Home Audio / Video

Music Unlimited

0
82
Sony lanceerde onlangs Music Unlimited op de Belgische en Nederlandse markt. De muziekstreamingdienst moet zich een plek zien te veroveren op een toch al ruim bediende markt, zeker in België, waar al heel wat spelers Sony voorgingen. Maar Sony heeft natuurlijk een naam hoog te houden op muziekgebied. Een test.

Inmiddels zijn de online muziekdiensten Qobuz, simfy, Spotify, Deezer en rara.com al een tijdje actief in België (nvdr.: de gelinkte namen zijn eerder door DiskIdee getest, klik op de links om de testen te lezen). Sony gaat de concurrentie aan met Music Unlimited, een onderdeel van Sony Network Entertainment. Daardoor is Music Unlimited ook eenvoudig te gebruiken met andere Sony apparatuur, zoals de PlayStation 3, de Bravia tv’s, de Walkman mediaspelers en de Sony smartphones. Sony’s Music Unlimited maakt trouwens, net als rara.com, gebruik van Omnifone, een Britse onafhankelijke provider van cloud gebaseerde muziekdiensten.

Sony Music Unlimited

Sony Music Unlimited (© ; licentie: )

 
Installatie

De streamingmuziekdienst van Sony wordt volledig in de webbrowser gebruikt. Nadat je een e-mailadres en wachtwoord hebt ingegeven, kun je een account aanmaken. Daarna dien je enkel een pakket te kiezen en je betaalgegevens in te voeren. Sony biedt geen gratis formule met reclameboodschappen, zoals bijvoorbeeld simfy.

Sony Music Unlimited abonnementen

Sony Music Unlimited abonnementen (© ; licentie: )

Sony vraagt abonnementsprijzen die vergelijkbaar zijn met de meeste andere streamingaanbieders van muziek. Het Basic abonnement kost € 3,99 per maand, het Premium abonnement € 9,99 per maand. Je kan het Premium abonnement 30 dagen lang gratis uitproberen. Dat biedt onder meer speciale kanalen, nieuwe releases en de mogelijkheid om afspeellijsten te creëren. Ook kan je Music Unlimited dan op meerdere apparaten gebruiken, zoals een smartphone en PlayStation 3.

 
Interface

De interface van Music Unlimited is wat vergelijkbaar met die van rara.com, al vinden we hem minder intuïtief. Bovenaan is er het gedeelte met de afspeelknoppen en ook de zoekknop om rechtstreeks naar een track of artiest te zoeken. Links bovenaan zijn er een aantal tabs waarmee je een selectie maakt uit Start, Kanalen, Mijn Kanalen, Bladeren, Mijn Bibliotheek en Afspeellijsten.

Sony Music Unlimited kanalen

Sony Music Unlimited kanalen (© ; licentie: )

Het Start-menu toont je onder elkaar een overzicht van wat je onlangs hebt toegevoegd aan Mijn Bibliotheek, albums met de melding “U kunt hiervan houden” en ook nieuw uitgegeven werk. Heb je een eigen Knaal aangemaakt, dan verschijnt dit ook in het Start-menu. Een Mijn Kanaal maak je door de naam van een artiest in te geven, waarna een speellijst wordt gemaakt met willekeurige artiesten die vergelijkbare muziek maken. Een handige manier om nieuwe artiesten of bands te ontdekken die je favoriete muziek spelen. Wil je muziek ontdekken per genre, per tijdperk of volgens een Top 100 van verschillende muziekgenres (enkel bij het Premium abonnement), dan doe je dat via het tabblad Kanalen. Hier kan je ook nog kiezen voor “SenseMe” waar je muziek krijgt voorgesteld die bij je stemming past met aanduidingen als “Relax”, “Upbeat”, “Midnight”, enzovoort.

Sony Music Unlimited Music Sync

Sony Music Unlimited Music Sync (© ; licentie: )

 
Cloudbibliohteek

Met Mijn Biliotheek kan je een muziekverzameling aanleggen. Je kan nummers en albums toevoegen, maar Sony heeft ook een Music Sync-knop toegevoegd. Met deze applicatie, die je eerst moet installeren, kan je Music Unlimited je computer laten scannen om naar nummers en afspeellijsten te zoeken die het vervolgens kan importeren naar je cloudbibliotheek. Bij elk abonnement kan je onbeperkt naar je eigen muziek luisteren. Music Sync kan je maar op één pc installeren. Als je het op een andere computer installeert, wordt je verzameling overschreven.

We luisterden niet helemaal storingsvrij naar Music Unlimited, een enkele keer haperde de streamingmuziekdienst enkele tellen. Dit haperen gebeurde meerdere keren tijdens onze testperiode van enkele weken. We gebruikten geen andere applicaties, maar hadden op dat moment enkel een aantal tabbladen in onze Chrome browser openstaan.

Music Ulimited als app op de iPhone

Music Ulimited als app op de iPhone (© ; licentie: )

 
Apps en offline luisteren

De Music Unlimited app voor Android was al een tijdje beschikbaar en tijdens onze testperiode lanceerde Sony eind mei ook de app voor iOS toestellen (Apple iPhone en iPad). Beide werken vergelijkbaar. Je kan hiermee overal genieten van de muziek in de Music Unlimited bibliotheek.
Met mobiele Android-toestellen en op Walkman draagbare muziekspelers kan je met de Offline Mode zonder internetverbinding naar je muziek luisteren. Je kan maximaal drie van deze toestellen synchroniseren met je account voor de Offline Mode. Omdat de afspeellijsten van de Offline Mode op een externe geheugenkaart worden opgeslagen, moet je toestel wel een (micro)SD-geheugenkaart of een ruim intern geheugen hebben.

Conclusie
Sony creëerde met Music Unlimited een online muziekdienst die erg vergelijkbaar is met de vele andere aanbieders van internetmuziek. Je kan de Premium-dienst dertig dagen lang gratis uitproberen. Daarna kost deze formule 9,99 euro per maand. Heb je heel wat Sony apparatuur in huis dan biedt deze formule ‘unlimited’ toegang tot muziek van internet en je eigen muziekbibliotheek door de Music Sync functie. Wil je enkel muziek beluisteren op je pc of laptop dan volstaat wellicht het basisabonnement dat 3,99 euro per maand kost. De muziekstream haperde tijdens onze testperiode wel eens, wat ons opviel omdat het tijdens het testen van Qobuzsimfy, Spotify, Deezer en rara.com  niet voorviel.

(75/100)

Adviesprijs
Music Unlimited Basic: € 3,99
Music Unlimited Premium: €9,99
Foto van Sony
Website: Bezoek Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.