Pentablet met touchbediening voor meer creativiteit

0
156
Wacom, fabrikant van interactieve pentabletten, rustte de nieuwste versies van de Intuos-serie uit met touch-technologie. We ontvingen een van de Intuos touch-modellen en onderzochten wat de multi-touch aanraakbediening toevoegt aan de penbesturing van de interactieve tablets.

Onlangs introduceerde Wacom zijn meest complete interactief pendisplay, de Cintiq 24HD touch. Wie het 24,1-inch (61,21 cm) beeldscherm, dat naast penbesturing ook multi-touchbediening biedt, een te dure investering vindt – het kost € 3.499,90 -, kan terecht bij de Intuos 5 serie, waarvan het duurste model € 479,90 kost. Wacom biedt drie modellen in de Intuos 5 serie met touch-technologie: S(mall), M(edium) en L(arge).

 
In de doos

Naast het Intuos 5 touch pentablet bevat de verpakking ook nog een Wacom pen en penhouder, een usb-kabel,en een plastic zakje met drie kleine ringen, een cd met software en een Quick startgids. Wacom leverde ons ook de optionele Wireless Accessory Kit met daarin een draadloze module (INF-A068), een draadloze ontvanger (INF-A069) en een oplaadbare Lithium Ion batterij.

Wacom Intuos5 touch

Wacom Intuos5 touch (© ; licentie: )

 
Tablet en pen

Het Wacom Intuos 5 touch pentablet heeft een volledig zwart design. We ontvingen het Medium model (PTH-650), dat even groot is als een 15,6-inch (39,62 cm) laptop. Het meet 380 x 251 x 12 mm en weegt 990 gram. Het actieve aanraakgebied is 224 x 140 mm en wordt aangeduid met vier hoeksymbolen die wit oplichten als je het pentablet activeert. Aan de zijkant zitten een reeks ExpressKeys en een Touch Ring. Het tablet is zo ontworpen dat het 180 graden gedraaid kan worden. De ExpressKeys zijn op die manier zowel aan de linker- als rechterzijde te gebruiken, zodat zowel rechts- als linkshandigen het tablet kunnen gebruiken.

Wacom Intuos5 touch instellingen

Wacom Intuos5 touch instellingen (© ; licentie: )

De Grip pen is een digitale pen in een fors formaat (156,5 mm x 14,9 mm). De pen is drukgevoelig (2.048 drukniveaus) en ook kantelgevoelig tot circa 60°. De pen werkt draadloos en ook zonder batterijen. Ze heeft een rubber gedeelte waar je de pen vasthoudt en is uitgerust met twee instelbare zijschakelaars en een drukgevoelige gum aan de bovenzijde.

Wacom levert een penhouder mee die meteen ook dienst doet als opslag voor extra penpunten. Je kan de houder opendraaien om de pen uit te rusten met een van de tien reservepunten (vijf standaardpunten, een flexibele punt, een penseelpunt en drie vilten penpunten). Er zit een metalen ring in de penhouder waarmee je de penpunt kan verwijderen.

ExpressKeys

ExpressKeys (© ; licentie: )

 
ExpressKeys

Het Intuos M touch tablet heeft acht ExpressKeys. Door ze lichtjes aan te raken krijg je op het scherm het Heads-Up Display (HUD) te zien, een doorzichtig menu dat de instellingen weergeeft. De soft touch sneltoetsen kun je naar eigen voorkeur instellen zodat je functies die je veel gebruikt in applicaties, zoals Adobe Photoshop en Illustrator of Corel Painter enz., meteen kan oproepen en wijzigen.

In het midden tussen de acht ExpressKeys heeft het tablet nog een Touch Ring. Ook die kan je instellen naar eigen voorkeur. Door met je vinger over de Touch Ring te bewegen kan je bijvoorbeeld de dikte of gevoeligheid van borstels snel aanpassen. Instellingen van de ExpressKeys en Touch Ring kan je wijzigen in de Tablet properties.

Het Radial menu

Het Radial menu (© ; licentie: )

 
Radial Menu

Een interessante toevoeging is het Radial Menu. Hiermee tover je een doorzichtig taartpuntvormig menu op je scherm op de plek waar zich je cursor bevindt. Het heeft acht hoofdmenu’s waaraan je functies kan verbinden. Bovendien kan je elk menu ook nog uitbreiden met submenu’s. Het Radial Menu kan je bovendien voor elke applicatie anders indelen zodat je veel gebruikte functies of bijvoorbeeld penseelinstellingen snel kan oproepen. Heb je bijvoorbeeld een hele reeks foto’s die je in PhotoShop met hetzelfde filtereffect wil bewerken, dan kan je deze opdracht toewijzen aan het Radial Menu zodat de klus in geen tijd geklaard is. Je kan het Radial Menu instellen in de Tablet properties.

Het menu biedt heel wat instelmogelijkheden

Het menu biedt heel wat instelmogelijkheden (© ; licentie: )

Aanvankelijk zijn al die keuzemogelijkheden met de Expresskeys, de Touch Ring en het Radial menu erg overweldigend en het kan heel wat tijd vergen vooraleer je in de verschillende programma’s die je gebruikt bij je creatieve werk alles naar je voorkeuren hebt ingesteld, maar het loont de moeite om je erin te verdiepen, want het kan je flink wat tijd besparen.

