Samsungs snelste smartphone barstensvol vernuftige functies

2
53
Samsung introduceerde onlangs de Galaxy S III smartphone, het nieuwe vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Deze nieuwe telg moest nog beter, nog sneller en nog mooier zijn dan zijn voorganger, de Galaxy S II. Of de Samsung Galaxy S III werkelijk zo goed presteert en of het de moeite loont om over te stappen, kom je te weten in deze review.

Iets minder dan een jaar geleden bespraken we de Samsung Galaxy S II. We waren destijds danig onder de indruk van de prestaties. Alleen de bouwkwaliteit kon beter, zeker het achterklepje, dat vrij fragiel is. Omdat we de Samsung Galaxy S II zelf hebben aangeschaft, konden we het toestel blijven gebruiken. Vandaag de dag zijn we nog steeds erg tevreden van onze getrouwe smartphone. Misschien brengt de Samsung Galaxy S III daar wel verandering in?

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III (© ; licentie: )

 
In de doos

We ontvingen van Samsung de Galaxy S III 16GB Marble White. Naast de smartphone zelf vinden we in doos ook nog een 100-240V USB-lader, een µUSB-kabel, en een headset met verschillende eartips. Ook snelstartgidsen in het Nederlands en Frans worden keurig meegeleverd. De batterij was reeds in het toestel geplaatst, maar is eenvoudig verwisselbaar. Een compleet pakket dus.

 
Design

Het design van de Galaxy S III vertoont geen gelijkenissen met zijn voorganger, de Galaxy S II. Of toch, de Galaxy S III is nóg groter dan zijn oudere broertje! De Galaxy S III is met ongeveer 8,6 mm bijna even slank als de Galaxy S II, maar weegt iets meer: 133 gram (inclusief batterij). Hoewel het toestel slechts een beetje groter is dan de S II nam de schermgrootte sterk toe.

De Samsung Galaxy S III beschikt immers over een 4,8-inch (12,19 cm) Super AMOLED aanraakscherm. De status-LED werd ingewerkt in de witte rand boven het scherm en is alleen zichtbaar als deze oplicht. Net naast dit lampje werd de speakergrill ingewerkt, net als de nabijheids- en lichtsensoren en de secundaire 1,9 megapixel frontcamera.

Samsung Galaxy S III achterzijde

Samsung Galaxy S III achterzijde (© ; licentie: )

Onder het scherm zijn drie toetsen aangebracht: opties, start en terug. De starttoets is de enige fysieke toets op de voorzijde. De twee andere toetsen zijn alleen zichtbaar als het toestel actief is. De fraaie, witte voorzijde loopt over in een mooie, geborstelde aluminiumkleurige rand.

De rechterzijde herbergt de aan/uit-knop en op de linkerzijde vinden we de volumetoets. De microUSB-aansluiting en de microfoon werden in de onderzijde van de Galaxy S III ingewerkt. Bovenaan voorzag Samsung ook nog een 3,5 mm headsetaansluiting en een extra microfoon.

De achterzijde biedt plaats aan de primaire acht megapixel camera, een LED-flitser en de speakergrill.

Ook dit keer kan de bouwkwaliteit een stuk beter. Het achterklepje voelt nog steeds fragiel aan en maakt een dito geluid bij het plaatsen en verwijderen. Hoe dan ook het design is voor ons tip top in orde.

 
Technisch

De Samsung Galaxy S III is uitgerust met een 1,4 GHz Quad Core processor en 1 GB ram-geheugen. De beschikbare 16 GB opslaggeheugen kan je uitbreiden via een microSD-kaart, maar het toestel is ook verkrijgbaar in een 32 GB-versie. Het 4,8-inch Super AMOLED touchscreen heeft een resolutie van maar liefst 720 x 1280 pixels.

Het 4,8-inch Super AMOLED touchscreen beschikt over een resolutie van maar liefst 720 x 1280 pixels

Het 4,8-inch Super AMOLED touchscreen beschikt over een resolutie van maar liefst 720 x 1280 pixels (© ; licentie: )

De Galaxy S III gebruikt het erg energiezuinig Bluetooth 4.0, heeft WiFi IEEE 802.11a/b/g/n en een (A)GPS aan boord. Bovendien wordt ook het minder bekende, Russische satellietplaatsbepalingssysteem GLONASS ondersteund. Dankzij GLONASS kan het toestel sneller en nauwkeuriger je positie bepalen.

