Home Hardware

Gsm en mp3-speler opladen zonder kabels

3
60
Duracell myGrid oplaadmat

Duracell myGrid oplaadmat (© ; licentie: )

Hatelijk dat elk mobiel apparaat zijn eigen type lader gebruikt. Gelukkig geldt dat sinds dit jaar niet meer voor smartphones, want daar bestaat nu een universele lader voor. Bij mp3-spelers, draagbare videospelers, digitale camera’s en camcorders zijn we zo ver nog niet. Duracell wil nog verder gaan. Met myGrid is het mogelijk mobiele apparaten via inductie op te laden. Gedaan met allemaal aparte voedingen en kabels. Wij hebben Duracell myGrid getest.

Draadloze oplaadmatten die apparatuur via inductie opladen bestaan al langer. Maar als een gigant als Duracell ook met een dergelijk product komt, dan letten we toch beter op. Want die oplaadmatten werken alleen maar als het op te laden apparaat een speciaal inductiecontact heeft. Het probleem is dat iedere fabrikant zijn eigen contacten gebruikt. Als iedereen dezelfde technologie zou gebruiken, dan kunnen die inductiecontacten in de toekomst misschien standaard ingebouwd worden in alle mobiele apparatuur. Dan zou je met een oplaadmat alles draadloos kunnen opladen. Zo ver is het nog niet. Ook de Duracell myGrid gebruikt zijn eigen systeem. Maar omdat het Duracell is, lukt het misschien hier een standaard van te maken. Dan pas zal deze technologie volgens ons echt doorbreken.

Magnetisch opladen
Inductie maakt het mogelijk om elektrische spanning over te dragen via een magnetisch veld. De Duracell myGrid is dan ook niets anders dan een magnetische oplaadmat van ongeveer 16 x 20 cm waarop maximaal vier apparaten passen. Het op te laden apparaat moet een speciaal magnetisch contact hebben, want anders kan de stroom niet worden overgedragen en lukt het opladen niet. Hier bestaan vooralsnog geen standaarden voor. Duracell lost dit probleem op door de oplaadmat apart te verkopen en daarnaast aparte stroomstukjes (“power clips”) en stroomjasjes (“power sleeves”) te verkopen waarop je dan je mobiele apparaat kunt aansluiten. Je legt het apparaat dan op de myGrid en het laadt automatisch op. De enige kabel die je nog in het stopcontact moet steken, is de compacte voeding van de myGrid zelf. Alle aparte voedingen van al je mobiele apparaten mag je voortaan ergens achteraan in een kast opbergen. Handig!

3 REACTIES

  1. GSM-fabrikanten hebben net de micro-USB standaard ingevoerd zodat laders compatible zijn met alle merken. Lijkt me dus niet echt een haalbare kaart om zo snel de fabrikanten tot een nieuwe standaard (toch niet voor iets als dit) te kunnen verleiden.

  2. De vraag is wat is het verschil in verbruik gemeten met een gevoelige watt meter van ten eerste de originele lader (met draad) en deze oplossing (draadloos).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.