Vijfentwintig jaar Windows: Windows 3.1 bètareview uit 1991

1
315
Win3.1 - Pictogrammen verslepen

Als je een pictogram naar de nieuwe Start-programmagroep ’trekt’, start Windows voortaan automatisch het program¬ma op waar het pictogram bijhoort. (© ; licentie: )

Zaterdag 20 november viert Windows officieel zijn 25ste verjaardag. De allereerste versie van Microsoft’s grafische besturingssysteem kwam in november 1985 op de markt. Maar Windows 1.0 was nog geen echt besturingssysteem, eerder een grafische schil bovenop DOS. Het was wachten op Windows 3.0 en vooral Windows 3.1 voor Windows echt bruikbaar werd. Jozef Schildermans schreef in juli 1991 volgende review van de eerste bètaversie van Windows 3.1 voor het allereerste nummer van Computer Magazine. Om de 25ste verjaardag van Windows te vieren, publiceren we die review hieronder zonder enige wijzigingen.

WINDOWS 3.1 bèta getest

Barre tijden voor Windows-haters

Review geschreven voor Computer Magazine in juli 1991.

Nvdr.: De afbeeldingen en tabellen waren niet beschikbaar in elektronische versie en zijn gescand uit Computer Magazine nr. 1 van oktober 1991.

In het najaar (van 1991, nvdr.) verschijnt Windows 3.1, de nieuwste versie van de grafische gebruikersinterface (GUI) die de IBM-wereld op zijn kop heeft gezet. Computer Magazine legde de hand op een vroege bèta-versie en doet hieronder kond van de nieuwste eigenschappen van de best ver­kochte GUI allertijden. Truetype; Bestandsbeheer identiek aan de schil van MS-DOS 5; ingebouwde schermbeschermer; vernieuwde helpfunctie; een speciale programmagroep voor startprogramma’s; een echte printspooler: het zit er allemaal in. Belangrijker nog is dat 3.1 in vele gevallen sneller is dan 3.0. Jozef Schildermans doet verslag van zijn ervarin­gen met de nieuwe Windows.

Windows 3.0 heeft het een en ander op zijn geweten: de neergang van OS/2; de ruzie tussen Microsoft en IBM; de onverwachte flirtatie tussen IBM en Apple. Maar het belangrijkste gevolg van het succes van Windows 3.0 is dat in de IBM-wereld iedereen plots overtuigd is van het nut en de wenselijkheid van een GUI (graphic user interface oftewel grafische gebruikersinterface). Het DOS-invoersein (prompt) heeft afgedaan, zo lijkt het. MS-DOS 5 komt met een schil­programma dat vrijwel iden­tiek is aan Bestandsbeheer (File Manager voor lezers die een Engelstalige versie gebrui­ken) in Windows 3.1. Iedere maker van toepassingsprogramma’s wil zijn applicatie onder Windows hebben draaien. Als dat niet onmiddellijk lukt, worden Windows-achtige versies op de markt gebracht (zie de bespreking van PC-File 6.0 elders in dit nummer). Kortom, het zijn barre tijden voor Windows-haters.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelTetris als sociaal evenement
Volgend artikelDesign telefoon voor professionelen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.