Google diensten: wat kun je ermee en is het veilig?

0
60

De vijf beste Google-diensten

Google Apps Premier
Deze betalende dienst is gericht op zelfstandigen, bedrijven, scholen en overheden en bundelt de belangrijkste Google-diensten onder eenzelfde interface. Er is een beheerinterface waarmee beheerders gebruikersrechten kunnen toekennen en beheren en informatie importeren uit en uitwisselen met Microsoft Exchange en IBM Lotus Notes. Per gebruiker krijg ke 25 GB opslagruimte. Google geeft ook een beschikbaarheidsgarantie van 99,9%. Beschikbare toepassingen zijn mail, documenten, discussiegroepen, websites en het delen van video’s. Er is ook Postini, een e-mailarchiverings- en beveiligingsdienst. Je betaalt 40 euro per jaar en per gebruiker.

Google Apps Marketplace

Google Apps Marketplace (© ; licentie: )

Google Docs
Deze kantoorsuite draait volledig in de webbrowser. Een permanente internetverbinding is noodzakelijk om ermee te werken. De nieuwe versie biedt naast een online tekstverwerker, rekenblad en presentatieprogramma ook een online tekenprogramma en een programma om online formulieren te creëren. Je kunt probleemloos documenten uitwisselen met Microsoft Office en met OpenOffice.org. Er zijn wel beperkingen inzake omvang en complexiteit van de documenten. De totale opslagcapaciteit is beperkt tot 1 GB. De nieuwe versie brengt heel wat verbeteringen aan, maar Google Docs is veel minder krachtig dan Office en OpenOffice. Het is echter ook minder complex en biedt wellicht 90% van de functies die 90% van de mensen ook effectief gebruiken. Bovendien kun je in de nieuwe versie tegelijk met verschillende mensen aan hetzelfde document werken.

Google Earth
Google Maps, de online atlas en navigator, ken je wellicht. Earth is de tegenhanger die je lokaal draait en die je toelaat om naar elke locatie in de wereld te “vliegen” om kaarten, gebouwen, terreinen en satellietbeelden te bekijken. Sinds kort kun je met Earth ook het heelal verkennen en sterrenstelsels analyseren. Het is eigenlijk een uitgebreid Geografisch Informatiesysteem of GIS en er is ook een Pro-versie voor zakelijke gebruikers die 400 dollar per jaar kost. Daarmee kun je bijvoorbeeld kaarten en satellietbeelden in jouw eigen rapporten en documenten verwerken in hoge resolutie (tot 4.800 pixels) en gegevens van andere GIS-systemen importeren.

Google Earth 6 Goldengate

Google Earth 6 Goldengate (© ; licentie: )

Gmail
Webgebaseerd mailprogramma dat echter ook goed samenwerkt met lokale mailclients zoals Outlook en Thunderbird. Chat is geïntegreerd en dankzij de 7 GB gratis opslagruimte hoef je jouw mail in principe nooit meer te wissen. Dat is dan weer handig als je iets wil terugvinden via de ingebouwde zoekfunctie die op exact dezelfde manier werkt als Google Search. Je kunt berichten ook “taggen”; dat is in essentie hetzelfde als de mappen die Outlook gebruikt.

iGoogle
Dit is jouw gepersonaliseerde Google-pagina die je overal en altijd via uw webbrowser kunt oproepen, ook op je smartphone. Je voegt zoveel items of gadgets toe als je wil en de indeling heb je ook zelf helemaal in de hand. Er zijn ook allerlei gadgets van andere bedrijven en diensten beschikbaar. Beschouw het als jouw persoonlijke webdesktop.

1
2
3
4
Vorig artikelVirtueel op reis door Engeland met oude kleurenfilms
Volgend artikelEen wereld vrij van logo’s (of toch bijna)
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.