Nuttige tips voor de aankoop van een tv-toestel

3
275

Plasma
Plasma-tv’s zijn lange tijd zeer populair geweest bij de echte filmliefhebbers. Een plasma-tv verschilt technologisch sterk met een lcd-tv. Een plasma-tv werkt met elektrische spanning en gas dat geïoniseerd wordt. Technisch gaan we hier niet verder in op deze techniek. Waarom was plasma dan zo populair? Wel, plasma had enkele belangrijke voordelen ten opzichte van lcd. Met plasma kon men dankzij de snellere reactietijd vloeiend snelle beelden weergeven, werden betere contrasten bereikt en was de keurweergave rijker dan bij lcd. Ook bood plasma een grotere kijkhoek ten opzichte van lcd.

Plasmascherm technologie (via Wikipedia)

Plasmascherm technologie (via Wikipedia) (© ; licentie: )

Hedendaagse lcd-tv’s lijken echter al deze vroegere tekortkomingen van lcd op te vangen. De reactietijd is sterk verbeterd, zeker met led-technologie bereikt men zeer hoge contrasten, de kleurweergave en helderheid zijn bij nieuwe lcd’s optimaal. Daar waar je vroeger recht voor een lcd moest plaatsnemen om iets te zien van het beeld, kan je nu net zo goed van de zijkant kijken. Het probleem met de kijkhoek werd dus ook opgelost! Bovendien had en heeft plasma nog steeds een belangrijk nadeel: het na-ijlen en inbranden. Bij een plasma mag het beeld niet lang stilstaan of het zal net zoals bij een beeldbuis-tv inbranden. Denk maar aan het logo van diverse tv-zenders. Dit alles maakt dat plasma een beetje op de achtergrond is geschoven. Pioneer was jaren een toonaangevend producent van plasma-tv’s. In 2009 is Pioneer echter gestopt met de productie. Pioneer was actief in het high-end segment van de plasma-tv’s en nu je bij wijze van spreken een lcd bij twee pakken waspoeder krijgt, werd de afzetmarkt voor de betere tv’s kleiner. Toch is plasma niet dood. Verschillende merken waaronder Samsung en Panasonic hebben nog verschillende plasma tv’s in hun gamma.

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelHeadsets met ondersteuning voor Super Wideband Audio
Volgend artikelEnergiezuinige en ultraslanke Full HD-monitoren

3 REACTIES

  1. De bedoeling was in dit artikel te kijken naar de tv technologie en niet naar netwerktechnologie. DLNA gaat verder dan de tv-wereld alleen, het zit ook in allerlei andere apparatuur. DLNA is weliswaar een interessant onderwerp om ook eens te behandelen, we zetten het op ons lijstje.

  2. hoe zit het met DNLA,
    waarom wordt dit onderwerp niet besproken in dit artikel ?
    nochthans veel actueler en interessanter dan dat exotische en weinig interessante 3D gedoe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.