Vergroot op eenvoudige wijze het bereik van je wifi-netwerk

5
1034
Steeds meer apparaten verbinden via wifi met een (thuis) netwerk. Een degelijk uitgebouwd draadloos netwerk is dus een must. Toch is het draadloze bereik vaak niet overal even goed en valt het signaal regelmatig weg. Met enkele tips en trucs en eenvoudig te installeren hardware als een repeater kan je het bereik eenvoudig vergroten. Wij hebben voor jou de Linksys RE1000 Wireless-N Range Extender aan een grondige test onderworpen.

Draadloze netwerken zijn sterk onderhevig aan storingen. Zeker netwerken die gebruikmaken van de 2,4 GHz-band. Gelukkig kan je kiezen uit verschillende kanalen en zo de hinder van naburige netwerken mogelijk beperken. Natuurlijk lost dat niet altijd het probleem op. Je kan ook opteren voor een dual-band router waarbij je zowel de 2,4 GHz als 5 GHz frequentieband kan gebruiken. De 5 GHz-band is tot nog toe minder druk bezet en dus minder onderhevig aan storingen. Uiteraard moet de ontvanger in dat geval ook dual-band compatibel zijn.

Linksys RE1000 Wireless-N Range Extender

Linksys RE1000 Wireless-N Range Extender (© ; licentie: )

Tips & trucs
Denk goed na over de plaats waar je een draadloze router of access point gaat plaatsen. Idealiter plaats je het access point zo centraal mogelijk in je woning en ver uit de buurt van o.a. microgolfovens en draadloze DECT-telefoons. Kies een verschillend kanaal ten opzichte van naburige netwerken om zoveel mogelijk interferentie te vermijden. Je hebt hiervoor de keuze uit maar liefst dertien kanalen op de 2,4 GHz-band. Laat bij voorkeur enkele kanalen tussen het naburige en je eigen netwerk. Als het naburige netwerk bijvoorbeeld kanaal 11 gebruikt dan kan jij bijvoorbeeld kanaal 6 kiezen. Sommige routers zoals de door ons geteste AVM FRITZ!Box Fon WLAN 7390 (en zijn voorgangers) hebben trouwens software aan boord die je daarbij helpen.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMio navigatiesystemen met breedbeeldscherm en 3D-weergave
Volgend artikelHerbeleef de Tweede Wereldoorlog van uur tot uur met Twitter

5 REACTIES

  1. Nick,

    Ik mis het belangrijkste aspect van de review van een wifi extender: Hoe goed is de verbetering van het wifi bereik?
    Heb je ook metingen gedaan van de winst in signaal sterkte/bandbreedte die je krijgt met dit systeem?

  2. Hallo Nick,
    Hier thuis zie ik zeker een 10-tal Wifi-routers van buren, maar is er een simpele manier om uit te vissen op welk kanaal die uitzenden? Wanneer ik over de naam hoover, zie ik alleen de SSID, signaalsterkte, beveiligingstype, radiotype maar niet het kanaal.

    • Dag René,

      Zelf gebruik ik het open-source tooltje inSSIDer. Deze tool kan je gratis downloaden en geeft een heleboel informatie van de verschillende netwerken weer. Ook het kanaal kan je simpel aflezen.

      Zeker een aanrader! En het tooltje dat Pepijn gebruikt (Wifi Analyzer) gebruik ik inderdaad ook op mijn smartphone.

      Groetjes
      Nick

      • Van de week van karton en aluminiumfolie een antennereflector gebouwd volgens model “windsurfer”. Werkt wonderwel perfect en kost niks. Geeft bij mij volgens inSSIDER een versterking tussen 10 tot zelfs 20 db. Onvoorstelbaar effect. Zie
        http://www.freeantennas.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.