi-standaard 802.11n werd finaal goedgekeurd in 2009 en liet oorspronkelijk theoretische snelheden toe tot 300 Mbps. De laatste generatie 802.11n routers, zoals de eerder besproken Cisco Linksys EA4500, liet zelfs theoretische snelheden toe tot 450 + 450 Mbps. Spijtig genoeg behaal je, blijkens onze testen, in de praktijk slechts een fractie van deze snelheden.

Cisco Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500

Cisco Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500 (© ; licentie: )

Omdat er steeds meer vraag komt naar snellere draadloze netwerken, werd het tijd om een nieuwe standaard te ontwikkelen. Naar verwachting wordt de 802.11ac standaard pas officieel goedgekeurd in 2013. De Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500 gebruikt dan ook de 802.11ac ontwerp (draft)-specificatie die theoretische snelheden toelaat tot 1300 Mbps. Voorts is het toestel uiteraard ook compatibel met de huidige 802.11n WiFi-standaard. Op de 2,4 GHz radioband ondersteunt deze router maximale, theoretische snelheden tot 450 Mbps.

 
In de doos

In de verpakking vinden we naast de Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500 zelf ook nog een voeding, een Cat.5e netwerkkabel, een cd-rom met software en handleidingen en een snelstartgids. Tot slot levert Cisco ook nog een SimpleTap kaartje mee dat toelaat om compatibele, mobiele toestellen te verbinden met je netwerk via Near Field Communication (NFC). Meer hierover verderop in deze review.

Cisco biedt nu ook de mogelijkheid om het toestel tegen een wand te bevestigen

Cisco biedt nu ook de mogelijkheid om het toestel tegen een wand te bevestigen (© ; licentie: )

 
Design

Het design van de Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500 is geïnspireerd op het prijswinnende ontwerp van de eerder besproken Linksys E4200 router. Het zwevende voorpaneel is uitgevoerd in mat zwart en wordt gebroken door een zilverkleurige ‘boog’ in het midden van het paneel. Hierop zien we tevens het Cisco-logo dat wit oplicht wanneer het toestel ingeschakeld is. De onderzijde is uitgevoerd in donkergrijs en Cisco biedt nu ook de mogelijkheid om het toestel tegen een wand te bevestigen: zeer handig als de router in een technische ruimte geplaatst moet worden.

De achterzijde biedt plaats aan een WPS-knopje, vier Gigabit LAN-poorten, één Gigabit WAN-poort, twee USB 2.0 poorten, een reset-knop, een voedingsaansluiting en een aan/uit-knop. Aan aansluitmogelijkheden geen gebrek dus. Het toestel is fors uitgevallen en meet ongeveer 256 x 40 x 184 mm (L x D x B) en weegt 501 gram.

De achterzijde met de verschillende aansluitingen

De achterzijde met de verschillende aansluitingen (© ; licentie: )

 
Technisch

Ook technisch is de Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500 – geheel naar onze verwachting – goed voorzien. Het betreft een simultane dual-band router die actief is op de 2,4- en 5 GHz-frequentiebanden. Op 2,4 GHz gebruikt de EA6500 de huidige 802.11n standaard, maar hij is ook terugwaarts compatibel met 802.11b/g. De maximale, theoretisch snelheid op 2,4 GHz bedraagt 450 Mbps. Het apparaat beschikt hiervoor over zes interne antennes (transmit/receive: 3×3) met high-power versterkers.

De nieuwe 802.11ac (draft) specificatie is alleen geschikt voor gebruik op 5 GHz. De maximale, theoretisch haalbare snelheid klokt af op maar liefst 1300 Mbps. Op 5 GHz is de router compatibel met de 802.11a/n standaarden. Ook op deze frequentieband gebruikt de router daarvoor zes interne antennes (transmit/receive: 3×3) met krachtige versterkers. Voorts gebruikt deze router het Cisco Connect Cloud beheerplatform, zodat je steeds toegang hebt tot je thuisnetwerk via het wereldwijde web.

Welke mogelijkheden dat Cisco Connect Cloud platform biedt, kan je nalezen in onze review van de Linksys EA4500 Dual-Band N900 Router. Uiteraard kan je ook de mobiele apps gebruiken met de Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500. De twee USB-poorten op de achterzijde kan je gebruiken voor het delen van USB-apparaten, als virtuele USB en media server. Tot slot wordt ook het laatste internetprotocol IPv6 ondersteund.

De software zoekt de router en stelt deze in

De software zoekt de router en stelt deze in (© ; licentie: )

 
Installatie Linksys EA6500

Net als bij de Linksys EA4500 gebruiken we de meegeleverde cd-rom om de Linksys EA6500 router te installeren. Een Nederlandstalige wizard verschijnt op ons scherm. We gaan akkoord met de voorwaarden van de licentieovereenkomst en klikken op ‘Volgende’. Vervolgens vraagt de wizard om de router te voorzien van stroom via de meegeleverde voeding, in te schakelen en de netwerkkabel te verbinden met je modem en de Linksys EA6500.

