Inhoud is koning

1
60

Blogdiensten

WordPress is een van de vele blogplatformen

WordPress is een van de vele blogplatformen (© ; licentie: )

WordPress

url: www.wordpress.com

WordPress is naar keuze software die je zelf draait of een gehoste bloggerruimte waarin je je eigen WordPress-blog inricht. Dat laatste kan interessant lijken, vooral omdat het gratis is. Maar hou wel in gedachten dat je onderworpen bent aan de regels van de uitbater en de controle uitbesteedt. Dat is nog wat anders dan een gewone hosting, waarbij de blog jouw eigendom is en volledig onder jouw controle staat. WordPress kan veel, maar niet alles. Dingen die standaard niet mogelijk zijn, kunnen wel via plugins toegevoegd worden. Voor het bewerken van artikels ondersteunt WordPress een WYSIWIG-editor die vrij gebruiksvriendelijk is. Er is een gefaseerde publicatie mogelijk met klad- en redactiestappen tot een uiteindelijke publiceerbare versie; publicatie kan ook geschematiseerd gebeuren. Er zijn allerlei thema’s en sjablonen beschikbaar om jouw blog te personaliseren. WordPress ondersteunt zo’n 46 talen, waaronder ook Nederlands.

BloggerBlogger

url: www.blogger.com

Google is eigenaar van Blogger sinds 2003. Je kunt de blogs niet zelf hosten, dat moet via de servers van Google. Wat wel mogelijk is, is dat je jouw eigen domeinnaam laat wijzen naar de door Google gehoste blog. Blogger ondersteunt de gebruikelijke blogfaciliteiten, maar er ontbreken een paar opvallende dingen. Zo is er geen zoekfunctie, maar de algemene Google zoekmachine kan wel binnen de Blogger blogsites zoeken. Die vind je bovenaan in de universele Blogger-navigatiebalk. Inzake functionaliteit biedt Blogger wat minder dan WordPress en TypePad. In ruil krijg je dan wel een volledig gratis blog, inclusief hosting. En Google beknibbelt niet op de resources: de blogs binnen Blogger blijken bloedsnel. De universele navigatiebalk bovenaan elke blog kan een nadeel zijn. Je wil natuurlijk niet dat iemand op “volgende blog” klikt vanuit jouw blog en dan bijvoorbeeld op een pornoblog terecht komt. Het is mogelijk die navigatiebalk uit te schakelen (zie http://blogger-templates.blogspot.com/2005/01/remove-navbar.html), maar Google voorziet het niet zelf.

TypePadTypePad Pro

url: www.typepad.com

Sixapart bracht ons eerder Movable Type (www.movabletype.com), maar dat is dat nu eerder een sociale-netwerksite met blogfaciliteiten. TypePad is het specifieke hosted blogplatform. Je kunt desgewenst een eigen domein gebruiken om naar jouw TypePad-blog te verwijzen. Typepad Micro is de basisversie en heeft de meest beperkte functionaliteit, maar het is wel gratis. Voor meer functionaliteit heb je een abonnement op de Pro-versie nodig. De Plus-variant kost $8,95/maand, de Unlimited-variant kost $14,95/maand en bovenaan staat de Business Class-variant met $89,95 per maand en per blog. Van al deze varianten kun je een evaluatie aanvragen. Standaard biedt TypePad 26 skins of thema’s en je kunt ook de beheerinterface personaliseren. De gebruikersinterface biedt een dashboard en WYSIWIG-editor. Het belangrijkste nadeel van TypePad is dat het geld kost. Daarbij vinden we het toch een beetje wrang smaken dat handige functies zoals zoeken, subcategorieën, spambeveiliging en bezoekersauthenticatie ontbreken bij een dienst die $89,95 per maand kost, terwijl die wél aanwezig zijn bij gratis concurrenten.

1
2
3
4
Vorig artikelTrio 2View compactcamera’s van Samsung
Volgend artikelAngry birds vliegen fysieke wereld binnen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Ik blog ook, alleen valt het mij op dat mensen die WordPress gebruiken, bijvoorbeeld Joomla volledig negeren, overigens is dat andersom ook zo.
    Maar goed, prima info, maakte een hoop duidelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.