Raw-foto’s direct in Windows Explorer bekijken

4
63
Microsoft Camera Code Pack

Microsoft Camera Code Pack (© ; licentie: )

Voortaan biedt Microsoft ook ondersteuning van Raw-bestanden in Windows Verkenner en voor de software uit de Windows Live! serie.

Niet alleen professionele, maar ook heel wat amateurfotografen gebruiken het Raw-formaat voor opslaan van hun afbeeldingen. Een Raw-file bevat de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) data zoals die zijn afgelezen van de beeldsensor. Zo kan je met deze bestanden weinig aanvangen: je kunt ze niet op TV weergeven of ze naar een fotoservice sturen. Er is eerst nog een grafisch programma nodig om van de data een afbeelding te maken en deze verder op te slaan in een daarvoor bestemd bestandsformaat, zoals het veel gebruikte Jpeg.
Goed nieuws voor deze categorie fotografen: Microsoft biedt nu gratis het uitbreidingspakket “Microsoft Camera Codec Pack“ aan waarmee Windows 7 en Windows Vista voortaan ook Raw-bestanden ondersteunen. Eens je Microsoft Camera Codec Pack geïnstalleerd hebt, toont Windows Explorer je Raw-bestanden als miniatuurtjes. Ook in Microsoft’s foto-editor en diashowprogramma Windows Live Photo Gallery 2011 kan je deze bestanden dan gewoon openen, zonder tussenkomst van software van derden.

Windows 7 en Windows Vista ondersteunen voortaan ook Raw-bestanden

Windows 7 en Windows Vista ondersteunen voortaan ook Raw-bestanden (© ; licentie: )

Fotobewerking
Voor het bewerken van Raw-bestanden in Windows Live Photo Gallery 2011 maakt het programma een kopie in Jpeg-XR- formaat, zodat het oorspronkelijke Raw-bestand onveranderd blijft en toch een zeer hoge kwaliteit gewaarborgd is.
Het Microsoft Camera Codec Pack is zowel in een 32-bit als in een 64-bit versie beschikbaar. Je vindt het op deze pagina van de Microsoft website.
Op dezelfde pagina staat een lijst met de ondersteunde camera-types. Op dit ogenblik zien we er alleen Canon, Nikon, Sony, Olympus, Pentax, Leica, Minolta, Epson en Panasonic staan, maar mogelijk wordt die lijst later uitgebreid.

Er hoort ook een (Engelstalig) promotiefilmpje bij:

Vorig artikelVoordelen en gevaren van een virtueel professioneel netwerk
Volgend artikelBetaalbare en lichte schoolnotebook van Fujitsu
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

4 REACTIES

  1. Het is je vergeven,:) maar wat er instaat is de Canon D60,waarvan de release was in 2002. Het toestel kostte zo maar eventjes 3500€ .Je kan ook niet alles weten, hé.
    Hier is een link naar dat toestel:
    http://pcmagazine.zdnet.be/reviews/17462/canon-eos-d60/
    Nu is het geen groot probleem,hoor,ik werk met photoshop en Bridge maar ik heb het geïnstalleerd, je weet maar nooit, maar niets! Het zal dus regelmatig kijken zijn of er een update komt.
    Je kan van Microsoft van alles verwachten behalve dat ze op tijd zijn 😉

  2. maar alweer zoals steeds weer veel te laat met updates voor nieuwere camera’s. De Canon 60D staat er niet in!!! En die is toch alweer een jaartje “oud” hé!

    • Ik geef ruiterlijk toe dat ik niet echt thuis ben in de wereld van (semi)professionele fotografie, maar in die lijst zie ik toch een Canon EOS D60 staan, of is dat nog een ander toestel? En staan er in de lijst geen apparaten die een gelijkaardig RAW bestand maken als jouw toestel, ik zeg maar wat, een Canon 59D of zo?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.