Archos Android ICS tablet met innovatieve toetsenbordcover

2
130
Archos, tot nu toe vooral bekend voor zijn mediaspelers en goedkope Android-tablets, introduceert een Android 4.0 ‘ICS’ tablet met een multicore processor en een apart magnetische cover die ook dienst doet als fysiek toetsenbord. Voor dit alles betaal je een naar verhouding lage prijs. Wij hebben de nieuwe Archos 10.1 XS getest.

Archos is een Franse fabrikant van goedkope multimediahardware. Het bedrijf bouwt al een hele tijd Android-tablets, maar die moeten het vooral van hun lage prijs en minder van hun uitrusting hebben. Met de nieuwe Archos 10.1 XS komt daar verandering in. Want deze 10,1-inch tablet draait de op één na nieuwste versie van Android, namelijk versie 4.0.4 ‘Ice Cream Sandwich’.

Bovendien belooft Archos voor het eind van het jaar een upgrade naar de allernieuwste Android-versie 4.1, bijgenaamd ‘Jelly Bean’. Vriend en vijand zijn het erover eens dat dit de beste Android-versie is.

Voor al dit moois betaal je toch maar 379 euro, wat voor zover wij weten de laagste prijs is voor een Android 4 tablet van een min of meer bekend merk. En dan hebben we het interessantste nog niet vermeld, want de magnetische cover die standaard wordt meegeleverd, kun je ook gebruiken als fysiek qwerty-toetsenbord. Te mooi om waar te zijn? Wij zochten het voor je uit.

Archos 101 XS

Archos 101 XS (© ; licentie: )

 
In de verpakking

Naast de hagelwitte Archos 10.1 XS tablet (typenummer 101G10) bevat de doos de al eer genoemde “coverdock” met geïntegreerd qwerty-toetsenbord, een usb-kabel en een externe voeding. Een meertalige handleiding wordt ook meegeleverd, maar die is niet in het Nederlands.

 
Ingebruikname

Archos gebruikt een gewone usb-voeding. De kabel steek je in de linkerzijkant. Onderaan zit nog een dockingconnector, maar die wordt dus niet gebruikt door de voeding, zoals meestal wel het geval is bij andere Android 4-tablets. Zodra je de tablet aanzet, verschijnt de set-up wizard.

Direct valt op dat dit uitgebreider en gebruiksvriendelijker is dan bij alle andere Android-tablets die we al testten. Je krijgt zelfs de vraag of je de vijftien meegeleverde apps wil installeren of dit wil overslaan. Wij raden aan de apps te installeren, omdat je achteraf nog altijd degene die je niet wil kan verwijderen.

Archos wijzigde niets aan de interface van Android: je krijgt dus de zuivere Android-ervaring, zonder “verbeteringen” die de tablet toch maar vertragen. Bovendien vergemakkelijkt dit ook de voor het eind van dit jaar beloofde upgrade naar Android 4.1: Archos zal weinig moeite hebben om de nieuwste Android-versie geschikt te maken voor deze tablet.

Dat de gebruiker een ‘zuivere’ Android-ervaring krijgt,  zonder “bloatware”, is wat ons een na te volgen voorbeeld. De wizard bevat ook nog de schermcalibratie en calibratie van de accelerator. Tijdens de installatie hoef je geen Google-account te configureren; dit kun je uiteraard wel achteraf manueel instellen.

 
Uitrusting

De Archos 10.1 XS is opvallend dun: slechts 8 mm, wat minder is dan alle andere recente Android-tablets die we bekeken hebben. Ook zijn gewicht van 600 gram valt mee, al zijn er lichtere tablets op de markt (met de Fujitsu Stylistic M532 als uitschieter: die weegt maar 560 gram).

