Krachtige NAS in rekformaat voor kleinere bedrijven

0
112
Dit artikel is deel 4 van 5 in het DiskIdee dossier Enterprise storage
DossiernavigatieKrachtige en uitbreidbare NASSneller en zuiniger met solid state drives (ssd)
Iomega ix12-300r NAS

Iomega ix12-300r NAS (© ; licentie: )

Netwerkschijven of NAS’en voor kleinere bedrijven (KMO / MKB) zijn meestal kleine, zelfstandig opererende kubusjes die je ergens op een bureau kunt neerpoten. Dat geldt niet voor de Iomega EMC StorCenter ix12-300r NAS. Hoewel bedoeld voor kleinere bedrijven, dien je deze NAS in te bouwen in een rack (computerrek). Je kunt hem ook niet gewoon in een werkruimte plaatsen, want daarvoor maakt dit apparaat te veel lawaai. Deze NAS is dus bedoeld voor de iets grotere KMO of MKB die een aparte computerruimte heeft.

De Iomega ix12-300r NAS is een rekmodel met twaalf schijfbaaien. Iomega zegt dat deze NAS bedoeld is voor kleine en middelgrote bedrijven, maar de ix12-300r is toch een geval apart, niet alleen omwille van zijn omvang en uitrusting, maar ook omwille van zijn aanschafprijs. Niettemin is deze NAS’en standaard verkrijgbaar in eerder bescheiden capaciteiten van 4 en 8 TB met vier geïnstalleerde schijven die affabriek geconfigureerd zijn in RAID 5. Dat verlaagt de instapprijs, terwijl je toch een erg uitbreidbare storage-oplossing krijgt. In de ix12-300r kun je immers in totaal twaalf schijven kwijt en je kunt hem dus uitbreiden tot 24 TB. Bovendien ondersteunt deze NAS naast RAID 0, 1, 5 en 10 ook RAID 6. De ix12-300r heeft ook een dubbel uitgevoerde, verwisselbare redundante voeding en vier Gigabit-Ethernet-aansluitingen. De netwerkaansluitingen kunnen trouwens gebundeld worden voor nog hogere prestaties. De gebruikte netwerkswitch moet die bundeling dan wel ondersteunen. De ix12 ondersteunt overigens verder zogenaamde opslagpools, wat uniek is voor een KMO / MKB NAS. Je kunt deze NAS bijvoorbeeld configureren met een groep van acht drives in RAID 6 en vier drives in RAID 10. Ons testexemplaar was voorzien van twaalf schijven in RAID 6 en zo hebben we hem ook getest.

1
2
3
4
5
Vorig artikelSony voegt Skype toe aan Monolithic internettelevisies
Volgend artikelBlackBerry Torch heeft toetsenbordje en aanraakscherm
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.