Nadat we deze stappen hebben uitgevoerd, klikken we wederom op ‘Volgende’. De software zoekt vervolgens de router en stelt deze in. Enkele ogenblikken later krijgen we een venster voorgeschoteld waarin we de netwerknaam (SSID), het wachtwoord voor het draadloze netwerk en een wachtwoord voor de router kunnen invoeren. Uiteraard kan je ook de suggesties van Cisco behouden en gebruikmaken van zeer complexe wachtwoorden. Ten behoeve van onze test voeren we onze eigen gegevens in en klikken we op ‘Volgende’. De instellingen worden nu doorgegeven aan de router en de installatie wordt voltooid. We krijgen een bevestiging te zien van de routerinstellingen en kunnen aanvinken dat firmware-updates in de toekomst automatisch geïnstalleerd mogen worden.

De voorlaatste stap bestaat erin om een Smart Wi-Fi-account aan te maken

De voorlaatste stap bestaat erin om een Smart Wi-Fi-account aan te maken (© ; licentie: )

De voorlaatste stap bestaat erin om een Smart Wi-Fi-account (cfr. Cisco Connect Cloud-account) aan te maken. Deze hebben we reeds aangemaakt tijdens een vorige test en dus kunnen we meteen inloggen met ons e-mailadres en wachtwoord op de Cisco Connect Cloud. De eerste keer dat je inlogt, moet je de Linksys EA6500 router nog koppelen met je Smart Wi-Fi-account. Daarvoor voer je simpelweg het wachtwoord van je router in en klikt op ‘OK’. Vervolgens verschijnt het dashboard van de Cisco Connect Cloud. Links bovenaan zie je duidelijk dat Cisco de naam heeft veranderd van Cisco Connect Cloud naar Linksys Smart Wi-Fi, maar eigenlijk is de interface verder (bijna) identiek.

 
Near Field Communication

Cisco introduceert samen met de Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500 SimpleTap, een op Near Field Communication (NFC) gebaseerde verbindingsfunctie. Met SimpleTap kunnen consumenten via een druk op een knop apparatuur met elkaar verbinden. In de toekomst is, volgens Cisco, één beweging van je smartphone met NFC-ondersteuning voldoende om verbinding te maken met de Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500. Cisco werkt momenteel samen met leveranciers van consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten om de SimpleTap-technologie te implementeren in een breed assortiment producten.

Met SimpleTap kunnen consumenten via een druk op een knop apparatuur met elkaar verbinden

Met SimpleTap kunnen consumenten via een druk op een knop apparatuur met elkaar verbinden (© ; licentie: )

Hoe gaat het praktisch in zijn werk? Cisco levert met de EA6500 router een plastic kaartje (lijkend op een bankkaart) mee. Eerst moet je de Cisco Connect Cloud mobiele app installeren en openen op je NFC-compatibele, mobiele toestel. Vervolgens moet je het plastic kaartje tegen je mobiele apparaat houden om verbinding te maken met je draadloze netwerk. Bij gebrek aan een compatibel apparaat hebben we deze functie helaas niet in de praktijk kunnen testen.

 
Universal Media Connector

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe 802.11ac specificatie en daarbij horende snelheden heb je naast een compatibele router uiteraard ook een compatibele ontvanger nodig. Hiervoor kan je de Linksys WUMC710 Wireless-AC Universal Media Connector gebruiken. Technisch is dit apparaat eigenlijk een wireless bridge met vier Gigabit Ethernet-poorten. Je kan dus vier bekabelde apparaten, zoals Smart TV’s, gameconsoles en pc’s, voorzien van (draadloze) netwerktoegang.

De Linksys WUMC710 Wireless-AC Universal Media Connector

De Linksys WUMC710 Wireless-AC Universal Media Connector (© ; licentie: )

Aangezien de 802.11ac specificatie (theoretisch) snelheden aankan tot 1300 Mbps zou je in principe dus sneller kunnen werken dan via een bekabelde Gigabit-verbinding. Wellicht zal in de praktijk de gemiddelde doorvoersnelheid echter een stuk lager liggen. Daarbij komt ook de beperking van een Gigabit Ethernet-poort die maximaal 1000 Mbps aankan. De Linksys Universal Media Connector is compatibel met de huidige 802.11a/n standaarden, maar functioneert alleen op de 5 GHz frequentieband. Je kan het toestel dus enkel gebruiken met een Wireless-AC router of een dual-band 802.11n router. De Linksys Universal Media Connector beschikt over drie interne antennes met high-power versterkers. Uiteraard ondersteunt het toestel ook Quality of Service (QoS), zodat vertragingsgevoelig verkeer voorrang krijgt.

