Beveiligings-app en antimalware voor Android

0
55
VIPRE Mobile Security van het Maltese beveiligingsbedrijf GFI beschermt tegen meer dan 10.000 bekende Android-virussen. Deze app kun je ook gebruiken om het belgedrag van kinderen of medewerkers te monitoren, persoonlijke informatie te beveiligen en dataverlies te voorkomen bij verlies of diefstal van het apparaat. Wij hebben deze app getest.

Het Maltese beveiligingsbedrijf GFI Software maakt software voor e-mailbeveiliging, archivering en faxen, netwerkbeveiliging en oplossingen voor monitoring en beheer op afstand. VIPRE Mobile Security is de eerste beveiligingsapp van het bedrijf.

Deze beveiligingsapp werkt op Android v2.2 en hoger en is beschikbaar via Google Play. (Let op: VIPRE werkt niet op Android 3.0.x; je Android “Honeycomb”-apparaat moet minstens versie 3.1.x draaien.) Wij testten versie 2.0.340. GFI biedt onder andere ondersteuning via een speciaal forum.

 
Installatie

Wij testten deze beveiligingsapp op een Motorola Atrix (MB860) smartphone met Android 2.3.4 en een Fujitsu Stylistic M532 tablet met Android 4.0.3.

Na het downloaden van de app in Google Play en de snelle installatie verschijnt een scherm met summiere uitleg over de functies. Voor je die kunt gebruiken, dien je je eerst te registreren bij Vipre Mobile Security. Dat kan alleen in de app zelf, niet rechtstreeks op de website. VIPRE Mobile Security start

Meer dan je e-mailadres en een wachtwoord moet je niet invullen. Vervolgens geef je een naam aan het apparaat waarop de app is geïnstalleerd en kun je op Finish drukken om ermee aan de slag te gaan. Gebruik je deze app op meerdere apparaten, dan hoef je je maar een keer te registeren. Je kunt de nieuwe apparaten gewoon toevoegen aan je bestaande Vipre Mobile Security webaccount.

Bij ons ging er op de Atrix smartphone al direct iets mis: de app crashte en bleef crashen. Herstarten van de smartphone verhielp het probleem en daarna werkte de app perfect, maar echt goede eerste indruk laat dit natuurlijk niet na.

Op de tablet trad dit probleem niet op. Er zitten in elk geval wat haken en ogen in de installatieprocedure.

 
Functies van de gratis versie

De gratis versie heeft een volledige functionerende Antivirus-module. De Activity Monitor, Lost Device (met uitzondering van lokaliseren door middel van alarmtoon) en de Restrictions-modules werken alleen bij de Premium-versie. VIPRE Mobile Security account creërenBij de Backup module kun je alleen je contactenlijst back-uppen; afbeeldingen, bookmarks en de gebruikerswoordenboeken kun je alleen back-uppen met de Premium-versie.

 
Premium-versie

De Premium-versie kost 0,99 dollar per maand of 9,95 dollar per jaar. Je kunt deze 30 dagen lang gratis uitproberen. De vijf modules zijn natuurlijk volledig functioneel in de Premium-versie. We zetten alles even op een rijtje.

Antivirus

De antivirusmodule beschermt tegen meer dan 10.000 bekende Android-virussen, trojaanse paarden, wormen en andere soorten malware. Je kunt je toestel op gezette tijden (dagelijks, wekelijks) scannen op virussen en dit kan zowel snel als uitgebreid.

Vipre mobile security

Vipre mobile security website (© ; licentie: )

Daarnaast kun je de actieve bescherming inschakelen: die scant alles wat je op je toestel  installeert. De virusdefinities worden minstens eenmaal per dag automatisch bijgewerkt. Ook worden ze bijgewerkt vlak voor een geautomatiseerde scan.

Op de smartphone leidde het bijwerken en het scannen tot verhoogde cpu-activiteit, soms wel tot meer dan 80%. De smartphone werkte dan merkelijk trager. Op de tablet trad dit fenomeen niet op, maar die heeft dan ook een modernere en snellere processor. De vertraging duurt wel niet erg lang, dus er valt mee te leven.

