Google’s nieuwste browser ondersteunt spraak

3
153
Dit artikel is deel 19 van 21 in het DiskIdee dossier Browsers
DossiernavigatieStrijd tussen The Big Five: welke browser is de snelste?Nieuwe versie Chrome, maar niet sneller

Google brengt een definitieve versie van Chrome 11 op de markt. Is het de moeite? Herwint Chrome de eerste plaats als “snelste browser”?

Google Chrome 11 is het bèta-stadium ontgroeid en is daarmee de meest recente, stabiele versie geworden. Voor het uiterlijk moet je zeker niet upgraden. Het logo is vernieuwd, maar dat zie je niet eens meer zodra je de browser opent. Het nieuwe logo oogt nogal plat, het oude was meer driedimensionaal. Een vreemde evolutie eigenlijk in dit 3D tijdperk.
Onderhuids is er wel één en ander veranderd. 3D transformaties in CSS kunnen ook in Chrome 11 voortaan gebruik maken van hardware-ondersteuning.

Links het oude, rechts het nieuwe logo van Google Chrome

Links het oude, rechts het nieuwe logo van Google Chrome (© ; licentie: )

Speech-to-text
Het woord “spraakmakend” moet je hier nogal letterlijk opvatten: nieuw is immers ook de ondersteuning van W3C Speech Input API in HTML5. Hiermee kan je ingesproken woorden in geschreven tekst omzetten. Als gebruiker klik je in een website op een pictogrammetje van een microfoon en je spreekt een zin of een commando in. Die opname wordt doorgestuurd naar een server, waar de eigenlijke omzetting naar tekst gebeurt. Het resultaat wordt teruggestuurd en zie je dan in een tekstvak op de website.

Wij probeerden de speech-to-text ook eens uit

Wij probeerden de speech-to-text ook eens uit (© ; licentie: )

We probeerden het uit, echt onder de indruk waren we toch niet. Je kunt het zelf eens uitproberen, plak deze link in je browser: http://slides.html5rocks.com/#speech-input . Uiteraard werkt het (voorlopig) alleen in Chrome 11! Op de volgende pagina lees je meer over de snelheid van de nieuwe versie van Chrome.

1
2
Vorig artikelParrot AR.Drone quadrikopter besturen met Kinect
Volgend artikelKrachtige Blu-ray-laptop die een desktop vervangt
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. snap het niet …loopt diskidee zoveel achter..?
    ik doe in Chrome “about” en krijg
    12.0.742.60 beta-m
    Dus 11 is toch al passé ..? 😉

    • Dit artikel dateert van 29 april 2011. Toen was versie 11 net één dag uit. Versie 11 is trouwens nu nog altijd de laatste stabiele versie, want 12 bestaat alleen als bèta. Die kwam uit op 10 mei of zoiets, alleszins amper 14 dagen na de officiële release van versie 11. Dat tempo is gewoon niet bij te houden…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.