Werkgroep NAS met Windows Storage Server 2008 R2 Essentials

0
92
Ruim een jaar geleden testten we de LaCie 5big Storage Server met Windows Storage Server 2008. Hoewel de prestaties meevielen, vonden wij deze NAS te duur. Nu pakt LaCie uit met een opvolger die Windows Storage Server 2008 R2 draait. Presteert deze LaCie 5big Office+ Storage Server even goed of zelfs beter en, belangrijker nog, is de prijskwaliteitverhouding verbeterd? Wij zochten het uit.

De netwerkschijven of NAS’en (“Network Attached Storage”) van bekende merken zoals Synology of QNAP draaien onder Linux. Ook de Franse fabrikant LaCie, gespecialiseerd in high-end randappatuur voor Mac- en Windows-gebruikers, heeft NAS’en met Linux als onderliggende besturingssysteem. Maar het verkoopt daarnaast ook netwerkschijven met Windows Storage Server, Microsoft’s netwerkbesturingssysteem voor centrale opslag. Een voordeel is dat je de NAS dan eenvoudiger kunt integreren in Windows-netwerken. Ook draait er Windows netwerksoftware op met functies die je niet noodzakelijk aantreft bij Linux-gebaseerde NAS’en.

LaCie 5big Office+ Front

LaCie 5big Office+ Front (© ; licentie: )

We denken dan vooral aan de geïntegreerde zoekfunctie (Microsoft Search), waarmee je ook de volledige tekst van Microsoft Office-documenten kan indexeren, een mogelijkheid die de meeste Linux NAS’en vooralsnog niet bieden.

 
5big Office, met en zonder plus

De nieuwe 5big Office+ NAS van LaCie heeft een dual-core 64-bit processor en gebruikt  Windows Storage Server 2008 R2 Essentials als besturingssysteem. Deze versie is speciaal bedoeld voor kleinere bedrijven tot 25 gebruikers die geen gespecialiseerd informaticapersoneel in huis hebben.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMedion tablet opnieuw verkrijgbaar bij Aldi Nederland
Volgend artikelInkjetprinter en -multifunctional voor zakelijk gebruik van Epson
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.