Krachtige Medion laptop bij Aldi Nederland

12
516
Vanaf woensdag 12 september 2012 zijn er bij Aldi Nederland maar liefst twee totaal verschillende computers te koop. Naast de Medion X-PC MD8372 (S1000E) design-pc die ook al op 25 juli in de rekken lag, verkoopt ALdi ook de Medion Akoya MD 99044 (P6816) laptop voor 699 euro. Een preview.

De prijs van de Medion X-PC MD8372 (S1000E), de design-pc in de vorm van een X, is dezelfde gebleven: voor 299 euro word je de trotse eigenaar van een wel heel opvallende bureaucomputer. Wij verwijzen je hiervoor naar onze preview van enkele weken geleden.

Medion Akoya MD 99044 (P6816), vanaf 12 september bij Aldi Nederland

Medion Akoya MD 99044 (P6816), vanaf 12 september bij Aldi Nederland (© ; licentie: )


De Medion Akoya MD 99044 (P6816) die Aldi in dezelfde periode verkoopt, is van een heel ander kaliber. Dat mag ook wel want hij kost meer dan het dubbele: maar liefst 699 euro! Het is een laptop met een ontspiegeld LED-beeldscherm van 40 cm (15,6 duim). Zoals gebruikelijk bij deze schermen is de resolutie 1366×768 pixels. Geen “Full-HD” dus – daarvoor heb je verticaal minstens 1080 pixels nodig – maar wel “HD-ready”.

 
Processor

Het hart van deze Akoya MD 99044 is een Intel Core i5-3210M processor die werkt aan 2,5 GHz. Bij zware belasting stijgt die frequentie tot 3,1 GHz dank zij de Turbo Boost functie. De Hyper-Threading van haar kant zorgt ervoor dat de twee kernen elk twee taken tegelijkertijd aankunnen. Het is een zeer moderne processor uit de derde generatie Intel Core processoren (de Ivy Bridge serie). De keuze voor deze processor kan op het eerste zicht wat vreemd lijken omdat begin juli bij Aldi Duitsland ook een Akoya P6816 aan dezelfde prijs aangeboden werd, maar daarin stak een quad-core i7, de Intel Core i7- 2670QM.

40 cm ontspiegeld LED scherm

40 cm ontspiegeld LED scherm (© ; licentie: )

In de Nederlandse versie steekt “maar” een Intel Core i5-3210M, een dual-core. De Duitse i7 is evenwel nog een CPU van de tweede generatie (Sandy Bridge) en wanneer je de prestaties van beide CPU’s met elkaar vergelijkt kom je tot de vaststelling dat die erg dicht bij elkaar liggen.

De technische fiche van de Intel Core i5-3210M vind je hier in PDF formaat (bron: Intel). Gekoppeld aan de 8 GB werkgeheugen die Medion er deze keer in monteerde (in zijn Duitse voorganger stak slechts 4 GB) staat deze CPU borg voor een snelle computer.

 
Grafisch

De Intel Core i5-3210M heeft ook een ingebouwde grafische component, de HD Graphics 4000. Op zich is dat al niet slecht, die kan heus wel meer aan dan gewoon wat burotica.

De NVidia Geforce GT 650M

De NVidia Geforce GT 650M (© ; licentie: )

Medion stak echter ook nog een extra grafische kaart in deze Akoya MD 99044 (P6816), een NVIDIA GeForce GT650M DirectX11 met 2 GB geheugen. We konden nergens ontdekken of die 2 GB van het type DDR3 dan wel van het snellere maar duurdere type DDR5 is, ga er dus maar van uit dat het DDR3 is. Hoe dan ook: de prestaties van deze kaart zijn van die aard dat sommige websites deze kaart nog net bij de High-End kaarten rangschikken, andere zetten ze bovenaan de Mid-Range kaarten.

Over één aspect zijn ze het roerend eens: je kunt er zowat alle actuele games mee spelen. Voor de omschakeling van de energiezuinige HD Graphics 4000 naar de krachtige GeForce GT650M zorgt de NVIDIA Optimus software. Het gebeurt volautomatisch naargelang de behoefte, als gebruiker merk je er niets van. Een technische fiche van deze NVIDIA GeForce GT650M vind je hier (bron: NVidia).

Een ruim aanbod aan aansluitngen

Een ruim aanbod aan aansluitngen (© ; licentie: )

 
Verdere uitrusting

Nog een aangename verrassing: de harde schijf van deze laptop heeft een capaciteit van maar liefst 1 TB. Dat is misschien een doorsnee waarde voor een desktop, maar erg groot voor een laptop. De verdere uitrusting van de Akoya MD 99044 (P6816) is compleet: twee USB 3.0- en twee USB 2.0-aansluitingen, Wifi en bedraad internet, Bluetooth 4.0, webcam, VGA en HDMI voor het aansluiten van een extern scherm, CD/DVD-brander en een multi-kaartlezer.

Over de meegeleverde software kunnen we ons niet uitlaten omdat die verschilt van land tot land en de Nederlandse folder er niet over rept. Het besturingssysteem is uiteraard Windows 7 – 64 bit, voor 15 euro kan je over enkele weken upgraden tot Windows 8. De technische fiche van de Medion Akoya MD 99044 (P6816) in PDF formaat vind je hier.

