3D in de huiskamer de moeite waard?

1
76

3D heeft ondertussen zijn intrede gemaakt bij de meeste fabrikanten van tv’s. Belangrijk om te onthouden is dat je uiteraard ook een bron moet hebben die 3D-content kan aanleveren zoals een compatibele Blu-rayspeler, PlayStation 3 of dergelijke. Sony was zo vriendelijk om ons een complete 3D set te leveren bestaande uit een Sony LX900 tv, shutter-brillen, een BDP-S470 Blu-rayspeler en een PlayStation 3. Wij trachten hiermee te weten te komen of 3D echt een meerwaarde biedt voor je tv-ervaring.

Enige tijd geleden publiceerden we een artikel met tips voor de aanschaf van een nieuwe tv. De bedoeling was om kort de nieuwe technologieën te overlopen die echt het verschil kunnen maken voor de consument. 3D hebben we kort besproken. Nu we echter een volledige 3D-set van Sony ter beschikking hebben, kunnen we beoordelen of 3D echt de moeite loont. De investering die je moet doen, is immers een flinke hap uit je budget.

Wat is 3D?
Stereoscopie zal veel mensen niets of weinig zeggen tot we hen vertellen dat dit het ruimtelijke inzicht in beelden is ofwel 3D (lees ook het achtergrondartikel Kijken in drie dimensies). Bij 3D-tv’s worden steeds twee beelden aangeboden, één voor het rechteroog en één voor het linkeroog. Om ervoor te zorgen dat elk oog afwisselend een frame te zien krijgt, worden vandaag de dag actieve shutter-brillen gebruikt. Elk oog ziet het beeld vanuit een ander perspectief en dit aan 100 frames per seconde (per oog). Vandaar dat een 3D-tv minstens 200 Hz moet aankunnen. Het is vooralsnog voor de gewone consument niet mogelijk om 3D te ervaren zonder shutter-bril. Onze verwachting is echter dat autostereoscopie binnen drie a vier jaar zijn intrede zal maken in onze huiskamers.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelDesignlaptop voor de audiofiel
Volgend artikelMini-geheugenkaartje met maxi-capaciteit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.