Landt Israël als derde mogendheid op de maan?

0
13

Drie jonge wetenschappers uit Israël willen tegen december 2012 een klein ruimtetuig laten landen en laten rondrijden op de maan. Hun project voeren ze uit in hun vrije tijd.

Als alles volgens plan verloopt zal Israël de derde natie zijn na de V.S. en Rusland die een ruimtetuig op de maan zet, vervolgens het maanoppervlak verkent en live video naar de aarde zendt. Indien de drie ingenieurs in hun missie slagen, rijven ze op de koop toe ook nog eens de Google Lunar X prijs binnen die goed is voor 20 miljoen dollar.
De drie jonge ingenieurs hebben ongeveer vijftig vrijwilligers rond zich verzameld uit de wetenschappelijke en technologiewereld. Ze treden in competitie met 29 andere teams die tussen de 15 en 100 miljoen dollar zullen spenderen, aldus de Google Lunar X organisatie. Deze teams verwachten niet eerder dan 2013 hun missie te kunnen lanceren.
De Israëliërs zijn van plan eerder op het maanoppervlak te staan met hun ruimtetuig. Bovendien zal het project slechts rond de 10 miljoen kosten. Dat heeft alles te maken met hun benadering. De bedoeling is niet, zoals de andere projecten om een duurzame oplossing te bouwen die jaren meegaat, maar een eenvoudige robot.
Die zou de afmetingen hebben van een flesje coca-cola Volgens de Israëliërs heeft een mobiele telefoon voldoende mogelijkheden voor communicatie en het maken van beelden. Alles wat ze nog nodig hebben is een voertuigje om over het maanoppervlak te rijden. Benieuwd of eind 2012 naast de Amerikaanse en Russische vlag ook de Israëlische met de blauwe davidster op de maan zal wapperen. Nou ja, wapperen…

Vorig artikelEen stoere bink in de Aldi
Volgend artikelPrinten op kantoor en onderweg
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.