Apple iPad: de goudstandaard voor tablets?

1
61

Ook Android lijkt nog niet helemaal klaar om er tablets mee te bouwen. Google werkt aan een nieuwe versie van Android die beter geschikt is voor tablets, maar de release ervan is al enkele keren uitgesteld. Dat weerhoudt fabrikanten zoals Samsung er niet van nu al Android-tablets uit te brengen met de huidige versie van Android. Maar daarvan zegt Google zelf dat die niet geschikt is voor tablets. Er worden via het internet trouwens ook heel wat uit China afkomstige goedkope Android-tablets aangeboden die nog oudere versies van het besturingssysteem draaien. Die functioneren in de praktijk nauwelijks of niet. Het is dus oppassen geblazen met alternatieven.

Wat brengt de toekomst voor de tablets?
De tablet-markt is in volle beweging. Ze evolueert weg van het vooral door Microsoft gepromote concept van een laptop waarop je ook kunt schrijven, naar het door Apple met succes in de markt gezette ontwerp van een lichte en simpel te bedienen tablet waarmee je vooral multimedia en gegevens kunt raadplegen. Microsoft probeert de Tablet PC functionaliteit in Windows 7 nu in die richting om te buigen, maar het is nog maar de vraag of dat zal lukken. Ook Android lijkt nog niet helemaal klaar om er tablets mee te bouwen die de vergelijking met de iPad kunnen doorstaan. Apple zit ondertussen ook niet stil. We mogen verwachten dat het met een nieuwe generatie nog krachtigere iPads zal uitpakken wanneer binnenkort de eerste-generatie Android- en Windows-alternatieven op de markt komen. Als je als consument niet wil wachten tot zich dit allemaal uitklaart, kiest je best voor het origineel, namelijk de Apple iPad.

iPad zet de standaard
Het is natuurlijk geen toeval dat Apple’s eerstegeneratie iPad aanvoelt als een volwassen product. De technologie erachter is immers dezelfde als die voor de iPhone. Maar de iPad is meer dan een groot uitgevallen iPhone.

Uitrusting
De iPad draait onder hetzelfde besturingssysteem als de iPhone. Dat iOS werd overigens ondertussen geüpdatet naar versie 4.2, waardoor de iPad er een printfunctie, mappen en een soort multitasking bij kreeg. Met zijn 1024 x 768 pixels heeft de iPad niet eens een zoveel grotere resolutie dan de iPhone 4 (960 x 640 pixels). Maar het iPad-scherm is natuurlijk wel bijna drie keer groter dan dat van de iPhone. Daardoor is de iPad veel beter geschikt om er websites en multimedia mee te bekijken of om er games op te spelen. Als e-boeklezer kun je hem ook gebruiken, maar als je echt veel elektronische boeken leest is een gewone e-reader met eInk-scherm beter voor die taak geschikt. Digitale strips en magazines werken echter wel beter op de iPad dan op een e-reader.

Apple iPad

(© ; licentie: )


Dankzij de ingebouwde Assisted GPS en het digitaal kompas kun je de iPad ook gebruiken als navigator of als interactieve sterrenkaart. Wel opletten: de GPS zit alleen in het duurdere Wi-Fi+3G model, niet in het WiFi-only model!

Bediening
De vingerbediening werkt heel intuïtief. Het scherm reageert erg snel. En als je toch een e-mail of een korte tekst wil typen op het apparaat dan werkt het schermtoetsenbord sinds de recente iOS-update een heel stuk vlotter dan voorheen. Een extern toetsenbord heb je niet echt nodig, al kun je het wel via Bluetooth aan de iPad koppelen.

Autonomie
Tien uur autonomie is meer dan behoorlijk, al mag het natuurlijk altijd meer zijn. Ondanks de vetafstotende deklaag zie je op het scherm toch snel vette vingervegen. Gelukkig veeg je die met een microfiberdoekje probleemloos weg. Alleen moet je dat wel zelf kopen, want Apple levert het niet mee. Jammer ook dat de iPad geen ingebouwde webcam, noch een usb-aansluiting heeft. Verder kun je het geheugen niet uitbreiden.

Conclusie
De eerste generatie van de iPad voelt aan en werkt als een volwassen product. Kies bij voorkeur het WiFi+3G model want dat biedt meer mogelijkheden.

(85/100)

Adviesprijs

iPad met WiFi: 16 GB, €499; 32 GB, €599; 64 GB, €699; iPad met WiFi+3G: 16 GB, €599; 32 GB, €699; 64 GB, €799.
Foto van Apple
Website: Apple USA Website: Apple België Website: Apple Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
1
2
3
Vorig artikelZuinige en gebruiksvriendelijke A3 multifunctionals
Volgend artikelAldi Akoya netbook biedt snellere verbindingen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.