 
Touch bediening

Nieuw is de multi-touch bediening bij de Intuos serie. Touchbediening wordt steeds vaker toegepast en het lijkt een logische evolutie bij de Wacom producten. Standaard Windows en Mac commando’s kan je uitvoeren door het maken van een beweging met je vingers; bovendien kan je bewegingscommando’s volledig personaliseren in programma’s die het ondersteunen, zoals onder meer PhotoShop.

Het instellen van de touch bewegingen

Het instellen van de touch bewegingen (© ; licentie: )

Het is toch wennen vooraleer je er optimaal gebruik van zult maken. We betrapten ons er tijdens onze korte testperiode op dat we in programma’s vaak met de pen naar de menubalk zochten, terwijl we de gezochte functie met een simpele vingerbeweging konden uitvoeren. Neem nu het roteren van een foto, tekening of schilderij: dat kan jij eenvoudig doen door een draaibeweging te maken met twee vingers. In- en uitzoomen doe je dan weer door de vingers te spreiden of naar elkaar te bewegen. Door de multi-touchbediening kan het tablet ook heel goed de muis vervangen en kan je het gebruiken om bijvoorbeeld door websites te scrollen, programma’s te openen. Je kan zelfs een toetsenbord op het scherm oproepen om tekst in te geven.

Het voelt wel wat stroever aan op het plastic oppervlak van de Intuos 5 touch. Vermoedelijk komt de multi-touch functionaliteit beter tot zijn recht op het scherm van de de Cintiq 24HD touch onder meer ook omdat de oog-hand-coördinatie daar optimaal is, wat bij een tablet net iets minder het geval is. Wacom heeft er wel voor gezorgd dat als je met je pen op het tablet werkt de touch-functionaliteit niet voor ongewenste verrassingen zorgt; ze wordt dan uitgeschakeld. Bovendien kan je ze ook heel eenvoudig met een druk op een ExpressKey helemaal uitschakelen als je dat wenst.

 
Draadloos werken

De draadloze zendmodule werkt met de 2,4 GHz frequentie. Die zendt tot op een afstand van tien meter (zonder interferentie). De kleine draadloze mini-ontvanger past in een usb-aansluiting van je computer of laptop. De batterij en de zendmodule passen in uitsparingen die zich achter klepjes onderaan het pentablet bevinden. Je moet de batterij eerst opladen via de meegeleverde usb-kabel. Op de zendmodule zit een aan/uit-knopje om de draadloze verbinding te activeren.

De batterij, zender en ontvanger van de draadloze kit

De batterij, zender en ontvanger van de draadloze kit (© ; licentie: )

Bij ons lukte het pas om een verbinding te maken in de derde usb-aansluiting die we probeerden op onze HP laptop. Bij de andere twee gebeurde er niets. Enkel toen we wat met de adapter bewogen in een van de twee aansluitingen hoorde we het geluid van “nieuwe hardware gevonden”, maar meteen ook het geluid dat de installatie was afgebroken. In de derde aansluiting zat een draadloze ontvanger voor een Microsoft toetsenbord en muis. Toen we die verwijderden en er de Wacom mini-adapter instaken, konden we een verbinding maken. De ontvanger van de Microsoft toetsenbordmuiscombinatie stopten we in een andere usb-aansluiting en eerst diende de software opnieuw te worden geïnstalleerd vooraleer we weer met toetsenbord en muis konden werken. Mogelijk betreft het hier een conflict tussen de draadloze adapters.

Intuos5 Pen en penhouder met de extra penpunten

Intuos5 Pen en penhouder met de extra penpunten (© ; licentie: )

Uiteraard kan je het pentablet ook gebruiken met de usb-kabel ingeplugd, maar draadloos werken is een stuk comfortabeler: je legt het pentablet snel uit de weg zonder dat een kabel in de weg zit. Bovendien neem je het makkelijk mee als je op verschillende werkplekken werkt. Wacom levert drie plastic ringen in verschillende kleuren mee om de Grip pen te personaliseren zodat je ze makkelijk terugvindt, mochten er nog collega’s zijn die met een pentablet werken. Die ring kan je aanbrengen door het onderste deel van de pen los te schroeven en de standaard zwart gekleurde ring te verwijderen.

Conclusie
Creatievelingen die opzoek zijn naar een interactief pentablet kunnen niet om Wacom heen. Werken met de pen gebeurt intuïtief en de druk- en kantelgevoelige penpunt reageert secuur op je bewegingen. De fabrikant heeft nu ook multi-touch-technologie geïntegreerd in de Intuos-serie pentablets. Multi-touch biedt meer mogelijkheden om het pentablet helemaal aan je behoeften aan te passen, tot op het specifieke niveau van diverse applicaties. Die grote hoeveelheid instelmogelijkheden maken het tablet dan wel erg flexibel, er kan wel wat tijd mee gemoeid zijn vooraleer je vlot kunt werken met de touch-bediening naast de penbesturing. Zelf hadden we er tijdens onze niet al te lange testperiode wat moeite mee. Maar multi-touch is natuurlijk wel de evolutie, getuige onder meer de lancering van Windows 8 waarin de Wacom pentablets met touch wellicht beter tot hun recht zullen komen.
Adviesprijs
– Intuos5 Touch S: € 224,90
– Intuos5 Touch M: € 369,90
– Intuos5 Touch L: € 479,90
– draadloze kit: € 39,90
Foto van Wacom
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSamsung met opvolger van Note smartphone
Volgend artikelToshiba combineert Windows 8 Ultrabook en tablet
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.