Toshiba AT300 tablet is ranke verschijning

0
104
Toshiba pakt uit met de AT300-101, zijn derde Android-tablet, na de eerder teleurstellende AT100 en AT200. Het is een Android 4.0 ‘Ice Cream Sandwich’ (ICS)-tablet met optioneel dock. Wij hebben hem getest.

De Toshiba AT300-101 is een ‘slate’ en ziet eruit zoals elke andere Android-tablet. Hij is niet zo rank als zijn voorganger de  AT200. Maar het is toch altijd nog een vrij ranke tablet, met zijn 8,95 mm dunner dan bijvoorbeeld de Apple iPad. Ook het gewicht valt met 590 gram goed mee. De AT300 voelt ook steviger aan dan zijn voorganger, dankzij de aluminium afwerking van het chassis en de versteviging van het scherm met Corning Gorilla Glass.

 
Hardware uitrusting

Het 10,1-inch LCD-scherm biedt een resolutie van 800 x 1280 pixels en verschilt dus nauwelijks van zowat alle andere Android-tablets die momenteel verkrijgbaar zijn.

Toshiba AT300 Android 4.0 tablet

Toshiba AT300 Android 4.0 tablet (© ; licentie: )

Het scherm is van het IPS-type en biedt een brede kijkhoek. De AT300 heeft een quad-core Nvidia Tegra 3 processor die aan 1,2 GHz draait. Er zit ook een Nvidia GeForce GPU in met 12 cores waarmee grafische beelden en geluid worden versneld.

Het werkgeheugen is 1 GB groot en daarnaast krijg je nog 16, 32 of 64 GB opslagruimte, al naargelang de versie die je koopt. De opslagruimte kun je uitbreiden met een microSD-geheugenkaartje. Aan de achterkant zit een 5 MP digitale camera, aangevuld met een 2 MP exemplaar op de voorkant. Naast de cameralens op de voorkant zit ook een led-flits.

 
Android 4.0 ICS

Zoals gezegd werkt de TF300T met Android 4.0 (‘Ice Cream Sandwicht’ of ICS). Die nieuwe versie van Android heeft geen hardware-knoppen meer. Om te navigeren zijn er drie softkeys: terug, naar de thuispagina en recente apps. Apps kun je, net zoals al bij Apple iOS mogelijk was, in mappen bundelen door hun pictogrammen over elkaar heen te slepen. Die mappen kun je ook een eigen naam geven.

De Android UI is zeker niet slecht. Maar ze is wel minder intuïtief en zeker minder eenvoudig dan de mobiele UI’s van Microsoft en Apple.

Toshiba laat de standaard Android-UI voor wat hij is en brengt geen wijzigingen aan. Toshiba heeft ook aangekondigd dat de AT300 vernieuwd zal worden met de laatste Android-versie, 4.1 ‘Jelly Bean’, de versie die draait op Google’s eigen compacte, onlangs in een aantal landen maar nog niet bij ons geïntroduceerde, Nexus 7 tablet. Jelly Bean zou sneller reageren dan ICS en ook verbeterde spraakbesturing, virtueel toetsenbord, waarschuwingen, browser en camerabesturing hebben.

Toshiba installeerde enkele apps op zijn tablet. Een volledig werkende versie van ThinkFree Mobile Office 4.2 is de interessantste daarvan. Met deze app kun je documenten creëren en bewerken die compatibel zijn met Microsoft Word, Excel en PowerPoint 97-2003. Normaal betaal je voor deze app ongeveer €7.Toshiba AT300 zij-aanzicht

 
Prestaties

De schermkwaliteit is gewoon goed en iets beter dan bij de recent door ons geteste Asus Transformer Pad TF300T. Alleen de zwartweergave van het scherm zou iets beter kunnen.

Qua prestaties kun je de Toshiba AT300 vergelijken met de Asus TF300T. Het is dus een gemiddeld presterende Android 4 tablet. In de AnTuTu 2.8.3 benchmark scoort hij met 10784 tegenover 10083 punten iets beter dan de Asus. In de GL Benchmark 2.1.5 haalt de Toshiba een grafische snelheid van 48 fps, ietsje minder dan de Asus. De Linpack CPU-score ligt met 96,326 mflops wel flink hoger (de Asus scoort 61,089 mflops).

In de AnTuTu Battery Test scoort deze tablet 473 punten. Dit resulteert in een iets betere autonomie dan de Asus. Reken op een effectieve autonomie tussen 5,5 en 9 uur, al naargelang de taken die je uitvoert en de ingestelde processorsnelheid en schermhelderheid.

Conclusie
De Toshiba AT300-101 is een goed presterende Android 4-tablet die bovendien aan een scherpe prijs verkocht wordt. Op het internet vonden we de 16GB-versie voor 335 euro excl. btw (€405 inclusief). Dat is relatief goedkoop voor een quadcore Android-tablet die je binnenkort kunt upgraden naar de nieuwste Android 4.1-versie.
Adviesprijs
€ 399 exclusief btw; €482,80 inclusief btw.
Foto van Toshiba
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelFujitsu combineert tablet en notebook
Volgend artikelDraagbare luidsprekersystemen met ingebouwde WiFi van Sony
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.