Samsungs slimme ES8000 tv begrijpt spraak en gebaren

0
318
Samsung introduceerde dit voorjaar een nieuwe serie tv’s met de ES8000 als topmodel. Het nieuwe gamma  “slimme” televisies bedien je via spraak en bewegingen. Bovendien kan je de tv’s jaarlijks vernieuwen dankzij de Samsung Evolution Kit. De tv heruitgevonden? Wij zochten het uit.

Bij Samsung draait dit jaar alles rond Smart tv: Smart Interaction, Smart Content en Smart Evolution. Dankzij Smart Interaction wordt een afstandsbediening overbodig, want je kan de tv bedienen via spraak, bewegingen en gezichtsherkenning. De Smart Hub geeft toegang tot een heleboel Smart Content zoals apps, internetpagina’s, 3D-content en dies meer. Tot slot blijft je tv up-to-date dankzij Smart Evolution, die onder andere de ingebouwde processor kan vernieuwen.

 
In de doos

We ontvingen van Samsung de UE46ES8000S. Uit deze code kan je afleiden dat het gaat om de 46-inch (116,84 cm) versie van de ES8000S. Naast de tv zelf vinden we in de doos ook een fraai voetstuk.

Samsung ES8000S

Samsung ES8000S (© ; licentie: )


Verder levert Samsung ook twee afstandsbedieningen mee: de speciale Smart Touch Control en een gewone afstandsbediening. Ook de batterijen hiervoor worden keurig meegeleverd. De Zuid-Koreaanse fabrikant levert standaard ook een IR-Blaster, twee actieve 3D-brillen, een scart adapter, een netsnoer, een kabelgeleider, een CI-adapter, een schoonmaakdoekje en handleidingen mee. De documentatie is uitgevoerd in verschillende talen waaronder ook het Nederlands. Een zeer compleet pakket dus.

De Samsung ES8000 De tv kan uiteraard ook opgehangen worden met behulp van een muurbeugel

De Samsung ES8000 De tv kan uiteraard ook opgehangen worden met behulp van een muurbeugel (© ; licentie: )

 
Design

De Samsung UE46ES8000S kreeg een strak, stijlvol design toebedeeld en staat op een zilverkleurige boogvormige voet. Het toestel is erg dun en ook de omlijsting is zeer fijn afgewerkt in glanzend zilver. Bovenop de omlijsting werden de camera, IR-ontvanger en microfoons ingebouwd.

Onderaan is het Samsung logo opvallend aanwezig.Wanneer je de tv inschakelt, licht dit logo wit op. Wanneer de tv uitstaat is het paneel één mooi glanzend geheel. Dit alles vormt de mooie ‘One Design’-vormgeving waar Samsung zo trots op is.

Alle aansluitingen – en dat zijn er heel wat – bevinden zich op de achterzijde van het toestel en zijn vlot toegankelijk.

De tv kan uiteraard ook opgehangen worden met behulp van een muurbeugel. Volgende ophangsystemen worden ondersteund: ‘Ultra Slim’, ‘Vesa’ en ‘Mini’.

De meegeleverde Smart Touch Control-afstandsbediening (RMCTPE1) verhoogt niet alleen het gebruiksgemak aanzienlijk, maar oogt ook erg mooi. Het design van de afstandsbediening is opgevat in mat en glanzend zwart en glanzend zilver en lijkt in het niets op een gewone afstandsbediening. Het gehele design is uniek en paste prima in ons interieur.

De Samsung ES8000  is erg dun en ook de omlijsting is zeer fijn afgewerkt in glanzend zilver

De Samsung ES8000 is erg dun en ook de omlijsting is zeer fijn afgewerkt in glanzend zilver (© ; licentie: )

 
Beeld & geluid

Het belangrijkste argument om een tv-toestel al dan niet aan te schaffen, blijft uiteraard de beeld- en geluidskwaliteit. De Samsung UE46ES8000S is een Full HD Slim LED tv met 800Hz Clear Motion Rate. In combinative met het Ultra Clear Panel, een digitale ruisfilter en Wide Color Enhancer Plus moet dit een vloeiende en natuurgetrouwe beeldkwaliteit opleveren. Bovendien is het toestel uitgerust met Micro Dimming Ultimate. Dit geavanceerde algoritme optimaliseert het contrast, de kleuren en de scherpte.