Conclusie
699 euro is niet niks, maar voor die prijs krijg je een laptop met een krachtige CPU, gemaakt volgens de meest actuele standaarden; een meer dan uitstekende grafische kaart; een grote harde schijf en 8 GB werkgeheugen. Dergelijke uitrusting ga je waarschijnlijk nergens goedkoper vinden. Wij vinden de Medion Akoya MD 99044 (P6816) daarom een topper, zelfs voor spelletjesfanaten.
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.
Vorig artikelOp maat gemaakt mobieltje houdt het simpel
Volgend artikelSoftware voor pdf-bewerking met spraakherkenning en opslag in de cloud
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

12 REACTIES

  1. uiteraard een (nog) best interessant artikel – de hardware as well as de recensie – maar nog ‘interessanter’ lijkt mij dat ik bij Aldi Sud in Hessen al 3 weken geleden een zeer aantrekkelijk geprijsde -?599? 15″ laptop, Medion obviously, zag staan met een ! 512 SSD opslag ! , verder nieuwe gen. i5 , Ms 8.1 plus de ‘gewone’ toestanden….
    mischien haddik’m meteen uit de etalage moeten rukken, want met de prijzen voor grotere SSD’s had je de rest bijna gratis, en sowieso nog 3 jaar garantie, maar ja, het zat effe niet in m’n borstzak. Maar HOEZO kan ik op het internet HELEMAHL NIX over vinden ??? Zal dat aan m’n 7 jaar oude BlueDisk ‘Artworker’ van de Norma (Aldi-konkurrent) liggen – of liggen de recensenten (ook de Uw-we) nog in bed ???? : Zondag ochtend, 10:27

  2. Uit nieuwsgierigheid heb ik geupgraded naar Windows 8. Alles lijkt te werken, behalve Dolby Home Theater. Laat dit nu juist een MUST zijn; het geluid is met dit prog stukken beter!

    Iemand ervaring/oplossing? Graag!

    NB: het installeren van de driver van Realtek en het Dolby Home Theater vanaf de recovery partitie geeft foutmeldingen. Zoiets van: Dolby Home Theater matched niet met de audiodriver…

  3. Update:

    Laptop doet het nog steeds uitstekend. Bij zware spellen komt er wel hele warme lucht uit de linkerkant. Ik ben links met muis, dus krijg dan zweethanden. In de winter is het wel lekker haha. Nu los ik het op met een leeg shag zakje zodat de lucht omhoog wordt geleid haha!

    Als iemand ervaring heeft met medion helpdesk dan ben ik zeer geintereseerd. Hoe snel ze zijn etc. mocht mijn laptop het begeven.

    Beste groet.

  4. Ik ben ook echt tervrede over bovenstaande laptop!
    Alleen heb ik nu aleen paar keer gehad dat bij 44% van mijn accu de laptop uitvalt…dit vind ik verontrusend en bovenal erg vervelend. Hebben jullie hier ook last van?
    Of heeft iemand een idee wat hier de oorzaak van kan zijn? Alvast bedankt voor de reactie!

    • hmmm, misschien het energie schema. Lijkt me sterk. Maar als die op: Zet op sluimerstand als accu 44% is, dan valt ie dan uit. Anders zou ik het niet weten. Stuur iig een mailtje naar het helpcentrum op https://www.medion.com/nl/service/contact/.

      Het kan dus een software probleem zijn, check alle energieschema’s en menu’s over de accu in configuratie.

      Succes.

      Ps. Laat ons weten hoe snel het helpcentrum reageert alsjeblieft.

      • Goedemorgen,

        Dank voor je reactie, ik heb zojuist een mail gestuurd naar de Medion suportcentre. En ben in afwachting van een reactie.

        Ik zal je de uitkomst laten weten.

        Groetjes

  5. Ik heb deze laptop op 25-10-2012 gekocht. Ik ben zeer tevreden. Weinig bloatware ( software die je niet wilt hebben en moeilijk te verwijderen is. ) Hij start snel op, programma’s kunnen met gemak tegelijk draaien. World of Warplanes is een zwaar spel en ik kan binnen 2 seconde terug naar windows en dan terug naar t spel. Terwijl de radio opstaat op website met reclames.
    Heerlijk.
    Het spel kan op maximale instellingen draaien, maar in zware omstandigheden, veel rook etc. gaan de frames per seconde omlaag naar 15. Dus sommige instellingen iets lager is beter.

    Wat ik minder vind is het scherm. Een laptop mag niet verder dan 120 graden open staan. En je moet bij deze bijna 90 graden kijken om alle kleuren goed te zien. Dus als hij op een bureau staat, krijg ik of een kromme rug en nek, of slechte / vage kleuren, ik ben 1,93m. Geen last van spiegeling, das erg fijn.

    De MD99044 heeft een 8 cellen accu. Bijna alle laptops hebben er 6. Hij gaat dus wel even mee, zeker met de goede software instellingen.

    Voor deze prijs krijg je een ZEER goede laptop! Een tweede scherm bij bureau gebruik is aan te raden.

    Laat me weten of U hier iets aan had.

    • Wij zijn blij met elke reactie, Ronald, ook de positieve! De negatieve leggen vaak de pijnpunten bloot, positieve reacties geven aan dat het niet allemaal kommer en kwel is. Bedankt in ieder geval!

  6. Ik heb na een aantal weken eindelijk reactie van Medion gekregen: Msata II wordt ondersteund. Deze draait inmiddels bij mij 🙂

  7. Deze preview trok me over de streep: notebook gekocht, maar nog steeds geen info te vinden op Medion.nl. Wil graag een Msata kaart toevoegen, maar weet niet of dit notebook een dergelijke kaart ondersteund…?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.