QNAP TurboNAS presteert goed, biedt veel mogelijkheden

0
74
De QNAP TurboNAS TS-669 Pro is een midrange tafelmodel alles-in-een NAS-server met zes schijfsleuven. Deze NAS is bedoeld voor professionele gebruikers en kleinere bedrijven. Wij hebben dit opslagapparaat getest.

Het Taiwanese QNAP Systems werd opgericht in 2004 en is gespecialiseerd in netwerkopslag en netwerkvideorecorders. Volgens onderzoeksbureau Gartner heeft QNAP een marktaandeel van 17,1% in de sub-5.000 dollar NAS-markt en is daarmee tweede na Netgear. Ook gerekend volgens verkochte eenheden is het tweede na Netgear, met een marktaandeel van 13,8%.

De TurboNAS TS-669 Pro is een midrange tafelmodel alles-in-een NAS-server voor professionele gebruikers en kmo’s/mkb’s met zes schijfsleuven. Qnap Turnbo NAS TS-669 Pro voorkantHet pikzwarte apparaat wordt leeg geleverd. Wij hebben het getest met vijf SATA-3 SSD’s van 240 GB elk.

 
Ingebruikname

Ingebruikname is erg eenvoudig en kan zonder enig software-ingreep, tenzij je de standaardinstellingen wil wijzigen. Op de voorkant zit een tweeregelig blauwwit lcd-display met een kleine Enter-knop ernaast. De NAS detecteert zelf de schijven en stelt een geschikt RAID-niveau voor. In ons geval wordt RAID-5 voorgesteld, een keuze die we bevestigen door op de Enter-knop te drukken.

Gegevens kunnen op hardwareniveau geëncrypteerd worden met AES-256 sleutels, maar deze optie slaan we over. Vervolgens start de initialisatie van het RAID-volume. Na vier minuten kunnen we vervolgens aan onze NAS, hoewel het nog een uur duurt voor alle schijven volledig gesynchroniseerd zijn en we de NAS op volle snelheid kunnen gebruiken.

Ook bij QNAP is het net zoals bij Netgear en Synology mogelijk om het RAID-niveau achteraf te wijzigen of uit te breiden met behoud van alle gegevens.

De startpagina van de NAS geeft niet alleen toegang tot het meertalige webbeheer, maar ook tot de web file manager en tot drie speciale websites: ondersteuning, qnap wiki en qnap forum. De beheerder kan hier desgewenst pictogrammen bijplaatsen voor directe toegang naar andere op de NAS geactiveerde applicatieservers.

Qnap TurboNAS ingebruikname

Qnap TurboNAS ingebruikname (© ; licentie: )

 
Beheer

Het webbeheer heeft een klassieke vormgeving met menu’s boven en links en functiepictogrammen in het midden. Op de startpagina zijn er pictogrammen voor zeven wizards die helpen bij het creëren van gebruikers, rechten en veelgebruikte functies zoals cloud backup en het inrichten van de NAS als een cloudopslagserver (via QNAP MyCloudNAS).

Voor meer geavanceerde functies gebruik je het linkermenu.

 
Mogelijkheden

De functionaliteit is erg uitgebreid: alles zit erin wat je van een moderne NAS mag verwachten, met inbegrip van ondersteuning voor iSCSI, clustering en virtualisatie.

Verschillende applicatieservers zijn al geïnstalleerd, maar nog niet geactiveerd. Dat varieert van verschillende multimediaservers tot RADIUS- en videobewakingsservers.

Dit kan nog worden uitgebreid met behulp van QNAP-packages, variërend van de Asterisk-internettelefonieserver tot Xeams mailserver. Geen enkele andere NAS-fabrikant biedt een zo uitgebreide feature-set.

Op de website van QNAP vind je een volledig overzicht van de mogelijkheden van TurboNAS TS-669 Pro.

Qnap TurboNAS beheer

Qnap TurboNAS beheer (© ; licentie: )

 
Prestaties

We testten de QNAP TurboNAS TS-669 Pro met de Intel NAS Performance Test (NASPT), die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van meer dan 30GB testdata. NASPT bevat twaalf dergelijke applicatiebenchmarks: HD-Video afspelen, 2x HD afspelen, 4x HD afspelen, HD-Video opname, HD afspelen en opname, aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden kopiëren naar NAS, bestanden kopiëren van NAS, mappen kopiëren naar NAS, mappen kopiëren van NAS en fotoalbum.

Op de benchmarkresultaten passen we voor elke applicatie een weging toe, waarbij we een veel groter belang hechten aan kantoorproductiviteit en fileserveractiviteit dan aan multimediadiensten.

De Intel benchmark werd vijfmaal in een ‘batch run’ (niet-interactieve automatische doorloop) uitgevoerd. De opgegeven resultaten zijn het gemiddelde van de vijf benchmarkuitvoeringen. We rekenen de NASPT-resultaten om in een snelheidscore op 100. Daarnaast berekenen we ook een functionaliteitsscore op 100 aan de hand van meer dan zeventig verschillende criteria. In de uiteindelijke prestatiescore tellen de snelheid- en functionaliteitscores elk voor 50% mee. We berekenen ook een prijsprestatiescore op 100 waarin de prestatiescore voor 60% en de prijs voor 40% meetellen.

Merk & Model Qnap TurboNAS TS-669 Pro (met SSD’s)l
Intel NASPT  Resultaten in MB/s
HD Video Playback 64,70
2x HD Playback 77,50
4x HD Playback 83,20
HD Video Record 117,20
HD Playback and Record 62,80
Content Creation 10,80
Office Productivity 36,10
File copy to NAS 127,20
File copy from NAS 80,80
Dir copy to NAS 18,80
Dir copy from NAS 21,50
Photo Album 9,70
Weging
Gemiddelde snelheid (MB/s) 50,4
Resultaat
DiskIdee Snelheidscore 66
Getest in RAID? 5
Conclusie
De QNAP TurboNAS TS-669 Pro is de snelste tafelmodel-NAS’en die we bij DiskIdee al hebben getest. Ze biedt ook meer functies dan NAS’en van andere merken. Alleen de duurdere NAS’en van Synology komen qua mogelijkheden en prestaties in de buurt. Het besturingssysteem van QNAP is wel niet zo flitsend en geavanceerd als dat van Synology. Maar voor professionele gebruikers is dat ook minder van belang.

(82/100)

Adviesprijs
€ 1.005
Foto van QNAP
Website: QNAP
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelRaspberry Pi computer werkzaam in de stratosfeer
Volgend artikelMicro-hifisystemen met geavanceerde netwerkmogelijkheden
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.