Apple iPad: de goudstandaard voor tablets?

1
61

Deze alternatieven voor de klassieke laptop kenden weinig succes. Ze waren duur, zwaar, traag en de handschriftherkenning functioneerde niet erg goed. Slechts een beperkt aantal talen werden ondersteund; het Nederlands was daar lange tijd niet bij.

Apple iPad
Apple verkocht drie miljoen iPads binnen tachtig dagen na de lancering in april 2010. De iPad lijkt op een ‘slate’, maar zit qua formaat en functionaliteit eerder tussen een smartphone en een laptop in. Zo weegt de iPad slechts 680 gram of 730 gram voor de topuitvoering en is zijn scherm niet groter dan 9,7 inch (25 cm). Van stylus of handschriftherkenning is geen sprake; de gebruiker bedient de iPad met zijn vingers.
In tegenstelling tot Microsoft met de Tablet PC probeerde Apple niet om alle functies van een traditionele laptop in het formaat van een slate of tablet te steken. Tekst voer je op de iPad in met behulp van een on-screentoetsenbord, net zoals bij de veel kleinere Apple iPhone. Beide apparaten lijken trouwens sterk op elkaar en draaien in essentie hetzelfde iOS besturingssysteem. Je mag de iPad beschouwen als een iPhone met een groter scherm, maar zonder ingebouwde gsm. De interface en bediening, met multitouch-vingerbewegingen, zijn essentieel hetzelfde. Steve Jobs heeft trouwens toegegeven dat Apple de iPad voor de iPhone ontwikkelde. Toen Jobs zich realiseerde dat de multitouch-bediening even goed zou werken in een kleinere smartphone, besloot hij eerst de iPhone op de markt te brengen.

Samsung Galaxy Tab

Samsung Galaxy Tab (© ; licentie: )

De iPad is vooral bedoeld als een draagbaar apparaat waarmee je overal eenvoudig het web, audio, video en visuele media zoals boeken, tijdschriften en games kunt raadplegen. Voor het invoeren van grote hoeveelheden gegevens heb je nog altijd een laptop nodig.

Android en Windows
Door het grote succes van de iPad kan de concurrentie natuurlijk niet achterblijven. Er worden dan ook aan de lopende band alternatieven aangekondigd. Tot nu toe is er daarvan in de praktijk nog niet veel echt vlot verkrijgbaar, op de Android-gebaseerde Samsung Galaxy Tab na. Een van de reden is natuurlijk dat het niet zo eenvoudig is om een nieuw tablet-besturingssysteem te ontwikkelen dat de vergelijking met de iPad kan doorstaan.
Bij de alternatieven lijken zich twee kampen af te tekenen. Enerzijds is er het Android-kamp, dat tablets bouwt met het voor smartphones bedoelde en door Google gepromote Android-besturingssysteem. Anderzijds is er Microsoft, dat de Tablet PC-functionaliteit van bij het begin integreerde in zijn nieuwe besturingssysteem Windows 7. De nieuwe versie van Tablet PC gebruikt nog altijd een stylus, maar ondersteunt nu ook vingerbediening. Het probleem lijkt te zijn dat Windows 7 te traag en te log is om er lichte en eenvoudige tablets à la iPad mee te bouwen. Fabrikanten zoals Dell en HP willen het toch proberen. Afwachten of die tablets de vergelijking met de iPad kunnen doorstaan. Microsoft zelf lijkt niet langer zeker van zijn zaak; er gaan geruchten dat het een tablet-besturingssysteem zal ontwikkelen op basis van zijn nieuwe besturingssysteem voor smartphones Windows Phone 7.

1
2
3
Vorig artikelZuinige en gebruiksvriendelijke A3 multifunctionals
Volgend artikelAldi Akoya netbook biedt snellere verbindingen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.