De meeste Android-tablets die we tot nu toe in handen kregen, gebruiken een Nvidia SoC (System on a Chip). Archos koos voor een SoC van Texas Instruments. In de reclame en op de verpakking heeft Archos het een beetje misleidend over een “multicore” processor. Wellicht omdat de alle recente Nvidia-gebaseerde tablets een quadcore Tegra 3 SoC gebruiken en dan klinkt de 1.5 GHz dualcore OMAP4470 die we in de Archos aantreffen natuurlijk een beetje magertjes. Maar goed, dualcore is ook multicore en we zullen straks zien wat dit voor de prestaties betekent.

Er is nog wel bespaard op de hardware. De interne opslagruimte is beperkt tot 16 GB, al kun je die wel uitbreiden met een geheugenkaartje (tot maximaal 128 GB). Er zit geen lichtsensor in en past het scherm zich dus niet automatisch aan de lichtomstandigheden aan. Een echt nadeel is dit niet, aangezien de meeste gebruikers de helderheid toch liever manueel instellen. De enige luidspreker produceert een blikkerig geluid.

Voor sommige gebruikers misschien een groter nadeel, is het ontbreken van een digitale camera. Wel zit er op de voorkant een eenvoudige webcam die je kunt gebruiken tijdens het chatten. Maar goede foto’s of video’s zul je met deze tablet niet maken…

 
Magnetisch “coverboard”

Een camera mag dan al ontbreken, de Archos 10.1 XS heeft wel een uniek en wat ons betreft erg handig “coverboard”. Die magnetiche beschermcover kun je bovenop het scherm vasthechten en beschermt op die manier de tablet tegen vuil en beschadigingen. Deze combinatie weegt 800 gram en is 13 mm dun.

Archos 101xs keyboard cover

Archos 101xs keyboard cover (© ; licentie: )

De magnetische cover doet ook dienst als extern toetsenbord. Als je de wat priegelig uitziende magnetisch staander openklapt, kun je de tablet rechtzetten en beginnen typen op het in de cover verwerkte qwerty-toetsenbord. Een en ander werkt verrassend goed en is ook steviger dan het eruitziet. De cover heeft achteraan zelfs een mini-usb aansluiting waarin je de voeding kunt steken, zodat de kabel niet in de weg zit.

 
Scherm

Het 10,1 inch scherm biedt een resolutie van 800 x 1200 pixels, wat overeenstemt met een pixeldensiteit van 149 ppi (pixels per inch). Dat is een pak minder dan bij een iPad 3 (264 ppi), maar wel vergelijkbaar met 90 procent van alle Android-tablets.

Het scherm is van het MVA-type, daar waar de concurrentie meestal IPS-technologie gebruikt. Beide type schermen bieden een brede kijkhoek, maar bij MVA zijn contrast en zwartwaarden in het voordeel, terwijl bij IPS de kleurgetrouwheid en pixelscherpte beter zijn. Maar dat hangt sterk af van de calibratie van de schermen.

In de praktijk vonden we de schermkwaliteit van de Archos 10.1 XS voldoende, al is het bij lange na niet het beste Android tabletscherm dat we al zagen en komt de schermkwaliteit helemaal niet in de buurt van de iPad 3. Maar de prijs komt ook niet in de buurt natuurlijk…

Wel viel ons op dat het scherm iets ruwer aanvoelt bij veegbewegingen en dat die daardoor wat stroever lijken dan op andere tabletschermen. Maar ook dat is eerder een kwestie van gewoonte dan echt storend.

 
Meegeleverde software

Op het gebied van software word je verwend, al zitten er wel enkele op de Franse markt gerichte apps bij die bij ons geen nut hebben en die je dus best direct verwijdert. Maar de volledig werkende versie van OfficeSuite Pro 6.1 is mooi meegenomen en zou je anders 12 euro kosten. Met deze software kun je kantoordocumenten op je tablet openen en bewerken. Zeker in combinatie met het toetsenbord is dat een interessant gegeven. Jammer genoeg zijn updates niet in de prijs inbegrepen en moet je dus toch nog betalen als je een recentere versie van deze app wil installeren.