In tegenstelling tot de eerder besproken HTC One S ondersteunt de Galaxy S III wel Near Field Communication (NFC).

Hou er rekening mee dat steeds meer smartphones zoals deze Galaxy S III gebruikmaken van een micro-simkaart en dat je dus mogelijk een ruilsim moet laten uitvoeren door je provider of je bestaande kaartje moet laten ‘knippen’.

De Galaxy S III kan verbinden met volgende netwerken: HSDPA 21 Mbps / HSUPA: 5,76 Mbps, quad band (850/900/1900/2100 MHz) / EDGE/GPRS quad band (850/900/1800/1900 MHz).

Deze smartphone draait de laatste versie van Android: 4.0 (Ice Cream Sandwich).

Gezien de hardware is een krachtige batterij een must. Samsung voorzag een 2100 mAh batterij waarmee de telefoon het ongeveer een dagje uitzingt.

Klik op de afbeelding om de foto te bekijken op ware grootte

Klik op de afbeelding om de foto te bekijken op ware grootte (© ; licentie: )

 
Fotokwaliteit

We trokken op een zonnige zomerdag op stap en maakten verschillende foto’s, zowel binnen als buiten. Op het 4,8-inch Super AMOLED scherm lijken de foto’s alvast prachtig.

De foto’s die we binnenshuis namen, zijn van meer dan aanvaardbare kwaliteit, maar vertonen een beetje ruis en onscherpte. Laat ons zeggen dat de kwaliteit nog net een tikkeltje beter is dan die van de HTC One S, maar dat de verschillen miniem zijn. In goede lichtomstandigheden kan je de Galaxy S III dan ook prima binnenshuis gebruiken.

Buiten bereikten we helemaal mooie resultaten met de Galaxy S III. De foto’s zijn voldoende scherp, vertonen geen ruis en de kleuren worden heel natuurgetrouw weergegeven.

Je kan via de instellingen heel wat waardes manueel aanpassen zoals de witbalans, ISO-waardes, scherpstelling, etcetera.

De videobeelden die we opnamen in 1080p Full HD zijn eveneens van uitstekende kwaliteit.

De secundaire 1,9 megapixel camera schiet trouwens ook erg mooie foto’s en is daarom, net als bij de Galaxy S II, voor méér bruikbaar dan alleen maar videotelefonie.

Klik op de afbeelding om de foto te bekijken op ware grootte

Klik op de afbeelding om de foto te bekijken op ware grootte (© ; licentie: )

 
Prestaties

Aan de hand van AnTuTu Benchmark v2.8.3 beoordelen we op objectieve wijze de prestaties van de Samsung Galaxy S III. Hierin zet het toestel een zeer hoge score neer van maar liefst 11963 punten (draaiende op 1400 MHz).

De individuele scores willen we je zeker niet onthouden: CPU: 7141, GPU: 1543, RAM: 2425 en I/O: 854.

Toch is dat zeker niet de hoogste score die de Galaxy S III behaalde. In de ranking op de AnTuTu-website zien we immers een puike score van 16894 punten voor een toestel met overklokte cpu (Android 4.0.4 / 1704 MHz). Uiteraard gaat bij zo een overklokte cpu de batterij veel minder lang mee.

Deze smartphone reageert bijzonder vlot en nauwkeurig. Webpagina’s worden door de browser zeer snel opgebouwd en zowel het scrollen als zoomen gaat razendsnel. Ook het multitasken gaat soepel onder Android 4.0.

De interface van Android 4.0.4 in combinatie met Samsung’s eigen grafische schil oogt bovendien zeer mooi. Het 4,8-inch Super AMOLED-scherm is zeer helder en duidelijk, zelfs in direct zonlicht.

De audiokwaliteit van de interne luidspreker is behoorlijk, maar niet overweldigend. De headset presteert duidelijk minder goed. Vooral in de laagste regionen ontbreekt het aan ‘power’. De HTC One S met Beats Audio klonk naar onze mening een stuk voller en warmer bij gebruik van de headset.

