Website vertelt de wereld wat je uitspookt

0
36
Een Britse tiener bouwde een website waarop berichten worden getoond die mensen op sociale websites posten waar ze mogelijk liever niet aan herinnerd worden.

De jonge Britse webontwikkelaar Callum Haywood is de maker van de website We know what you’re doing… In rubrieken met veelzeggende titels als “Wie wil ontslagen worden?” “Wie heeft een kater?” “Wie neemt drugs?” en “Wie heeft een nieuw telefoonnummer?” toont hij berichten van gebruikers van Facebook en Foursquare. Met de website wil hij mensen bewust maken dat persoonlijke ontboezemingen of informatie zoals een telefoonnummer op het internet slingeren niet altijd een goed idee is. Scroll je helemaal naar beneden, dan staat er als aanvulling op de websitenaam ook te lezen: “… and we think you should stop.

De website doorzoekt de berichten op Facebook met zoekwoorden die verband houden met deze onderwerpen en geeft de resultaten weer. Alle gegevens komen rechtstreeks en ongecensureerd van Facebook. Iemand die zijn Facebook-account te weinig heeft beveiligd en in zijn status uitschreeuwt dat hij zijn baas haat of een kater heeft omdat hij zich de vorige avond lam heeft gedronken, loopt het risico dat mensen het bericht lezen. En dat het nare gevolgen kan hebben, want er zijn al werknemers ontslagen omwille van dergelijke ontboezemingen.

Mensen die alles ‘delen’ via het internet moeten zich bewust worden van de risico’s die ze daardoor lopen, aldus Haywood. Hij haalde zijn inspiratie voor de website bij de lezing I Know What You Did Five Minutes Ago van Tom Scott. Daarin gebruikte de conferencier live data van sociale websites om te wijzen op het belang van goede privacy-instellingen.

Vorig artikelKleurrijk microhifisysteem van Pioneer met iPod/iPhone-dock en USB-poort
Volgend artikelSamsungs snelste smartphone barstensvol vernuftige functies
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.