En dat kunnen we alleen maar bevestigen. De beeldkwaliteit is werkelijk subliem.

Het mooie, vloeiende beeld wordt aangevuld met kwalitatieve audio dankzij de 2 x 10 watt RMS luidsprekers. Ondanks het ultraslanke uiterlijk kreeg Samsung het toch voor elkaar om twee down-firing full range speakers in te bouwen in het toestel. Andere fabrikanten zoals bijvoorbeeld Philips verplaatsen de luidsprekers steeds meer naar de voetsteun die tevens dienst kan doen als muurbeugel.

De ES8000 levert een prima, warme geluidskwaliteit, maar de laagste tonen komen niet echt door bij gebrek aan een subwoofer. Als het voor jou allemaal wat krachtiger mag klinken, raden we dan ook aan om een extern audio-systeem aan te schaffen.

Je tv bedienen met behulp van spraakcommando’s en bewegingen was tien jaar geleden voer genoeg voor een science fiction film

Je tv bedienen met behulp van spraakcommando’s en bewegingen was tien jaar geleden voer genoeg voor een science fiction film (© ; licentie: )

 
Spraakbediening

Je tv bedienen met behulp van spraakcommando’s en bewegingen was tien jaar geleden voer genoeg voor een science fiction film. Vandaag is het realiteit, dankzij Samsung. De UE46ES8000S reageert immers op spraakcommando’s. De tv kan je spraakopdrachten op twee manieren horen: via de microfoon van de tv of via de Smart Touch Control-afstandsbediening.

Wanneer je de tv wil inschakelen, spreek je gewoon volgende activeringswoorden uit: “hi tv power on”. Dat werkt prima op voorwaarde dat er niet te veel omgevingsgeluiden zijn. Samsung geeft in de handleiding ook aan dat woorden mogelijk niet herkend worden door de microfoon in de tv als gevolg van omgevingsruis. In dat geval raadt Samsung aan om gebruik te maken van de voice-toets op de afstandsbediening. De tv herkent een spraakopdracht dan makkelijker dankzij de ingebouwde microfoon in de Smart Touch Control-afstandsbediening.

Via het commando “hi tv” kan je het menu voor spraakbediening oproepen. De tv geeft dan een lijst weer met alle spraakcommando’s zoals: “TV uit”, “Bron”, “TV harder/zachter”, etcetera. Als je spraakbediening gebruikt, zet de tv het volume automatisch op niveau 5. Je kan ook zoeken naar iets door het commando “Search all” uit te spreken. Vervolgens opent een zoekvenster en kan je de gewenste zoekterm uitspreken.

De spraakherkenning werkt meestal naar behoren, maar wanneer we ons 5.1 geluidssysteem inschakelen loopt het vaak mis. Bovendien moet je vrij luid spreken en duidelijk articuleren. In de zoekfunctie werd “DiskIdee” bijvoorbeeld omgevormd in “Is het idee”. Het gadgetgehalte is dus hoog, maar deze feature is toch een knappe prestatie van Samsung. Desgewenst kan je de spraakbediening ook uitschakelen via de systeeminstellingen.

Naast spraakbediening ondersteunt de Samsung ES8000S ook bewegingsbediening

Naast spraakbediening ondersteunt de Samsung ES8000S ook bewegingsbediening (© ; licentie: )

 
Bewegingsbediening

Naast spraakbediening ondersteunt de UE46ES8000S ook bewegingsbediening. Om de bewegingsbediening te activeren, moet je je vingers spreiden en drie tot vier maal zwaaien met je hand. De tv geeft onderaan in beeld de ‘gidsbalk Beweging’ weer met verdere instructies.

Vanaf nu kan je iets aanwijzen door met je hand te bewegen. De cursor reageert zeer nauwkeurig, maar het is een hele aanpassing voor jezelf om de tv te bedienen via gebaren. Om iets te selecteren moet je gewoon je vuist ballen.

Om eerlijk te zijn is deze functie leuk om te tonen aan vrienden, maar niet geschikt voor een avondje ontspannen tv kijken. Tijdens onze test reageerde de tv soms ook op ongecontroleerde bewegingen en dat kan hinderlijk zijn.