‘Smart Stay', de functie waarmee Samsung graag uitpakt in de reclameboodschappen

‘Smart Stay’, de functie waarmee Samsung graag uitpakt in de reclameboodschappen (© ; licentie: )

 
Handige functies

De Galaxy S III laat zich bedienen via (Engelstalige) stemopdrachten. Hiervoor open je de app S Voice en spreekt de opdracht uit. De stemherkenning kan je (opnieuw) activeren via de opdracht ‘Hi Galaxy’. Als je vervolgens ‘play some music’ uitspreekt, start de muziekweergave via de MP3-app. Zeg je bijvoorbeeld ‘browse the internet’ dan vraagt de app ‘what do you want to search for?’. Wanneer we ‘fruit’ uitspraken, gaf Google de resultaten hiervan weer.

De stemfunctie werkt met wisselend succes, maar is helaas enkel Engelstalig. Eerder bespraken we ook al de Samsung UE46ES8000S tv die dezelfde functionaliteit aan boord heeft.

Via de toetsenbordoptie ‘doorlopende invoer’ kan je Swype inschakelen en zo, na enige oefening, een stuk sneller smsjes en e-mails typen.

De feature waar Samsung graag mee uitpakt in de reclameboodschappen is ‘Smart Stay’. Dankzij gezichtsdetectie blijft het scherm geactiveerd zolang je ernaar kijkt. Standaard was deze functie evenwel niet ingeschakeld. Gelukkig kan je in de displayinstellingen ‘Slim sluimeren’ aanvinken en zo deze functie inschakelen. Indien actief knippert in de notificatiebalk een oogje. Een zeer handige en energiebesparende functie!

Samsung Galaxy S II en S III

Samsung Galaxy S II en S III (© ; licentie: )

Tot slot kan je dankzij de S Beam functie razendsnel documenten, contacten, foto’s, muziek of video’s overzetten van de ene Samsung Galaxy S III naar de andere, simpelweg door twee toestellen rug aan rug te houden.

 
Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy S III is verkrijgbaar in twee kleuren en capaciteiten: wit en blauw en 16 en 32 GB. De door ons besproken 16 GB Marble White versie vinden we op internet voor 649 euro. De 32 GB versie kost zelfs 749 euro. Naar onze mening liggen deze prijzen, ondanks de mogelijkheden van het toestel, veel te hoog.

 
Betaalbare alternatieven

Wie de nieuwe Samsung Galaxy S III te duur vindt, kan misschien opteren voor de Samsung Galaxy S II die nog steeds verkrijgbaar is. Dit toestel kost vandaag 439 euro inclusief BTW en is een prima alternatief als je een snelle telefoon zoekt. Een andere mogelijkheid is de eerder besproken HTC One S die je kan aankopen voor 499 euro, inclusief BTW.

Conclusie
De Samsung Galaxy S III (GT-I9300) is een zéér performante en mooie smartphone. Helaas is de telefoon veel te complex om alle functies (in detail) te bespreken. Het toestel werd voorzien van een erg scherp Super AMOLED aanraakscherm en een 1,4 GHz quad core processor. Het 16 GB grote, interne opslaggeheugen is uitbreidbaar via microSD-kaartjes en bovendien is het toestel ook verkrijgbaar in een 32 GB versie. Allerlei vernuftige toevoegingen als Smart Stay en S Voice tillen het niveau nog sterk op. De prijs die Samsung vraagt voor de Galaxy S III ligt echter veel te hoog, ongeacht de mogelijkheden. Als de prijs geen bezwaar vormt, kunnen we deze smartphone ten zeerste aanbevelen.
Adviesprijs
Samsung Galaxy S III 16 GB: € 649
Samsung Galaxy S III 32 GB: € 749
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelWebsite vertelt de wereld wat je uitspookt
Volgend artikelScreenrecorder software met meerdere video- en audiosporen

2 REACTIES

  1. Graag een vergelijking van de S III met de Galaxy Note, de beste smartphone die ik ken tot nog toe. Bedankt!

    • De Galaxy Note heeft ook een 1,4 GHz processor, maar met twee kernen (dual core) en is dus heel wat trager dan de SIII. Dit was oorspronkelijk een Android 2.3 toestel, maar ondertussen kun je er ook Android 4 op zetten. Wij hebben het op die manier nog niet kunnen testen. Onder Android 2.3.5 haalt hij een Antutu score van 6248 punten. Het scherm van de Note is overigens nog heel wat groter dan dat van SIII, terwijl de resolutie bijna gelijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.