Voordelen en gevaren van een virtueel professioneel netwerk

0
395

Sociale netwerken en jouw privacy
Zet niets op het internet waarvan je niet wil dat het buiten uw privésfeer bekend raakt. Leg allen contact met mensen die je persoonlijk kent of gekend hebt. Beveilig je account met een sterk wachtwoord. Dat zijn de drie belangrijkste principes om jouw privacy te beschermen. Maar niet alle sociale netwerken maken het even gemakkelijk om die principes correct toe te passen. Hier volgen enkele tips.
Dat je niets op het internet moet zetten dat privé is, klinkt logisch, maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Mensen evolueren. Een grappige foto of snedig commentaar die je vandaag op jouw Facebook-profiel plaatst, vind je in de toekomst misschien ongepast. Die ongepaste informatie achteraf weer verwijderen, is vaak lastig. Facebook ontmoedigt het verwijderen van informatie op allerlei al dan niet subtiele manieren. Bovendien hebben jouw contacten een en ander wellicht al verder verspreid. Daarom moet je ervan uitgaan dat wat je eenmaal op een sociale netwerksite hebt geplaatst daarna altijd door iemand zal kunnen worden teruggevonden. Drie keer nadenken voor je op de zendknop drukt, blijft dus de boodschap.

Wat je eenmaal op een sociale netwerksite hebt geplaatst, zal daarna altijd door iemand kunnen worden teruggevonden

Wat je eenmaal op een sociale netwerksite hebt geplaatst, zal daarna altijd door iemand kunnen worden teruggevonden (© ; licentie: )

Hecht je erg aan jouw privacy dan is het in elk geval van belang dat je niet zomaar met iedereen virtuele contacten legt. Aanvaard niet zomaar elk vriendschapsverzoek, maar stel jezelf eerst de vraag of je de aanvrager kent en ermee virtueel verbonden wil worden. Maak ook een onderscheid tussen je contacten. Leden van jouw gezin mogen wellicht meer van je weten dan collega’s, buren, vrienden of kennissen. In Facebook kun je lijsten aanleggen waarin je jouw contacten kunt sorteren. Vervolgens kun je bij de privacyinstellingen aparte rechten toekennen aan die lijsten. Je kunt dan bijvoorbeeld bepalen dat bepaalde foto’s alleen door jouw familieleden mogen worden bekeken. Of dat alleen familie en vrienden commentaar op je profiel mogen plaatsen. Jouw contacten ordenen is een lastig en tijdrovend karwei, maar het voorkomt heel wat problemen.

1
2
3
4
5
Vorig artikel14-jarige laat Twitter–bot waarschuwen bij aardbevingen
Volgend artikelRaw-foto’s direct in Windows Explorer bekijken
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.