Audio overal in huis

2
536

Je digitaliseert jouw muziekcollectie zelf, of je laat dit over aan een specialist. Systemen zoals die van Bang & Olufsen, Bose of Philips kunnen cd’s inlezen en die voor je digitaliseren. Maar het is goedkoper en vooral flexibeler als je het zelf op je pc doet. Dan kun je immers zelf de audiokwaliteit kiezen. Dat is vooral belangrijk als je veel klassieke muziek of jazz bezit. Meer over dit onderwerp lees je in ons artikel Comprimeren van audio met of zonder verlies.

Bose Lifestyle V35

Bose Lifestyle V35 (© ; licentie: )

Welk systeem?
Bij het selecteren van een centraal audio systeem is er een aantal zaken waarover je van tevoren goed na moet denken. Om te beginnen is er de gebruiksvriendelijkheid. Hierbij geldt: hoe uitgebreider systeem, hoe ingewikkelder. Laat je goed informeren en bekijk het systeem vooraf in de winkel. Begrijp je de bediening? Is het niet te ingewikkeld? De uitgebreidere systemen worden sowieso best op maat geïnstalleerd door een specialist.
Vervolgens zijn er de kosten. Hoe meer zones, hoe duurder het systeem. Overdimensionering heeft weinig zin. In de meeste woningen volstaat een systeem dat zes zones ondersteunt. Iets soortgelijks geldt voor het aantal bronnen: hoe meer bronnen het systeem apart in elke zone kan afspelen, hoe duurder en ingewikkelder het is. In een groter gezin met een breed variërende muzieksmaak heeft een multisourcesysteem zin, maar als je alleen of met z’n tweeën bent, is het misschien weggegooid geld.
Ook iets om rekening mee je houden: smaken veranderen, de inrichting van de woning evolueert en ook de gezinssamenstelling kan wijzigen. Zorg er dus voor dat het systeem achteraf eenvoudig kan worden uitgebreid met nieuwe modules en zones.
Dat brengt ons bij nieuwbouw of retrofitting: Bij nieuwbouw kun je al van in de planfase rekening houden met het audiosysteem en voor een bedraad systeem gaan. In een bestaand huis zijn de draadloze systemen wellicht de eenvoudigste optie. De draadloze systemen met een mesh-netwerk laten toe toch een erg krachtige en stabiele multiroomsysteem te creëren.
Mocht je toch uitgaan van nieuwbouw: de allerduurste systemen – zoals die van Crestron – integreren alles, niet alleen digitale audio- en videostromen, maar ook alle ander automatiseerbare functies in huis. Dergelijke systemen zijn alleen realistisch toepasbaar bij nieuwbouw of bij volledige renovatie en worden alleen geïnstalleerd op maat van de klant door gespecialiseerde firma’s.

1
2
3
4
Vorig artikelSoftware manipuleert werkelijkheid
Volgend artikelAcer lanceert Android 2.2 smartphone
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.