Inhoud is koning

1
60

Het gebeurt al te vaak dat iemand met veel enthousiasme een blog start, die dan snel dood bloedt omdat er na de beginfase veel te weinig of zelfs geen goede inhoud meer in verschijnt. Zoiets is geen goede zaak voor je reputatie, zeker niet als de blog publiek is. Ook voor een interne blog wekt zoiets een slechte indruk. Het werkt demotiverend. Een interne groeps- of projectblog van goede kwaliteit kan dus omgekeerd ook motivatieverhogend werken.

Goede inhoud wil tevens zeggen dat die accuraat en waarheidsgetrouw moet zijn. Daarom is zeker voor blogs waar meerdere mensen aan meewerken een vorm van eindredactie nodig. Iemand moet de inhoud controleren en modereren. Gelukkig bevat de meeste blogsoftware daarvoor de nodige technische voorzieningen, waarbij bijvoorbeeld een artikel eerst moet goedgekeurd worden door een moderator.

Blogs bevatten kleine of grote artikels of nieuwsberichten van mensen of groepen waarop anderen kunnen reageren. Doorgaans staan bij een blog de nieuwste berichten altijd bovenaan. Het spel van nieuwe berichten en reacties daarop creëert een dialoog tussen auteur(s) en lezer(s). Die interactiviteit is niet verplicht, maar ze biedt meestal een grote toegevoegde waarde, op voorwaarde dat ook de reacties gemodereerd worden. Ook is het belangrijk de antispamvoorziening van de blogsoftware in te schakelen, want anders verschijnen er snel nietszeggende reclameberichten onder de artikelen die niet alleen jouw reputatie, maar ook jouw positie in zoekmachines zoals Google schaden.

Hosten of zelf draaien?
Een blog kan, zoals elke andere internetdienst, overal draaien. Je kunt de blog zelf inrichten, of je kunt ze bij een hostingbedrijf onderbrengen. Beide aanpakken hebben hun voor- en nadelen. Een intern uitgebate blog is geheel je eigen verantwoordelijkheid, niet alleen qua inhoud maar ook qua beheer. Je moet dan zelf de server(s) en de firewallregels voor het contact met de buitenwereld voorzien. Als de blog publiek is en veel publiek trekt, kan het nuttig zijn om hem in elk geval bij een hoster onder te brengen. Zo slibt je eigen internetverbinding niet dicht en bovendien wordt de hoster dan verantwoordelijk voor het beheer. Zelf blijf je uiteraard verantwoordelijk voor de inhoud. Privéblogs die uitsluitend binnenshuis gebruikt worden, kun je ook zelf binnenshuis uitbaten. Ook hier kun je echter overwegen de blog extern onder te brengen om de eigen systeem- en netwerkcapaciteit voor andere zaken te kunnen gebruiken.

1
2
3
4
Vorig artikelTrio 2View compactcamera’s van Samsung
Volgend artikelAngry birds vliegen fysieke wereld binnen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Ik blog ook, alleen valt het mij op dat mensen die WordPress gebruiken, bijvoorbeeld Joomla volledig negeren, overigens is dat andersom ook zo.
    Maar goed, prima info, maakte een hoop duidelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.