Amerikaanse legerrobot rent sneller dan Usain Bolt

0
28
Cheetah is een vierpotige robot gebouwd in opdracht van het Pentagon die een topsnelheid haalt van 45,54 kilometer per uur, wat sneller is dan de snelste sprinter op Aarde.

Usain Bolt spurtte zich op de recente Olympische Spelen de legende in met winst op de 100 en 200 meter sprint. Hij is ook wereldrecordhouder op die afstanden. In 2009 liep Bolt 9,58 seconden over honderd meter en bereikte op een gegeven moment een topsnelheid van 27,78 mijl per uur of 44,71 kilometer per uur. Een robot ontwikkeld door Boston Dynamics in opdracht van het Pentagon loopt nog een fractie sneller.

Cheetah

Cheetah (© ; licentie: )

Cheetah liep het record van 28,3 mijl per uur of 45,54 kilometer per uur wel op een loopband en werd tijdens zijn sprint aangedreven door een externe motor. Boston Dynamics werkt nu aan een nieuw exemplaar van de robot: de WildCat moet in openlucht geheel autonoom kunnen rennen aan hoge snelheid.

Een video toont de Cheetah in actie. Helemaal op punt staat de coördinatie van de vier poten nog niet. Op het einde van de film is te zien dat de robot bij hoge snelheid de controle verliest. Mogelijk kan het dus nog een stukje sneller. Het Pentagon laat robots zoals de WildCat en de AlphaDog ontwikkelen om ze in te zetten tijdens militaire missies. Nog even en RoboCop is niet louter sciencefiction…

Vorig artikelUltradraagbare bedrijflaptop presteert goed
Volgend artikelIObit beschermt Windows-computers nu ook tegen malware
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.