 
Installatie Universal Media Connector

Voordat we gebruik kunnen maken van het nieuwe 802.11ac draft draadloze netwerk en de daarbij horende snelheden, moeten we de Linksys WUMC710 Wireless-AC Universal Media Connector eerst nog verbinden met de Linksys EA6500 router. We plaatsen de Universal Media Connector in de buurt van een pc in onze werkkamer, voorzien het apparaat van stroom met behulp van de meegeleverde stroomadapter en schakelen het in.

Technisch is dit apparaat eigenlijk een wireless bridge met vier Gigabit Ethernet-poorten

Technisch is dit apparaat eigenlijk een wireless bridge met vier Gigabit Ethernet-poorten (© ; licentie: )

Nu moeten we wachten tot de stroomindicator stopt met knipperen. Vervolgens zullen we beide apparaten met elkaar koppelen via Wi-Fi Protected Setup (WPS). Hiertoe drukken we eenmaal op de WPS-knop van de Universal Media Connector. Binnen twee minuten moeten we ook het WPS-knopje op de Linksys EA6500 indrukken. Het lampje onder het WPS-knopje op de Universal Media Connector brandt nu continu blauw om aan te geven dat de koppeling geslaagd is. Er is nu een veilige verbinding tussen de router en de wireless bridge. Tot slot verbinden we onze pc met de Universal Media Connector via de meegeleverde Cat.5e netwerkkabel. Een kind kan de was doen.

De resultaten van Ixia Qcheck

De resultaten van Ixia Qcheck (© ; licentie: )

 
Prestaties

Ten behoeve van onze test hebben we een real-life testopstelling gemaakt. We verbonden één desktop-pc (eindpunt 1) via een bekabelde Gigabit-verbinding met de Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500. Een tweede desktop (eindpunt 2) hebben we aangesloten op de Linksys WUMC710 Wireless-AC Universal Media Connector. De router werd in deze opstelling in onze technische ruimte geplaatst en de Universal Media Connector in ons bureel.

Beide apparaten stonden op ongeveer zes meter van elkaar opgesteld en met een muur ertussen. Om op objectieve wijze de prestaties te meten van het 802.11ac netwerk maakten we gebruik van Ixia Qcheck. De resultaten zijn het gemiddelde uit vijf metingen die werden uitgevoerd tussen twee eindpunten. In deze opstelling maten we een gemiddelde doorvoersnelheid van 161,51 Mbps. Niet slecht, maar de beloofde, draadloze Gigabit snelheden liggen dus nog veraf! Hoe dan ook presteert deze router veel beter dan de eerder besproken Linksys EA4500 router.

De prestatietest met behulp van JPerf 2.0.2

De prestatietest met behulp van JPerf 2.0.2 (© ; licentie: )


Update 23-10-2012: Op verzoek van Cisco hebben we de Cisco Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500 opnieuw onderworpen aan een prestatietest met behulp van JPerf 2.0.2. In dezelfde opstelling, maar met tien parallelle streams halen we met deze benchmark tool een snelheid van 206 Mbps. Hierbij scoort de router dus nog beter dan bij gebruik van Ixia Qcheck, maar toch hadden we nog hogere snelheden verwacht. Ook een upgrade naar de nieuwste firmware versie 1.1.27.142736 bracht helaas geen verbetering.

 
Verbruik

Het energieverbruik hebben we gemeten met behulp van een watt-meter. De Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500 verbruikte tijdens onze test tussen 10,2 en 11,1 watt. Het maximale verbruik klokte af op 11,4 watt. De Linksys Universal Media Connector verbruikte bij normaal gebruik tussen 5,6 en 8,1 watt. Het maximale verbruik van dit toestel liep op tot 8,4 watt.

 
Beschikbaarheid

De Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500 is reeds verkrijgbaar. We vonden het toestel op internet voor 199 euro, inclusief BTW. De Linksys WUMC710 Wireless-AC Universal Media Connector wordt verwacht in oktober en online hebben wij het toestel gespot (in afwachting van voorraad) voor 139,95 euro, inclusief BTW. Goedkoop is een upgrade naar de 802.11ac draft specificatie dus zeker niet! Je geniet van twee jaar fabrieksgarantie op beide toestellen.

Conclusie
Hoewel de Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500 erg goed presteert, zijn de beloofde, draadloze Gigabit-snelheden niet meer dan pure marketing. Een gemiddelde draadloze doorvoersnelheid van 161,51 Mbps in een reële opstelling is evenwel een mooi resultaat. In combinatie met het gebruiksvriendelijke Cisco Connect Cloud platform krijg je zeker waar voor je geld. Hou er wel rekening mee dat de officiële goedkeuring van de 802.11ac specificatie wellicht nog een tijdje op zich laat wachten. Voor wie niet kan wachten, zijn beide producten zeker de moeite waard.
Adviesprijs
Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500: € 199
Linksys WUMC710 Wireless-AC Universal Media Connector: € 139,95
Foto van Cisco
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikel27-inch beeldscherm met Mobile High-Definition Link
Volgend artikelNieuw robotontwerp laat rolstoel treden beklimmen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.