Home Audio / Video

Griffin maakt universele afstandsbediening van smartphone

0
219
Griffin introduceert met de Beacon een oplossing die je iPod, iPhone, iPad en Android apparaat in een multifunctionele afstandsbediening omtovert. Wanneer je over een home cinemaset beschikt, liggen er meestal ook verschillende afstandsbedieningen op je salontafel. Dat is niet alleen rommelig, maar ook erg omslachtig in gebruik. Zelf gebruiken we al geruime tijd een Logitech Harmony afstandsbediening om dat op te lossen. Misschien is de Griffin Beacon een waardig alternatief?

Het concept van de Griffin Beacon is eenvoudig. Je plaatst een infrarood module binnen het zicht van je A/V-apparaten en gebruikt een Apple iOS toestel zoals een iPhone, iPad of zelfs iPod Touch voor de bediening. Voor Android gebruikers is een aangepaste versie beschikbaar. Griffin maakt gebruik van de Dijit Universal Remote App om de Beacon aan te sturen. Griffin is echter niet de enige aanbieder in dit segment, want het Amerikaanse bedrijf ThinkFlood biedt met de RedEye een gelijkaardig toestel aan.

Griffin Beacon Universal Remote Control System

Griffin Beacon Universal Remote Control System (© ; licentie: )

 
In de doos

In de doos vinden we naast de Beacon zelf ook nog vier AA-batterijen en een snelstartgids. De Dijit Universal Remote App kan je op je iOS toestel downloaden en installeren via de iTunes App Store. De meegeleverde batterijen zijn niet oplaadbaar, maar niets belet je natuurlijk om (liefst twee setjes) oplaadbare batterijen aan te schaffen.

Griffin Beacon

Griffin Beacon (© ; licentie: )

 
Design

Het design van de Griffin Beacon kan je best vergelijken met dat van een gladde steen op een sokkeltje. De sokkel biedt plaats aan de vier AA-batterijen die het toestel voorzien van stroom. Het bovenste deel dat lijkt op een steen, is de eigenlijke IR-blaster. De IR-blaster is gemaakt van donkerrood, doorschijnend plastic. Wanneer je het toestel onder een sterke lamp houdt, zie je drie fysieke IR-LED’s die de signalen doorsturen naar je A/V-apparatuur. Zonder batterijen weegt het toestel slechts 113 gram.

 
Installatie hardware

Om te beginnen plaatsen we de vier AA-batterijen in de Beacon en zetten het toestel in het zicht van de A/V-apparatuur die we willen bedienen. Een klein tv-logo op het batterijdeksel geeft de orientatie weer voor de Beacon. Je kan het toestel recht voor je tv-set plaatsen, bijvoorbeeld op de salontafel, of ergens naast de zetels. Uiteraard mag je het zicht tussen de Beacon en je A/V-apparatuur niet belemmeren, aangezien de Beacon via infrarood werkt.

In een volgende stap koppelen (pairen) we onze iPod Touch met de Beacon via Bluetooth

In een volgende stap koppelen (pairen) we onze iPod Touch met de Beacon via Bluetooth (© ; licentie: )

In een volgende stap koppelen (pairen) we onze iPod Touch met de Beacon via Bluetooth. Daartoe schakelen we eerst de Bluetooth-functie op onze iPod Touch in. Vervolgens drukken we op de Beacon tot het LED-lampje op de Beacon blauw knippert. Nu kunnen we de Beacon selecteren uit de apparatenlijst en ermee verbinden. Tot slot downloaden en installeren we de Dijit Universal Remote App uit de iTunes App Store en starten deze op.

 
Testopstelling

We testen de Griffin Beacon met een reële opstelling bestaande uit een LG Plasma-tv, een Pioneer A/V-receiver, een Pioneer Blu-ray speler en een Telenet HD-Digicorder van de vorige generatie. Deze apparaten zijn opgesteld onder het tv-toestel. De Beacon IR-blaster plaatsen we op onze salontafel.

 
Dijit database

De gratis Dijit Universal Remote App heeft een een grote database met toestelcodes die voortdurend wordt bijgewerkt. Volgens de ontwikkelaars van Dijit bevat de database meer dan 200.000 apparaatcodes. Je kan met de app tv’s, receivers, tuners, speakers, digitale ontvangers, videorecorders, Blu-ray- en DVD-spelers aansturen. Dijit is compatibel met volgende iOS apparaten: iPod Touch (tweede, derde en vierde generatie), iPhone 4 , iPhone 3GS, iPhone 3G, iPad 2, iPad. iOS 4.0 of later is vereist.

De gratis Dijit Universal Remote App beschikt over een grote database met toestelcodes die voortdurend wordt bijgewerkt

De gratis Dijit Universal Remote App beschikt over een grote database met toestelcodes die voortdurend wordt bijgewerkt (© ; licentie: )

 
Configuratie

Na de installatie van Dijit krijgen we de kans om de app te configureren voor gebruik met onze home cinema set. We klikken daartoe op “Start adding remotes” en starten met het toevoegen van de afstandsbediening voor onze tv. We kiezen eerst het merk LG uit de lijst. Gigantisch veel merken komen voor in deze lijst, zelfs volslagen onbekende merken zoals “ADA”, “ADC” en vele anderen. Je kan vervolgens kiezen uit een lijst van beschikbare afstandsbedieningen voor LG. De eerste afstandsbediening blijkt onze tv in te schakelen en is dus de juiste! In een volgende stap vraagt de wizard of je een cable/satellite-tuner wil toevoegen. We wensen inderdaad onze Telenet Digicorder toe te voegen. We kiezen als merk Telenet en als toestel “DTV”. Daarna krijgen we de kans om deze afstandsbediening te testen. Omdat die prima functioneert, bevestigen we onze keuze met de knop “Use This One!”. Nu vraagt Dijit of je een afstandsbediening voor een A/V-receiver wil toevoegen. We bevestigen en voegen een afstandsbediening toe voor onze Pioneer A/V-receiver. Tot slot vraagt de app of je nog bijkomende toestellen wil toevoegen en voegen op eenzelfde wijze de Pioneer Blu-ray-speler toe. Om te beëindigen, klikken we op de knop “Take me to Dijit!”.

