Google diensten: wat kun je ermee en is het veilig?

0
60
Google Chrome

(© ; licentie: )

Google is meer dan de populairste zoekmachine op het internet. De Amerikaanse gigant biedt ook allerlei softwarediensten aan, gratis zowel als betalende. Het gaat daarbij de concurrentie met Apple, Microsoft en andere succesvolle internetbedrijven niet uit de weg. Wat kun je allemaal met de diensten van Google? Hoe privé blijven jouw gegevens?

“Dinsdag patch-day beu? Schakel over op Google Apps.” Met deze opvallende advertentiebanner treiterde Google onlangs Microsoft. Dat laatste bedrijf heeft de gewoonte om elke eerste dinsdag van de maand allerlei patches of softwareverbeteringen te versturen naar computers die Windows en Office draaien en aangesloten zijn op het internet. Meestal moeten die computers daarna herstart worden, wat tijdverlies met zich meebrengt.
Niet zo bij Google Apps. Die dienst met een waaier aan Office-achtige functies draait immers niet lokaal. Je werkt ermee via jouw webbrowser. Als Google verbeteringen in Google Apps aanbrengt of er veiligheidslekken in dicht dan merkt je daar als eindgebruiker weinig van. Misschien krijg je er nieuwe mogelijkheden bij, maar je moet alleszins jouw computer niet herstarten. Nog een voordeel van een webdienst is dat je niets hoeft te installeren. Zolang je toegang hebt tot het internet en een recente browser gebruikt, kun je ermee aan de slag.

One-stop-shop
Google heeft verschillende webdiensten in de aanbieding. De meest bekende en meest gebruikte zijn ongetwijfeld het e-mailprogramma Gmail en de Office-kloon Google Docs. Maar er zijn er andere, van het al eerder genoemde Google Apps dat een weggebaseerde kantoorsuite is voor bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen, tot Google Maps en het bijbehorende Google Earth, een webgebaseerde atlas met navigatiefunctie. Google heeft ook een agenda Calendar), chatprogramma (Talk), fotoprogramma (Picasa), videoprogramma (YouTube), blogdienst (Blogger), webpublicatiedienst (Sites), vertaalprogramma (Translate]) en nog veel meer.

1
2
3
4
Vorig artikelVirtueel op reis door Engeland met oude kleurenfilms
Volgend artikelEen wereld vrij van logo’s (of toch bijna)
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.