Vader lanceert speelgoedtrein zoontje naar stratosfeer

0
108
Een weerballon hoeft niet altijd gebruikt te worden voor wetenschappelijke doeleinden. Een Amerikaan deed zijn zoontje een plezier door diens favoriete speelgoed een reis naar de ruimte te laten maken met een dergelijke ballon.

Sinds zijn tweede jaar is de zoon van Ron Fugelseth onafscheidelijk van zijn speelgoedtrein die luistert naar de naam “Stanley”. Op 24 augustus 2012 lieten Ron en zijn zoontje, die inmiddels vier is, Stanley een reis naar de ruimte maken in een weerballon waaraan ze een HD camera verbonden om de speelgoedruimtereiziger te filmen, evenals een oud mobieltje voor de GPS-locatie na de landing. Het duurde een uur voor de ballon met Stanley de stratosfeer bereikte en twintig minuten om weer naar de aarde terug te keren.

Om de weerballon op te laten diende de man wel heel wat veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Zo belde hij vijftien minuten voor de lancering met de FAA, het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten, om zeker te zijn dat er geen vliegtuigen in de buurt waren tijdens de vlucht. Bovendien volgde hij twee maanden lang de windprognoses via een speciale website van de Universiteit van Wyoming (http://weather.uwyo.edu/polar/balloon_traj.html) om met grote zekerheid te kunnen voorspellen dat de ballon zou landen op landbouwgrond. Via deze website kon hij het mogelijke vliegtraject bekijken in Google Earth.

In de video die de camera maakte van de ballonvlucht animeerde de vader het gezicht van de speelgoedtrein met After Effects en Photoshop. Met de animatie trachtte hij het stuk speelgoed tot leven te wekken zoals hij denkt dat zijn zoontje Stanley ziet. Het filmpje is een hit op YouTube en is al meer dan twee miljoen keer bekeken.

Vorig artikelMateriaal en procedure stemcomputers kritisch bekeken
Volgend artikelThecus NAS met lage prijs per gigabyte presteert goed
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.