 
Activiteiten

Uiteraard willen we macro’s ofwel activiteiten toevoegen aan Dijit om enkele stappen te automatiseren. Zo willen we de activiteit “TV Kijken” toevoegen. Door een druk op de knop moet onze tv inschakelen en HDMI1 als ingang geselecteerd worden, onze A/V-receiver en Digicorder inschakelen.

Activiteiten toevoegen aan Dijit om enkele stappen te automatiseren

Activiteiten toevoegen aan Dijit om enkele stappen te automatiseren (© ; licentie: )

We voegen de activiteit “Watch TV” toe en selecteren welke toestellen deel uitmaken van deze activiteit. Vervolgens duiden we aan dat de Pioneer receiver het volume regelt. Dan geven we aan dat we de Telenet Digicorder gebruiken om van kanaal te veranderen. Tot slot krijg je de kans om de “Power on” en “Power off” acties te bepalen en de instellingen op te slaan. Erg gebruiksvriendelijk allemaal, zodat iedereen deze universele afstandsbediening kan instellen. De app is wel Engelstalig, dus de taal begrijpen is wel noodzakelijk.

 
Kamers

Dijit is geschikt voor gebruik in meerdere kamers. Je kan dus een setup maken voor zowel je woonkamer, slaapkamer, bureau, etcetera. Aan elke ruimte kan je verschillende apparaten en activiteiten toekennen. Of dit feilloos werkt in een opstelling met meerdere Beacons hebben we helaas niet kunnen testen.

 
Gebruiksgemak

De Beacon werkt goed in combinatie met de gratis Dijit app, maar is niet feilloos. Tijdens onze test herstelde de Bluetooth-verbinding zich niet altijd even vlot, terwijl de Beacon op nog geen meter afstand van onze iPod stond. Een druk op de Beacon of opnieuw verbinden via de iPod bood dan wel soelaas. Bovendien was onze Pioneer receiver plots verdwenen uit de lijst met toestellen. Deze kan je snel terug toevoegen, maar het is wel erg irritant!

De Beacon werkt goed in combinatie met de gratis Dijit app, maar is niet feilloos

De Beacon werkt goed in combinatie met de gratis Dijit app, maar is niet feilloos (© ; licentie: )

De bediening zelf verloopt vlot en vrijwel zonder vertragingen. Dijit biedt de mogelijkheid om knoppen toe te voegen, te verwijderen en te rangschikken. Bovendien kan je zelf acties toewijzen aan bepaalde knoppen. Dit doe je door met de originele afstandsbediening de functie aan te leren via de Beacon. Daartoe richt je de originele afstandsbediening op de IR-LED op de achterzijde van de Beacon en drukt op de knop wanneer Dijit dit vraagt. Om de batterijen te sparen, gaat de Beacon in een low-power slaapstand 60 minuten nadat de verbinding met je iOS apparaat werd verbroken. Door even op de bovenzijde van de Beacon te drukken, kan je het toestel opnieuw activeren of eventueel door opnieuw te verbinden via je iOS apparaat. De status van de batterijen kan je controleren in de instellingen van Dijit.

Griffin Beacon

Griffin Beacon (© ; licentie: )

 
Technisch

Bluetooth bereik: 9 meter omnidirectioneel,
IR-dekking: 9 meter / 180°,
Power: 4 AA-batterijen,
Autonomie: 8 weken bij intens gebruik,
Automatische herverbinding,
Automatische uitschakeling.

 
Beschikbaarheid

We vonden de Griffin Beacon for iOS Universal Remote Control op internet voor 79,95 euro, inclusief BTW. Straatprijzen gaan mogelijk nog lager. Android gebruikers kunnen opteren voor de Beacon for Android. Let op, dit is een andere versie die niet compatibel is met iOS toestellen! De Beacon for Android vonden we (na een korte zoektocht) op internet voor 69,99 euro, inclusief BTW.

Conclusie
Wanneer je al over een iPhone, iPad, iPod Touch of Android apparaat beschikt, is de Beacon een goedkope oplossing om op gebruiksvriendelijke wijze al je A/V-toestellen te bedienen. Onze test met een iPod Touch verliep echter niet zonder haperingen. Perfect is het toestel dus zeker niet. In het begin is de bediening even wennen, maar dat is bij vrijwel elke universele afstandsbediening het geval. De Beacon heeft een modern, kabelloos, design, zodat je het toestel gerust op je salontafel kan plaatsen. Dankzij de drie IR-LED’s kan je de Beacon echter ook een minder opvallende plaats geven. Android gebruikers kunnen een aangepaste versie van de Beacon aanschaffen, maar deze is moeilijker te vinden.

(70/100)

Adviesprijs
€ 79,95

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.