Ook interessant is het Archos Media Center, dat een uitgebreide ondersteuning biedt aan codecs en formaten voor video en audio. Ook echte 1080p HD video’s kun je op deze tablet afspelen. Dat kan via de ingebouwde HDMI-poort ook op een tv of extern scherm, al zul je de benodigde kabel apart moeten bijkopen. Deze app kan ook je films organizeren op titel, series, acteur etc. en bijbehorende meta-informatie van het internet downloaden. Verder kun je via deze app naar ondertitels zoeken. Deze app is ook uPnP- en DLNA-compatibel, zodat je mediabestanden kunt afspelen van je pc, mediacenter of NAS.

Archos heeft ook een afstandsbediening-app waarmee je het Media Center via WiFi kunt bedienen. Dan moet je natuurlijk wel nog over een Android-smartphone beschikken, want een infrarode afstandsbediening werkt uiteraard niet.

 
Prestaties

We voerden zowel cross-platform snelheidstesten als specifieke platform-benchmarks uit. Gebruikte benchmarks zijn Linpack, GLBench, MS Mobile Tests, Futuremark Peacekeeper, html5test.com en AnTuTu. Meer informatie over wat deze benchmarks meten vind je via Google.

Archos 101xs cover magnetische staander

Archos 101xs cover magnetische staander (© ; licentie: )

In de grafische en web benchmarks presteert de Archos 10.1 XS op hetzelfde niveau als andere Android 4-tablets zoals de Asus Transformer Pad TF300T, de Toshiba AT300-101, de Fujitsu Stylistic M532, de Sony XPERIA Tablet S en de Acer Iconia Tab A700.

In de processor- en ram-testen liggen de prestaties echter lager. Zo haalt de Archos 10.1 XS bijvoorbeeld een AnTuTu-score van 7141 punten, terwijl de andere tablets daar allemaal 10.000 of meer punten scoren. Het verschil zit hem niet in de prestaties van de grafische coprocessor: die zijn zelfs goed, met een score van 1542 punten, wat bijvoorbeeld meer is dan de Acer Iconia Tab A700 (1204 punten), de Fujitsu Stylistic M532 (1390 punten) of de Asus Transformer Pazd TF300T (1528 punten). De Archos verliest vooral punten in de ram-testen (slechts 1430 punten, waar 2 à 3000 normaal is bij de anderen) en de input/output-testen (290 punten, waar 500 à 700 normaal is).

De autonomie meten we met de Futuremark Peacekeeper batterijtest, een realistische test die een goed idee geeft van de echte autonomie tijdens het surfen. Daarin houdt de Archos het 384 minuten uit, wat een gemiddelde score is. Vergelijk dit met de Toshiba AT300-101 (300 minuten) en de Apple iPad 3 (549 minuten, veruit het beste van alle tablets).

Conclusie
Hoewel je enkele compromissen moet sluiten (zoals het ontbreken van een camera en een lichtsensor) vinden we de Archos 10.1 XS toch een goede Android-tablet. Voor relatief weinig geld koop je een tablet die de nieuwste versie van Android zal draaien en die op grafische gebied goed presteert. De pure processor- en geheugenprestaties zijn niet op hetzelfde niveau als die van andere (duurdere) Android-tablets. Het hangt af van de apps die je wil gebruiken of je daar veel problemen van zult ondervinden. Voor puur multimediagebruik is deze tablet zeker voldoende. De toetsenbordcover die je erbij krijgt, is een prachtige vondst en zorgt ervoor dat je met deze tablet vlot documenten kunt creëren en bewerken. Archos Media Center met zijn ruime ondersteuning voor allerlei video- en audioformaten is nog een positief punt. Ook het democratisch prijskaartje is mooi meegenomen.
Adviesprijs
€ 379
Foto van Archos
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBluetooth toetsenbord met verlichte toetsen van Logitech
Volgend artikelBlogger beschuldigt Duitse Minister van Onderwijs van 32-jaar oud plagiaat
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.