Philips Uptown hoofdtelefoon sluit je op in muziek

0
111
Philips introduceerde onlangs een hele reeks hoofdtelefoons  in de nieuwe CitiScape-reeks. De namen van de modellen in deze deze serie verwijzen volgens Philips naar “de zes meest bruisende steden ter wereld”. Wij luisterden naar muziek met het Uptown model dat het hoogste prijskaartje heeft van de CitiScape-collectie.

Zoals de naam al aangeeft hebben de Philips CitiScape hoofdtelefoons een ontwerp dat moet passen bij een “urban lifestyle”. De collectie bestaat uit drie modellen met hoofdband (Uptown, Downtoan en Shibuya) en een oortelefoon (St Germain). Ze hebben allemaal een opvallend kleurrijk design. De Uptown die wij hebben getest is het vlaggenschip van de CitiScape collectie. Hij is te koop in een zwarte uitvoering met bruine kussentjes of in een bruine uitvoering met lichtgrijze oorkussentjes.

 
In de doos

In de verpakking van doorzichtig plastic treffen we naast de hoofdtelefoon ook nog een verlengkabeltje aan met de vermelding “Extra 3.5 connector for Nokia, Samsung, Sony-Ericsson”.

Philips CitiScape Uptown SHL5905BK/10

Philips CitiScape Uptown SHL5905BK/10 (© ; licentie: )

 
Design

De naam Uptown verwijst naar een stadsdeel van New York en geeft zo een luxueuze of modieuze connotatie aan deze hoofdtelefoon. De CitiScape Uptown is dan ook het high-end model in de nieuwe reeks hoofdtelefoons, die bedoeld zijn voor gebruik met smartphones of mp3-spelers. De koptelefoon heeft een retrolook met dikke, met schuim gevulde oorkussens en een met lucht gevulde hoofdband, waarvoor zacht materiaal werd gebruikt. Voor de buitenkant van de oorschelpen is dan weer harde kunststof gebruikt.

Beide oorschelpen zijn verstelbaar om de koptelefoon zo goed mogelijk rond het hoofd te laten passen. Om de aanduiding L voor het linkeroor en R voor het rechteroor te kunnen lezen moet je trouwens beide schelpen naar beneden schuiven.

De Uptown heeft slechts één kabel die aan de linker oorschelp hangt. De kabel is niet rond maar plat waardoor hij minder snel in de war geraakt. Het uiteinde vormt de in een hoek van 90 graden geplaatste 3,5 mm stereo-aansluiting die 24-karaats verguld is. Vermits de CitiScape hoofdtelefoons bedoeld zijn voor het stadsleven zul je met de Uptown op je hoofd wellicht wel opvallen in het straatbeeld, want het is een fors uitziende, maar al bij al elegante koptelefoon. Hij weegt 250 gram.

Volumeregelaar en microfoon

Volumeregelaar en microfoon (© ; licentie: )

 
Draagbaarheid

Het gewicht van de Uptown vormt geen bezwaar voor de draagbaarheid. De zachte materialen die gebruikt zijn voor de oorkussens en de hoofdband maakt dat de koptelefoon aangenaam rond je hoofd en oren sluit. Ook na lange tijd naar muziek luisteren voelt de hoofdtelefoon niet drukkend aan en treedt er geen irritatie op. Bij gebruik op warme dagen kan de bekleding van de oorkussens wel zweterig aanvoelen.

Aan de kabel is een vijftiental centimeter onder de linker schelp een volumeregelaar en ook een microfoon geïntegreerd. Hiermee kan je het volume aanpassen al is het bereik tussen stiller en luider niet zo heel erg groot en kan je met de regelaar het volume niet snel helemaal uitschakelen. Ook kan je schakelen tussen het luisteren naar muziek en het aannemen van telefoongesprekken door een kleine toets in te drukken boven het microfoontje . Als je het gesprek beëindigt hoor je meteen weer de muziek die je op dat moment aan het afspelen was.

MusicSeal zorgt ervoor dat je met de CitiScape-hoofdtelefoon muziek kunt beluisteren zonder dat er iemand meeluistert

MusicSeal zorgt ervoor dat je met de CitiScape-hoofdtelefoon muziek kunt beluisteren zonder dat er iemand meeluistert (© ; licentie: )

 
MusicSeal

De CitiScape hoofdtelefoons moet je kunnen gebruiken in het drukke stadsleven. Daarom zijn ze uitgerust met MusicSeal dat niet alleen het omgevingsgeluid weg filtert, maar er ook voor zorgt dat de mensen om je heen niet gestoord worden door jouw (mogelijk luide) muziek. MusicSeal maakt gebruik van wanden met een dubbele laag binnen in de oorschelp en degelijke randen tussen de kussens van de hoofdtelefoon en de behuizing om voor een betere afsluiting te zorgen. Bovendien isoleren ook de oorkussens het geluid door hun goede afsluiting.

Uit onze testen blijkt dat je de oorschelp van de Uptown hoofdtelefoon al tot vlak bij het oor van iemand moet houden, wil die ook maar iets horen van de muziek die wordt afgespeeld. Maar de isolatie is niet te stevig, want we konden bijvoorbeeld wel het geluid van een inkomend gesprek op onze vaste telefoon horen terwijl we naar muziek luisterde. Uit veiligheidsoogpunt is dat een goede zaak: als je je bijvoorbeeld met een koptelefoon in druk verkeer begeeft, wil je toch een beetje horen van wat er om je heen allemaal gebeurt.

Anderskleurige uitvoering van de CitiScape Uptown

Anderskleurige uitvoering van de CitiScape Uptown (© ; licentie: )

 
Geluidskwaliteit

De Philips CitiScape Uptown gebruikt Neodymium drivers met een diameter van 40 mm. Ze leveren een frequentiebereik van 12 tot 23.500 Hz en een impedantie van 32 ohm. Het maximaal ingangsvermogen bedraagt 30 mW en de gevoeligheid 103 dB. We luisterden naar verschillende soorten muziek, van klassiek, instrumentaal, opera, rock, pop, hiphop… Het geluid dat de Uptown levert, is rijk geschakeerd, de stereoweergave goed. Instrumenten als piano en cello klinken ook in de diepe en hoge tonen correct; zangstemmen klinken overtuigend.

Ook de kwaliteit van de telefoongesprekken is goed. Je correspondent is prima verstaanbaar in de koptelefoon en onze testcorrespondent aan de andere kant van de verbinding vond ons ook goed verstaanbaar klinken. Alleen kan die een beetje ruis horen tijdens het gesprek als je stapt omdat het kabeltje met het microfoontje dan tegen je kleding schuurt.

Conclusie
De Philips CityScape Uptown SHL5905BK hoofdtelefoon is goed bruikbaar in het rumoerige verkeer van een stad door de MusicSeal technologie die het omgevingsgeluid wegfiltert en je muziek ook binnen de schelpen van de koptelefoon houdt, zodat mensen op straat of in de tram geen last hebben van jouw muziek. Bovendien is de geluidskwaliteit meer dan goed en kan je ook heel eenvoudig telefoongesprekken aannemen. Met de Uptown koptelefoon op je hoofd loop je wel niet als een onopvallende muziekliefhebber door de straten. Met een prijskaartje van 99,99 euro is deze CityScape hoofdtelefoon trouwens een redelijk forse investering en eerder iets voor de echte ‘stadse’ muziekfanaten.

(85/100)

Adviesprijs
€ 99,99
Foto van Philips
Website: Bezoek Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelCompacte Synology NAS voor één harde schijf
Volgend artikelKijker kiest eigen camerastandpunt dankzij nieuwe videospeler
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.