Google diensten: wat kun je ermee en is het veilig?

0
60

Het blijft daar niet bij. Google verdeelt met Chrome zijn eigen browser die de concurrentie aangaat met Internet Explorer, Firefox, Opera en Safari. (Lees ons testdossier over al deze webbrowsers.) Het ontwikkelde met de hulp van de open-sourcegemeenschap zelfs zijn eigen besturingssysteem, Android’ dat voorlopig vooral gebruikt wordt op smartphones, maar dat tegen dat binnenkort ook verkrijgbaar zal zijn voor netbooks, pc’s en tablets.

Google Maps Navigatie

Google Maps Navigatie (© ; licentie: )

Gratis
Kortom, Google positioneert zich steeds meer als one-stop-shop voor alle taken die u met een moderne computer kunt uitvoeren. Komt daarbij nog dat de meeste van die diensten gratis zijn. Of, correcter, gesubsidieerd worden met advertenties. Het overgrote deel van Google’s inkomsten zijn immers daarvan afkomstig.
Je raadt het al: ook voor internetadvertenties heeft Google allerlei eigen diensten en programma’s in het leven geroepen. Als je je eigen website publiceert kun je inkomsten genereren met Google Adsense. (Nvdr.: Ook DiskIdee gebruikt Adsense om advertenties te vertonen.) Wil je adverteren dan moet je bij Google Adwords zijn. Google heeft ook de belangrijkste leverancier van advertentiesoftware, Doubleclick, gekocht en is in die sector nu de marktleider.
Gratis is niet voor niets. Google kan alleen geld verdienen met zijn advertenties als die nauw aansluiten bij de interessesfeer van zijn gebruikers. Dat werkt alleen als het zoveel mogelijk informatie over die gebruikers verzamelt. Die informatie wordt in principe niet gekoppeld aan namen en adressen en is dus geanonimiseerd.

Privacy
Toch zegt Privacy International dat Google vijandig staat tegenover de privacy van zijn gebruikers. Geen enkel bedrijf scoort zo laag in de rapporten van deze privacybelangenvereniging. Google houdt zich uiteraard aan de geldende wetgeving, maar de Amerikaanse privacywetgeving is veel lakser dan de Europese. En Google is nu eenmaal een Amerikaans bedrijf, al heeft het ondertussen overal lokale vestigingen. In 2007 kwam bijvoorbeeld aan het licht dat de cookies die Google’s zoekmachine achterlaat op de pc’s van gebruikers, 32 jaar lang actief blijven en informatie verzamelen. Dit is onwettelijk in de E.U. en naar we aannemen ondertussen aangepast, maar hoe Google’s cookies exact werken, blijft een goed bewaard bedrijfsgeheim. Google is natuurlijk niet het enige informaticabedrijf dat informatie verzamelt over zijn gebruikers. Ze doen het in min of meer erge mate allemaal, maar misschien niet allemaal even efficiënt als de Amerikaanse zoekgigant.

1
2
3
4
Vorig artikelVirtueel op reis door Engeland met oude kleurenfilms
Volgend artikelEen wereld vrij van logo’s (of toch bijna)
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.