Toch zien we een toekomst voor zowel spraak- als bewegingsbediening. Als Samsung ook deze feature kan finetunen, mag je hier nog heel wat van verwachten in de toekomst. Maar momenteel is het toch vooral nog een leuke gimmick waarmee je je familie en vrienden kunt imponeren.

De Smart Touch Control-afstandsbediening

De Smart Touch Control-afstandsbediening (© ; licentie: )

 
Afstandsbedieningen

Samsung levert met de UE46ES8000S maar liefst twee afstandsbedieningen mee.

De meest opvallende is de Smart Touch Control-afstandsbediening die over een touchpad beschikt. Het touchpad werkt op dezelfde manier als dat van een laptop. Verder heeft deze afstandsbediening alleen de meest noodzakelijke fysieke toetsen. Zoals reeds eerder besproken, kan je met de Smart Touch Control ook spraakcommando’s geven aan je tv. De toetsen voor veelgebruikte en onlangs gebruikte functies gebruik je bijvoorbeeld in combinatie met het touchpad en dat is niet altijd even handig. Het grote voordeel van de Smart Touch Control is dat deze afstandsbediening werkt met RF-signalen in plaats van infrarode signalen. Je hoeft dus niet op je tv te richten om deze te bedienen en dat verhoogt het gebruiksgemak aanzienlijk!

Toch gaat het typen met het virtuele klavier aanzienlijk vlotter met de eveneens meegeleverde conventionele afstandsbediening. Je gebruikt hiervoor gewoon de pijltjestoetsen in tegenstelling tot het touchpad op de Smart Touch Control-afstandsbediening. Bovendien heeft de standaard afstandsbediening alle toetsen fysiek aan boord en moet je dus niet snuisteren door allerlei menu’s via het touchpad. Om die reden vrezen we dan ook dat veel gebruikers vaak zullen terugvallen op het ‘ouderwetse’ zapkastje en dus beide afstandsbedieningen op de salontafel moeten leggen. Hou er wel rekening mee dat de standaard afstandsbediening IR-signalen gebruikt en je deze dus wel op het tv-toestel moet richten.

Zoals je ziet, hebben beide afstandsbedieningen hun voordelen en zijn ze dus complementair.

De aansluitingen op de achterzijde van de Samsung ES8000

De aansluitingen op de achterzijde van de Samsung ES8000 (© ; licentie: )

 
Aansluitingen

Samsung rustte de UE46ES8000S vrij rijkelijk uit met allerhande aansluitingen. Helaas stond deze tv niet vooraan tijdens het uitdelen van de HDMI-poorten. Daarvan vinden we er slechts drie stuks terug op de achterzijde van het toestel. Wanneer je de specificaties napluist, zie je dat MHL-ondersteuning voorzien is. Dankzij deze Mobile High Definition Link (MHL) kan je een compatibele smartphone verbinden met de tv via een USB- naar HDMI-adapterkabel. Het is een nieuwe standaard om het beeld van je smartphone weer te geven op je tv. De Samsung Galaxy SII zou compatibel zijn, maar bij gebrek aan een adapterkabel hebben we deze functie niet kunnen testen.

Samsung voorzag één scart-aansluiting die je kan gebruiken via de meegeleverde adapter. Verder zijn ook nog volgende poorten voorzien: 3 x USB, een hoofdtelefoonuitgang, een componentingang (Y, Pb, Pr), een composietingang (AV) (standaard gebruikt voor Component Y), een digitale audio-uitgang (optisch), een RF-ingang (antenne / kabelingang), een RF-ingang (satellietingang) en een DVI-audio-ingang (mini-jack).

Aangezien de UE46ES8000S een Smart tv is, moet je het toestel met internet verbinden om alle functies te benutten. Dit kan bedraad (RJ-45) of draadloos, want het toestel heeft wifi aan boord. Tot slot wordt de Common Interface (CI) sleuf als opklikbare adapter meegeleverd.

Samsungs Smart Hub vormt het centrum van alle beschikbare multimediacontent

Samsungs Smart Hub vormt het centrum van alle beschikbare multimediacontent (© ; licentie: )

 
Smart Hub

Samsung’s Smart Hub vormt het centrum van alle beschikbare multimediacontent. Via de Smart Hub kan je films en muziek vanaf internet afspelen, verschillende apps installeren en gebruiken (al dan niet betalend) en de browser oproepen die volledige toegang tot het internet verschaft. Als je extra apps wil downloaden en installeren, kan je dit doen via “Samsung Apps”.