Backup

Vipre kan je contacten, foto’s, bladwijzers en gebruikerswoordenboeken back-uppen naar zijn eigen servers. Contacten is standaard ingeschakeld, de andere opties moet je op de website of in de app-opties aanvinken. Afbeeldingen worden alleen via WiFi-verbindingen geback-upt; de andere gegevens ook via 3G en dit kun je niet wijzigen.VIPRE Mobile Security: soms hoog CPU-verbruik

Activity Monitor

In de activiteitenmonitor kun je de locatie van je apparaat om de zoveel uren of één keer per dag naar de Vipre-website sturen. Je kunt ook je web-, sms- en telefoonactiviteiten op de Vipre-website bewaren.

Deze optie kan bijvoorbeeld door ouders of systeembeheerders gebruikt worden om iemand te controleren. (In een bedrijfsomgeving is dit soort monitoring bij ons echter niet zondermeer toegelaten, al helemaal niet zonder medeweten van de werknemers. De app bevat hierover echter geen enkele waarschuwing of disclaimer.)

Lost Device

Apparaat gestolen of verloren? Dan kun je het in deze module proberen terug te vinden. Dit werkt natuurlijk alleen als jouw mobiele apparaat een werkende data- en gps-verbinding heeft. Als je het apparaat kunt terugvinden via de website dan kun je het ook blokkeren en desgewenst op afstand wissen. Ook kun je een alarmtoon afspelen die twee minuten hoorbaar is.

Toevallig verloren wij onze smartphone tijdens deze test. De eerlijke vinder had het verloren apparaat echter in zijn kluis gestoken waar er geen verbinding mogelijk was. De localisering via Vipre werkte daardoor uiteraard niet. Nog een geluk dat we ons herinnerden waar we de smartphone mogelijk kwijtgespeeld waren.

Heel nuttig is de localiseringsoptie dus niet, tenzij je in de activiteitenmonitor om de zoveel tijd je locatie opslaat. Maar dat belast natuurlijk je batterij extra. En dan weet je nog altijd maar waar je apparaat zich één of x uur geleden bevond…

Restrictions

Deze optie is bedoeld voor ouders of systeembeheerders binnen bedrijven die sommige opties willen uitschakelen. Via de website kunnen zij de opties back-up, acitviteitsmonitoring en localisatie uitschakelen of het gebruik ervan beperken. Individuele gebruikers kunnen deze opties dan niet meer wijzigen.

 
Beheer en de-installeren

GFI heeft nog geen echte installatie-opties voor grotere bedrijven. Bedrijven kunnen wel licentiepacks met drie licenties kopen voor 49,95 dollar (wat overigens duurder is dan drie afzonderlijke licanties), maar een echte Enterprise-licentie is er niet.

vipre locate

Vipre localisering van verloren of gestolen apparaat (© ; licentie: )

Ook is er geen manier om de app tegelijk op meerdere apparaten binnen hetzelfde bedrijf te installeren. Dit moet op elk apparaat apart gebeuren, wat in grotere bedrijven niet echt handig werkt. Ook is er geen optie om het notificatiepictogram te verwijderen: dit is voor gebruikers altijd zichtbaar. Hier is er voor GFI dus nog werk aan de winkel…

VIPRE Mobile Security kun je ook niet zomaar de-installeren. Eerst moet je VIPRE deactiveren als Administrator. Als je dus geen beheerder bent van je apparaat, kun je het niet installeren. Op die manier kunnen ouders en systeembeheerders verhinderen dat kinderen of gewone gebruikers de app en bijbehorende functies verwijderen.

Pas nadat je de app als beheerder hebt gedeactiveerd via “Menu, Settings, Select device administrator, VIPRE, Deactivate”, kun je ze op de gebruikelijke manier verwijderen van je Android-apparaat.

Conclusie
Android is door zijn open karakter redelijk gevoelig voor malware. Een antivirusprogramma draaien op je smartphone of tablet is dus een goed idee. VIPRE biedt nog enkele extra mogelijkheden, zoals automatisch back-ups, controle van kinderen en localisatie van verloren of gestolen apparaten. Het is bovendien niet duur. Maar ook als je niets wil betalen, loont de gratis versie de moeite omwille van zijn antivirusbescherming. Op oudere apparaten gebruikt VIPRE wel heel wat cpu-tijd tijdens het updaten en scannen, maar aangezien dat niet constant gebeurt heb je er in de praktijk weinig last van.
Adviesprijs
De Premium-versie kost naar keuze 0,99 dollar per maand of 9,95 dollar per jaar; 30 dagen gratis uitproberen.
Vorig artikelUSB-adapter haalt tot 450 Mbps op 5 GHz WiFi-frequentie
Volgend artikelDell XPS-gamma uitgebreid met convertible, tablet en all-in-one pc
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.