Als je een betaalde app wil downloaden, moet je uiteraard een Account aanmaken. Helaas moet dit ook als je bijvoorbeeld de Facebook app wil gebruiken. Je geraakt dan immers niet verder dan het inlogscherm voor je Samsung-account. Samsung wil op die manier waarschijnlijk zoveel mogelijk gebruikers ‘binden’ middels een account.

Hou er rekening mee dat je in totaal slechts 765 MB ruimte hebt om apps te installeren en dat bij ons toch al gauw zo’n 490 MB in gebruik was…

Tot slot kan je via Smart Hub ook een tv-gids, de lijst met bronnen en AllShare Play oproepen. AllShare Play geeft toegang tot content op alle apparaten die op het thuisnetwerk zijn aangesloten (via DLNA) en content die online is opgeslagen. Bovendien kan je via AllShare Play ook foto’s, video’s en muziek afspelen van aangesloten USB-apparaten.

We konden tijdens onze test probleemloos wma, MP4 en bmp-bestanden weergeven vanaf een SanDisk Cruzer USB-stick. De UE46ES8000S is dus eigenlijk ook een prima digitale mediaspeler.

Samsung biedt de unieke mogelijkheid om je tv jaarlijks te updaten met een Smart Evolution Kit

Samsung biedt de unieke mogelijkheid om je tv jaarlijks te updaten met een Smart Evolution Kit (© ; licentie: )

 
Smart Evolution Kit

Samsung biedt met de UE46ES8000S de unieke mogelijkheid om je tv jaarlijks te updaten met een Smart Evolution Kit. Het volstaat om de Smart Evolution Kit aan te schaffen en achteraan op je tv te klikken. Zo zou je de processor kunnen upgraden, een betere beeldverwerking, nieuwe functies en content kunnen toevoegen.

De Smart Evolution Kit zal los verkocht worden vanaf 2013. De beperkende factor blijft uiteraard de hardware zelf en dat geeft Samsung ook toe. We hebben hoge verwachtingen van deze kits, maar kunnen uiteraard niet voorspellen hoe Samsung die zal invullen…

Het tv-toestel is naast 46-inch ook verkrijgbaar in 40-, 55- en 65-inch

Het tv-toestel is naast 46-inch ook verkrijgbaar in 40-, 55- en 65-inch (© ; licentie: )

 
Verbruik

De Samsung UE46ES8000S verbruikt 1,4 watt wanneer deze uitgeschakeld is. Volgens Samsung kent het toestel een typisch verbruik van 81 watt. Wij maten bij normaal gebruik evenwel een verbruik tussen +- 70 en 99 watt. Het maximale verbruik klokte tijdens onze test af op 100,2 watt.

 
Beschikbaarheid

De door ons geteste Samsung UE46ES8000S is verkrijgbaar voor 2.199 euro. Het toestel is ook verkrijgbaar in 40-inch (1.799 euro), 55-inch (2.999 euro) en 65-inch (3.999 euro). Alle prijzen zijn inclusief BTW. Via de website van Samsung kan je zoeken naar een dealer bij jou in de buurt voor een demonstratie.

Conclusie
De Samsung UE46ES8000S is de tv bij uitstek voor elke film- en gadgetliefhebber. Helaas is het tv-toestel te uitgebreid om elke functionaliteit hier in detail te bespreken. We onthouden vooral de uitmuntende beeldkwaliteit en kwalitatieve audio-weergave. Het stijlvolle, slanke design past in vrijwel ieder interieur en trekt zeker de aandacht met de opvallende boogvormige voet. De bediening met spraakcommando’s en bewegingen staat nog niet volledig op punt. Toch vormen net deze functies een toegevoegde waarde en zijn wij alvast fan van het concept. Tot slot heeft Samsung een primeur met de upgrade-functie voor tv’s, al blijft het afwachten hoe Samsung dit concreet zal invullen. In elk geval kunnen wij deze “slimme” tv echt aanbevelen.

(90/100)

Adviesprijs
€ 2.199
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelDocumenten direct scannen naar Dropbox, iPad, iPhone en Android
Volgend artikelStijlvol home entertainmentsysteem voor Smart tv’s van Samsung

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.